úterý 10. května 2011

Malá procházka po obchodech s pánskou obuví


My lidé s velkýma nohama to máme těžké. Hezké, vkusné boty je velmi těžké najít. Ať už jdu kamkoliv, nikde nepořídím. Boty na podzim a zimu mám. Ale na jaro a léto ne a za těch posledních několik měsíců jsem v obuvnictvích zažil různé věci…

V Gantu a Beltissimu je velmi milý personál, který mi ochotně poradil další obchody, ve kterých bych mohl pořídit, u Bati záleží na prodavači, ale jsou většinou milí. V Humanicu mám vždycky pocit, že prodavačky nanejvýš obtěžuji, zvláště když na sebe přes celý obchod volají „deme na cígo? Postav vodu na kafé!“ a já tam čekám, než dořeší problémy s přítelem (na Arkádách by se dalo občas něco vybrat, když je člověk rychlý a vystihne den dodávky). Prodavačka ve Vagabondu se pro svoji práci zjevně nehodí – když jsem se jí zeptal na velikost 47, tak na mě ukázala prstem a začala se smát. Ne, začala se svíjet smíchy.

V Nation Street 39 to vypadá, asi jako kdybych já pracoval v autoservisu - neměli páru o čemkoli, co se Conversek týče:
„Dobrý den, mohla byste mi, prosím, ukázat boty z té kolekce od Comme des garçons?“
„Cožé?“ Vytlemený výraz
„Comme des garçons!“
„Ehm… no… to nemáme.“ Tristním způsobem se snažila zakrýt, že neví, o čem je řeč. K nám se informace o spolupráci Converse a slavné japonské značky zjevně nedostala, stejně jako Conversky větší než je velikost 45. A ukázal jsme jí, jak se „Comme des garçons“ píše (aby zase někdo nenamítal, že se nad ni povyšuji, protože umím francouzsky).

V zimě jsem zkoušel F&F. Velikost dobrá a boty celkem hezké, a hlavně funkční, ale jen do té doby, než se po třech týdnech rozlepily a začalo do nich téct. Ještě že ženská na reklamacích v MY byla tak otrávená a znechucená svojí prací, že mi z hrůzy před eventuelními komplikacemi boty okamžitě vyreklamovala.

Zato dnes se mi podařil úlovek v Marks & Spencer. Už jsem četl, že dělají boty až do velikosti 15 (= 50!) a navíc hezké! Ale jak je zvykem, dostanou se k nám kdo ví kdy. Velikost 47 ale dováží už i k nám, a tak jsem konečně našel společenské polobotky. A dokonce jsem si mohl z několika párů v mojí velikosti vybrat! A kromě toho také zelené tenisky! Zatím můžu říct, že jsou pohodlné.

42 komentářů:

  1. je mi to líto... ale vážně jsem se u článku zasmála...

    OdpovědětVymazat
  2. baby! to už je velikost dětských lyží ne? :))) ale jinak tvou situaci chápu!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Víťo tyhle starosti s vybíráním bot Ti opravdu nezávidím! Kažodpádně MS je fajn obchod, tak doufám, že ty boty taky něco vydrží.

    OdpovědětVymazat
  4. Víto běž se léčit

    OdpovědětVymazat
  5. Já veřím , není to lehké, stejně je to s oblečením, vysocí hubení s tím mají problém (protože čím větší velikost, tím širší než delší) Ačkoli, když má chlap velkou nohu, je to tak nějak přirozené, ale když má žena třeba 42 a víc tak je to mnohem větší problém.

    OdpovědětVymazat
  6. kdo rozhoduje o tom, ze outdoorove boty jsou ve meste zakazane a tenisky jsou ok? Vita ktery chodi v zablacenych konverskach cislo 47?

    OdpovědětVymazat
  7. no věřím, že s touhle velikostí to opravdu není žádná hitparáda jít nakupovat boty.....

    OdpovědětVymazat
  8. to v tom Vagabondu jako fakt?:D no Víťo máš to těžké s takovýma loďkama, počkat spíš jachtama hahah

    OdpovědětVymazat
  9. Pani, 47....moj priatel ma 45 a uz tak ma problem. A ja mam ako zena 41/42, tak si vies predstavit, co zazivam :)
    Proste, mam pochopenie...
    Ta story z Vagabondu je snad zly sen :(

    OdpovědětVymazat
  10. moc pekny prurez nabidkou, pobavils a s tou 47 uprimnou soustrast :( pres internet nenakupujes?kamaradi to tak resi..

    OdpovědětVymazat
  11. Díky moc za pobavení, já tu blázním z maturitní haldy, co do sebe mám nahustit a tohle mi krásně zvedlo náladu:)

    OdpovědětVymazat
  12. a teď zas naprosto souhlasím! sehnat pěkný pánský boty je celkem těžký a to mám jen 43..

    OdpovědětVymazat
  13. hele uplně tě chápu....já mám na holku MEGA velkou nohu (42 1/2) a když jdu nakupovat boty tak na mě koukaj jak na obra! :(

    OdpovědětVymazat
  14. Pro mne je zase také občas těžké najít boty a to mám naprosto normální velikost nohy (38-39) vždycky jsou vyprodané :-D Ale například mamky kamarádka, které je už myslím 42 má právě naopak hrozně maličkou nohu, mám pocit, že 35 a boty musí schánět v dětském oddělení. Prokousat se těmi flitry,kytičkami a podobným musí být taky opravdu těžký...

    OdpovědětVymazat
  15. to ti teda vůbec nezávidím, ale s tím Humanicem máš naprosotu pravdu. NAPROSTOU!

    OdpovědětVymazat
  16. Chapu, chapu..., taky se radim k zastupu lidi s o neco vetsi nohou nez je prumer:))

    OdpovědětVymazat
  17. Asi znáte, ale zrovna dnes mě zaujalo, vystupovala jsem na zastávce Černínova, bus 133 (Praha) a tam byla cedule, která ukazovala směr k prodejně s nadměrnými velikostmi obuvi. Jsou i na netu.
    http://www.nadmerna-obuv.cz/

    OdpovědětVymazat
  18. A co teprv holky s větší nohou..:/ Kamarádka má 45 a je naprosto zoufalá...:/ A článek je krásně napsaný..:)

    OdpovědětVymazat
  19. Pobavils mě :) Ale ani jsem si tvých velkých nohou nevšimla.))

    Napiš mi prosím na mail, mám pro tebe jednu fotku pro pobavení, ale nemůžu nikde vyčíst tvojí adresu.

    OdpovědětVymazat
  20. prosím prosím můžeš vložit audio nahrávku jak se v tvém podání Comme des garçons! vyslovuje?
    tehdy mě ten L'n'vááán pobavil
    děkuji moc

    prorsum

    OdpovědětVymazat
  21. môj priateľ má ten istý problém...v M&S sme boli, ale tu nič moc teda...a to čo, nepríde k vám do Prahy, v Brne sa môže akurát tak snívať :) preto ideme radšej do Viedne

    OdpovědětVymazat
  22. "ochota" predavačiek je niekedy fakt nad moje sily. u nás je to len na pár výnimiek (fakt len pár) podobné ako v Humanicu. Ale skvelý článok. :-)

    Z.

    OdpovědětVymazat
  23. Já mám velikost 42 a sehnat vkusné boty ze slušného materiálu a solidně zpracované je problém jak v Brně, tak i v Praze. A nejhorší je to se sandály.

    ad ivii: "...v M&M sme boli...ideme radšej do Viedne" - on neumí nakupovat sám?:-O

    MBfV

    OdpovědětVymazat
  24. V Pánské pasáži budeme mít boty až do 15 (US) a kromě délky si můžeš vybrat i šířku. Jsou to boty v rámu, Good-yearky, tedy boty téměř nezničitelné. Každý model v několika barvách. Ceny samozřejmě tomu odpovídající - zkušenosti hovoří, že za méně než 200 EUR kvalitní botu nepořídíš. Dobré boty jsou 350 EUR a výše. Něco k tématu: http://www.muzivcesku.cz/bato-pro

    OdpovědětVymazat
  25. Anonym 18:02: Díky za tip, ale problémem je pro mě vzhled těch bot. Všimla jste si? Většina z nich vypadá je sportovní nebo pro volný čas.

    Prorsum: Co tě pobavilo? Že neumím transkribovat? :D Když jsi mě neslyšel mluvit francouzsky, tak si svoje poznámky nech ;)

    OdpovědětVymazat
  26. MBfV: Sandály, to je hrůza... všude mají jen trekové. Jen loni jsme našel kožené páskové Levis.

    Sandra: No vidíš, ani jsem si nevšiml, že můj e-mail někam zmizel :D Tady je: vivicic@gmail.com, na fotku se těším!

    OdpovědětVymazat
  27. Mam ten stejny problem v Topshopu, do Prahy proste NIKDY nedovezou cislo 41 a to mam normalne 40, ale tam mi nikdy nejsou:( Tak good luck v hledani dalsich hezkych bot;)

    OdpovědětVymazat
  28. Já mám jako žena 34/35, to je taky problém něco ucházejícího sehnat. Plné boty se dají "vycpat" vložkou nebo nějakou polostélkou, ale otevřené boty jsou peklo.

    OdpovědětVymazat
  29. V Humanicu jsou nevrlí? U nás v Brně, (pevně doufám že proti brňákům nic nemáš ;-)) jsou prodavačky docela milé :) Nakupuji tam často, mají tam hezké botky.
    Nechtěla jsem věřit že je v ČR jediný stylový kluk... Opravdu překvapení. Krásný blog.

    OdpovědětVymazat
  30. MBfV: jasne že vie, ale radi nakupujeme spolu...je na tom niečo nepochopiteľné?

    OdpovědětVymazat
  31. Tereza and Ann: Díky :) Ne, proč bych měl proti někomu něco mít? V Brně jsem v Humanicu nikdy nebyl, ale v Praze tam na mě nikdy příjemní nebyli...

    OdpovědětVymazat
  32. Nejlepší sandály (ale pro ženy), co jsem teď viděl jsou tyhle, hehe: http://www.viceland.com/blogs/cs/files/2011/05/sandals-top-550x341.jpg. Ale vážně, nabídka bot je v ČR strašná. Humanic jsem po minulé zkušenosti, kdy se mi boty začaly rozlepovat po hodině nošení, zapověděl. Dobré věci má Beltissimo, ale v pár kusech a ne na všech místech. Objednávat boty po internetu se nehodí, zbývají snad opravdu jen boty na míru.

    OdpovědětVymazat
  33. u FF jsem si koupila boty a za měsíc jsem měla díru na obou patách. Oblečení si tam koupím, ale boty už asi nikdy!(i když nikdy neříkej někdy). S těma velikostma má problém moje ségra(vel.42 pro ženskou?-nemožné!

    OdpovědětVymazat
  34. Zkús Ferragama alebo Tods.
    Budeš určite spokojný z velkostou,vzhaldom aj kvalitou.)
    Flavio

    OdpovědětVymazat
  35. ad Flavio:

    Až tak? To už bychom se rovnou mohli bavit o zakázkovém šití u Crockett & Jones:) Jen je otázka, jestli lze ještě vůbec uvažovat o adekvátním poměru peněz a muziky (ačkoliv té muziky je opravdu hodně:)

    MBfV

    OdpovědětVymazat
  36. Re: MBfv

    No ja som mal na mysli bežné boty,nie bespoke.
    Mna skor napadol John Lobb. Ono kupovat boty(okrem exotics), za viac ako 1000ku je podla mna zbytočnost. Vobec nie je potrebné mat boty na mieru, ked trafíš správny model tak vydrží velmi dlho,(ked "zjebeš" opatky tak sa dajú lahko opravit profes. obuvníkom) a ja osobne takmer ignorujem módne trendy a sústredujem sa skor na klasiku, aj ked to je možno pre niekoho nudné.





    Ked sa smiem spýtat, čo máš proti Simplu?
    Už som si tu prečítal pár tvojich negatívnych komentov a zaujímalo by ma z čoho konkrétne plynú.
    Flavio

    OdpovědětVymazat
  37. ad Flavio:

    Simple je "concept store", který nemá koncept:)

    MBfV

    OdpovědětVymazat
  38. Tak, pokial je to tak, tak to je škoda, na druhej strane je to klasicky "české", takže nič nové.

    Pre mna osobne je absolútnou "lahodkou" butik Obssesion, kde v e-shope ponúkajú oblečenie, iba dámske, bez akéhokolvek popisu.
    Flavio

    OdpovědětVymazat
  39. ad Flavio:

    Abych byl přesný, Simple samozřejmě jakýsi "koncept" má; je jím luxus a profláknuté značky! Cokoliv, co stojí hodně peněz a nese logo věhlasné značky, bude Simple rád prodávat. Takových obchodů se najde dost, ale jen ten Simple má tu drzost (respektive ty osoby, co za tím stojí) označovat to jako "concept store". Nechápu, co mají společného hračky od Applu s hadrama Dior Homme a s vintage šatama Balenciaga, samozřejmě kromě toho, že je to všechno svého druhu snobárna. Nějaký svůj styl ten obchod nemá a s takovou mít nikdy nebude. Obssesion příliš neznám.

    OdpovědětVymazat
  40. Zapomněl jsem se podepsat. Příspěvek z 15. 5. 2011 z 23:00, reagující na Flaviův, je můj.

    MBfV

    OdpovědětVymazat
  41. Prečo tolko negativizmu?
    Dior Homme nie je žiadna prim. snobárna, práve naopak. Sú to elegantné, nadčasové veci, bez akéhokolvek loga, vo velmi slušnej kvalite.
    no je pravdou, že kolkecia býva "rozbitá" pár extravag. kúskami, čo je z mojho pohladu vnímané ako osvieženie.

    Pre YSL platí to isté, až na tie ich tričká s logom a jeansy,ktoré majú na "prdeli" "YSL", to už je extrém a dovod prečo to niekto kúpi je jasný.
    Flavio

    OdpovědětVymazat