sobota 2. dubna 2011

Tom Ford: „Muž by ve městě neměl nikdy nosit kraťasy.“


Photobucket

Pánové, nosíte ve městě žebky a kraťasy? V rozhovoru pro magazín AnOther Man udělil Tom Ford moderním gentlemanům několik rad. Jedna z nich se týkala módy a zněla: „Muž by ve městě neměl nikdy nosit kraťasy. Kraťasy a žabky jsou pro město nevhodné a měly by se nosit jen na tenisovém hřišti nebo na pláži.“

Co na radu Toma Forda říkáte? Já s ní úplně nesouhlasím. Vždyť i v šortkách můžete vypadat dobře. Záleží na tom jak vypadají a s čím je zkombinujete. A co se týče žabek… Na noze špatně drží a můžou být nebezpečné, většinou jsou nezdravé pro chodidlo a podle mě ani nejsou pohodlné natolik, aby se v nich dalo po městě delší dobu chodit. Ty by měly zůstat na pláži, kam také patří: vyběhnete z vody a nazujete si je, abyste se nezranili o kameny nebo nešlapali po horkém písku. Kdo je nosí ve městě vypadá, jako by si z takové pláže odběhl.

To se mu to povídá, když před svým klimatizovaným domem nasedne do klimatizované limuzíny, která ho odveze ke vchodu klimatizované budovy a všichni ho obskakují. To si pak může dovolit chodit celý den v obleku a v košili s kravatou. Něco jiného je, když je venku 30 stupňů a vy musíte ráno do školy, do knihovny, prostě běhat po městě a vyřizovat různé záležitosti, a jezdit tom horku tramvají, kde to většinou navíc moc dobře nevoní...

35 komentářů:

  1. Já už včera viděla kluka v kraťasech a v žabkách !!! V Praze !

    OdpovědětVymazat
  2. No ja kratasy nenosim, ale to len kvoli mojim noham, ktore sa mi nepacia :D Zabky nenosievam, lebo su mi nepohodlne, vyzuvaju sa, nedrzia dobre a neda sa v nich rychlo premiestnovat /rozujem bezat/ :D Cize Tom by bol na mna hrdy. :D

    OdpovědětVymazat
  3. žabky na chlapech moc nemusím, když tak kvalitní kožené sandály na boso - samozřejmě .-)) ta úchylárna praktikovaná zvláště u nás - odporné "ala trekové sandály" plus bílé ponožky... to nedávám. Kraťasy? Proč ne? Když se dobře sladí. Výsledek může být elegantní, ležérní, pohodlný, jednoduchý... a to stačí .-)
    http://natalovo.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. Souhlasím s Natal..kvalitní kožené sandály o.k....a kraťasy z kvalitního materiálu, třeba nějaké světlé plátěné..proč ne..hlavně ať nemají havajské květy:)

    OdpovědětVymazat
  5. Ja s nim i docela souhlasim...navic mluvi o modernich gentlemanech

    OdpovědětVymazat
  6. opět s tebou musím souhlasit, to se mu to mluví, ale i největší módní fajnšmekr musí mít přece aspoň trochu smysl pro praktičnost! jinak můj názor na žabky je poněkud rozpačitý, nejdřív se mi líbily jenom na holkách, pak jenom na klukách a teď se mi líbí na obojím pohlaví, ale jenom s dlouhejma kalhotama, to podle mě vypadá fakt dobře a přiměřeně ležérně...

    OdpovědětVymazat
  7. toma forda obdivujem, ale toto prehnal. súhlasím s tebou :-))

    OdpovědětVymazat
  8. Kraťasy v meste bežne nosím, ale so žabkami plne súhlasím - tie patria na kúpalisko,pláž.

    http://brenandfashion.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  9. Souhlasim s Tomem. Většina mužu nemá zrovna krásné nohy. Jsou chlupaté a prostě to neni vrchol estetiky.
    A co se týče horka... Lehké plátěné kalhoty jsou na léto uplně vhodné. Když jsem byla a zase budu v létě na brigádě, taky jsem musela nosit punčochy, protože holé nohy jsou nepřípustné i u žen.
    A třeba svého tatínka jsem nikdy ve městě v kratasech neviděla... A nikdy si nestěžoval...

    OdpovědětVymazat
  10. Chtěl bych reagovat na K. a dodat, že bohužel ani nohy některých žen nejsou zrovna líbivé na pohled. Občas si říkám, jestli ty ženské mají vůbec soudnost. Nedoholené, dobité, hnusně nalakované nebo napůl odřené či neostříhané nehty... dalo by se pokračovat

    OdpovědětVymazat
  11. K.: Do práce je nevhodné nosit holé nohy, jak u mužů tak u žen,s tím souhlasím A plné boty. Ale vezmi si to tak: Moje babička ještě zažila velké parníky, povozy tažené koňmi, a korzety. A dnes? To co nosí dnešní holky jako šaty, nosívala její maminka jako spodní prádlo. A přes to si dala šaty. Jedny, s podšívkou, po ní mám. A co pánská móda? Tom Ford propaguje obleky a kravaty. Ale ty se významně nezměnilo od devatenáctého století. Ano, máme trochu jiné střihy kalhoty a sak, košile mají přišité límce a manžety a kravaty vypadají jinak.

    Ale jinak tu nebyly žádné výrazné změny jako třeba délka sukně - v roce 1908 ještě s několika spodničkami a vlečkou, 1912 úzká a stále po zem, a o 10 let později po kolena, s rozparky a podobně. Pak přišla Coco Chanel a začala nosit pánské oblečení. A všichni byli nadšení. A dnes – ve 21. století spousta lidí odsuzuje pánská „psaníčka“. Kraťasy jsou pánské oblečení. A když je mohou nosit dámy, tak proč by najednou nesměli muži? A klidně i ve městě. Dámská móda smí kráčet kupředu obrovskými kroky a pánská musí být stále na tom stejném místě, kde před sto padesáti lety?

    Anonym: Naprosto souhlasím. Nedávnou jsem na Staromáku potkal asi šedesátiletou ženskou v botách s otevřenou špičkou. A z těch jí až na zem (!) lezly prsty s dlouhými, zářivě růžovými nehty…

    OdpovědětVymazat
  12. Ale copak, Tom Ford nám mlátí prázdnou slámu a nosí dříví do lesa:) Žabky jsou plážová obuv a nikdy to nebude jinak. Do města se to nehodí, protože se v tom špatně chodí a ničí to klendu. Estetika je tu až druhotná, i když je fakt, že moc parády se s tím taky neudělá. Kraťasy můžou být naopak velmi pěkné, velmi slušivé a dnes v zásadě do města přijatelné. Klasická etiketa nesnese ani jedno, ale to už je minulost. Říct dneska, že se to nehodí do města, je fakt jak plácnutí veslem do vody. No, asi na sebe Tom potřeboval upozornit. Asi už ty jeho předražené nesmysly nikdo nekupuje... YSL věděl, proč ho neměl rád. Ale díky za ten post Víťo.

    Možná by taky nebylo špatné napsat něco na téma ponožky v sandálech. Ač si spousta lidí myslí, že je to ještě jasnější než žabky a kraťasy a žádná diskuse tu v podstatě nepřipadá v úvahu, já bych to zase tak kategoricky neviděl.

    MBfV

    OdpovědětVymazat
  13. Na ponožky se chystám ;) A podle toho co naznačuješ bych řekl, že máme snad i podobné mínění :)

    OdpovědětVymazat
  14. Mě se žabky na chlapech v létě líbí a klidně i ve městě, jestli jsou jim pohodlné :P jinak souhlas!:)

    OdpovědětVymazat
  15. Super, na ponožky se těším:) A k článku mě napadla ještě jedna zajímavá souvislost. Ale asi je to spíš kouzlo nechtěného... Stefano Pilati, svého času podřízený Toma Forda a posléze jeho nástupce u YSL, si jednou (nebo možná i víckrát) posteskl, že muži nosí pořád jen dlouhé kalhoty, ačkoliv jsou lýtka strašně sexy (viz http://www.details.com/style-advice/rules-of-style/200602/yves-saint-laurent-designer-stefano-pilati-talks-what-is-sexy-for-men). Kromě toho se Stefano před časem vyjádřil tak, že: "Tom Ford is talented but not gifted":) Možná mají oba pánové přesně diametrálně odlišný vkus, nebo spolu tak trochu válčí (nepravděpodobné) a nebo je to jen náhodička (pravděpodobné). V každém případě bych, pokud jde o obnažování lýtek, souhlasil spíše s Pilatim. Koneckonců i jeho tvorba mi přijde zajímavější a odvážnější než Fordova. Tak proč je sakra Tom Ford komerčně uspěšnější?:)

    MBfV

    OdpovědětVymazat
  16. Já taky nemám nic proti žabkám. Někteří kluci razej sportovnější styl a pokud jsou upravení a voňaví jako celek, žabky rozhodně nic nezkazí, sama je nosím ráda. Z kraťasů se mi moc líbí delší užší plátěný bermudy v neutrálních barvách se spodním lemem ohrnutým nahoru.

    www.beawesomekitty.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  17. asi tak, ono je rozdíl mezi "šortkami a sandály" a "kraťasy a žabkami". podle mně tohle bylo spíše mířeno na ty naše buraní muže v kraťasech puma, ve kterých sdílí i koupaliště a i procházky městem, plus nějaký sockoidní sandále od čongů nebo takové ty velmi oblíbené s ještěrkou, co vypadají jako Rejoice. o ponožkách v nich ani nemluvě. Ale když si chlap vezme 3/4 kalhoty z lnu nebo z plátěného elegantního materiálu a do nich kvalitní kožené žabky či elegantnější sandále, nemám nic proti. a mně se žabky na chlapech líbí...furt lepší než ty nechutný sandály, to nosí půlka populace a myslí si, že jsou neodolatelní lovci žen

    OdpovědětVymazat
  18. Žabkám nefandim, nosím imitaci Keds z F&F nebo z Primarku, je to síla, když v nich jdu naboso, musím se pak vždy zouvat v jiné místnosti, než mám hlavu.

    OdpovědětVymazat
  19. Tom Ford je podle me "komercne" uspesnejsi, protoze na co sahne, je dokonale. Jeho bryle, jeho panska moda, ted i damska kolekce, jeho reklamy, jeho film...proste ten muz je muz mnoha talentu a takove charizma jake ma on, s prominutim, ani moc lidi v modnim prumyslu nema. Pro me je to buh. Kdybych byla muz, nasertrila bych si na oblek Tom Ford a byla bych stastna. Nekolikrat jsem s nim cetla nebo poslouchala rozhovor a jeho projev mi proste vzdycky ucaruje. O techle jeho "radach" jsem cetla an webu britske Elle a lidi to tam chvalili, to je proste videt ta britska etiketa, na hony vzdalena nam Cechum :). Myslim si, ze muzi mohou nosit sortky, pokud maji primerene vypadajici nohy a pokud si k tomu vezmou odpovidajici zbytek obleceni a pokud si jdou sednout na pivo na Letnou, nikoliv pokud maji pracovni schuzky, atd.

    OdpovědětVymazat
  20. Já si spíš myslím, že je TF populární prostě proto, že je konvenční a docela obyčejný. Nabízí věci, který módu nikam neposunou, ale na druhou stranu jsou precizně udělaný, z luxusních materiálů a kromě toho značně předražený, takže ten, kdo to nosí, tím dává mimo jiné najevo, že na to má. Setkal jsem se sice s názorem, jak je TF úžasně provokativní návrhář, ale to připisuju spíš těm jeho vulgárním a prvoplánově sexy reklamám, než samotné tvorbě. Osobně cením úplně jiné návrháře. Tom Ford je spíš takový nóbl krejčí, něco jako Brioni pro mladé:)

    MBfV

    OdpovědětVymazat
  21. S oběma v něčem souhlasím. Jeho brýle jsou úžasné, marně jsem je sháněl, sametové obleky a motýlky také. Některé reklamy se mi líbí, některé jsou podle mě prvoplánově sexy, jak říká MBfV. A Single Man je skvělý film, několikrát jsem na něm byl v kině a líbil se mi i děj, film není nudný, i estetická stránka. Musíš uznat, MBfV, že je skvělý ;)

    Loli, to s etiketou Čechů chápu, málokdo se umí obléct vhodně ku příležitosti, ale většina lidí si také nemůže dovolit nosit celý den oblek a košili s kravatou a vypadat dokonale. Jak jsem psal v článku, Tomovi se to povídá...

    OdpovědětVymazat
  22. pakliže se chce muž nazývat gentlemanem, tak žabky obchází a šortky vymění za plátěné kalhoty, ale která z nás chce pořád gentlemana....

    OdpovědětVymazat
  23. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  24. "Gentleman ve městě" je odlišný od pojmu "man ve městě" a tady se domnívám došlo trochu k jejich záměně... Chlapa v žabkách a kraťasech si představit natolik vhodně neumím aby naplnil můj skutečný ideál gentlemana, takže gentleman asi vážně jedině v dobře padnoucím obleku! Ovšem nejsem zastánce aby se nám mužské pohlaví v létě upeklo.) Jsem si vědoma toho, že i pánské žabky se dělají například v koženém provedení se slusně formovanou podrážkou a mohou v kombinací s dobrou pánskou pedikúrou působit vcelku elegantně. Proti kraťasům už vůbec nic nemám, naopak si myslím, že některé pánské "chlupaté" nohy mohou působit i sexy...

    OdpovědětVymazat
  25. Co rika Ford je jeho nazor a ma na nej pravo,ale je to blbost. Hotovo.
    Klidne priznam, ze takto obleceny muz muze pusobit ve stredni nebo severni Evrope neobvykle, ale je mnoho zemi jaksi jizneji polozenych.
    Jsem kazdy rok cca 6 mesicu na Floride a outfit polo triko, sortky a zabky nebo boat shoes je pres leto normalni uniforma vetsi casti muzu.
    Jak jiz nekdo psal tak zabky nemusi byt jen ta placka s gumickou mezi prsty, mnoho vyrobcu nabizi velmi kvalitni obuv tohoto stylu.

    Priklady:

    http://www.alibaba.com/product-gs/384434745/2011_NEW_STYLE_SUMMER_SPRING_100/showimage.html

    http://ak.buy.com/PI/0/500/219814029.jpg

    http://2.bp.blogspot.com/_w3wvQC8MXEs/TAWD0UKNm6I/AAAAAAAABTw/wOCYGcE_GcM/s320/Sperry+Top-Sider+Starfish+Thongs.jpg

    http://www.christonium.com/fashion/Mens_Shorts_from_GAP__Plaid_Pleated_Cargo_and_Khaki

    OdpovědětVymazat
  26. Uznávám, že Single Man se povedl. Uznávám i to, že Tom Ford je určitě schopný návrhář, jen se podle mě neubírá nejlepším směrem. Dokáže udělat věci elegantní, šmrncovní, ale já si z toho teda na zadek nesednu. Jeho brýle jsou zdařilé, ale zase je to něco, co už tu bylo mockrát. Veze se na retro vlně. Taková variace na Oliver Peoples:)

    MBfV

    OdpovědětVymazat
  27. BYLY tu mockrát. Ale co teď? Kdo pravidelně dělá podobné retro brýle? On a Dolce and Gabbana... Jinak nevím...

    OdpovědětVymazat
  28. Například tihle jsou tím pověstní: http://www.oliverpeoples.com/. Mám ale pocit, že se to v ČR nedá sehnat, což nevím, jestli můžeme vyčítat výrobci. Dostupnost Fordových brýlí u nás ale asi taky nebude nic moc. Kromě toho dělá retro třeba Ray Ban a viděl jsem podobné brýle i od celé řady méně profláklých (až no name) značek a mnohé z nich vypadaly stejně dobře jako Fordovy a byly jistě podstatně levnější.

    MBfV

    OdpovědětVymazat
  29. Fordovy brýle jsem marně sháněl a nakonec jsem na Ebay sehnal brýle od Dolceho & Gabbany, které se mi líbily. A za velmi příznivou cenu :)

    OdpovědětVymazat
  30. Ještě jsem si vzpomněl na Persol. Ti se v retro tvarech taky vyžívají.

    MBfV

    OdpovědětVymazat
  31. a este aj Moscot robi klasiku
    J.

    OdpovědětVymazat
  32. I would marry him, even though he's gay! He is wooonderfull!

    OdpovědětVymazat
  33. Mně se žabky na mužích nelíběj vůbec, prostě to na těch Vašich nohách nevypadá moc mužně :). A kraťasy ve městě ... souhlasím s Tebou, že záleží na tom, jak a s čím :), přičemž většina dnešních pánů a chlapců by netušila, o čem mluvím :).

    OdpovědětVymazat
  34. nesouhlasim ani s tema zabkama, je to "bohuzel" nejaky muj fetis, borci v zabkach s jinak uz ale neplazovym outfitem me hrozne bavi ))

    OdpovědětVymazat