sobota 9. dubna 2011

Ples FF UK


Photobucket

Ve čtvrtek večer se v Národním domě na Vinohradech konal ples Filosofické fakulty Univerzity Karlovy a po hrůzách z loňska jsem byl škodolibě zvědavý, co za kreace uvidím letos. Vzal jsem si na sebe vzal smoking s košilí a motýlkem z kolekce Lanvin loves H&M a kožené polobotky Baťa. Ponožky samozřejmě černé, boty čisté a vyleštěné a přes smoking béžový baloňákt.

Když už jdu na večerní ples, tak si snad vezmu černý nebo alespoň hodně tmavý oblek popřípadě smoking, bílou košili (vyhněte se vzorům a hlavně ať má dlouhý rukáv!) a když ne motýlka, tak nějakou vkusnou kravatu. Oblek, ať má kalhoty a sako ze stejné látky, boty černé a když už musí být košile barevná, tak ji slaďte s kravatou. Vzorované košile si nechte na jiné příležitosti. A k obleku se nosí kabát. Dostatečně dlouhý na to, aby z pod něj nevykukovalo sako. Bílé a béžové obleky jsou nejvhodnější na léto, jinak světlé na den a tmavé na večer. Bundy jsou pro volný čas a sport. Výstup po schodišti Národního domu na Vinohradech sport není.

Tak jsem se kolem sebe rozhlížel. K vidění byl například bílý oblek s černou košilí a křiklavě růžovou polyesterově lesklou kravatou, letní neformální béžový oblek s béžovou kravatou, hnusný, světle šedý oblek s tmavě modrou košilí a ohavnou žlutou kravatou. Pár, který se tanci věnoval závodně si na ples oblékl i předepsaný soutěžní dres, náležitě se zaklonili, vystrčili lokty a cenili zuby. Kluky v džínách nebo plátěných kalhotách bych tam vůbec nepustil a tomu chlapovi, který tam přišel ve žlutomodronějaké strakaté košili, odporných pytlových, tvídových kalhotách a hnědobílých, ručně pletených, tlustých vlněných ponožkách a pantoflích (!!!) bych na čelo vypálil „buran“.

Někteří tam přišli sice v obleku, ale zabili to botami na běhání. A když jsem si říkal jak je dobře, že je ples až v dubnu a tudíž jsme ušetřeni lyžařských bund, prošel kolem pár: ona v koktejlkách a botách na podpatku, on v obleku. Oba měli lyžařskou bundu a horolezecký batoh.

Já jsem pro, aby na pozvánkách a plakátech na příští ples byl nějaký dress code. Například smoking nebo tmavý oblek a motýlek, a ať se organizátoři plesu dohodnou, jestli dlouhé šaty nebo koktejlky. Ale i tak si myslím, že by to bylo marné a dál to bude vypadat jako na maškarním bále zoufalců. Je smutné, že studenti Univerzity Karlovy jsou takoví burani, nemyslíte?

Dříve se nosil pouze frak s bílým motýlkem a na neformálnějších večírcích smoking s černým motýlkem, hedvábné ponožky a lakové střevíce nebo polobotky, a tak neexistovaly žádné pochyby o tom co si obléct a co ne. Kdo frak neměl, na takové večírky nechodil. Dnes chce být každý hlavně v pohodě. Tak ať chodí do hospody anebo zůstanou doma, protože na ples se nechodí ani v pantoflích ani v botách na běhání. Obzvlášť když se ples koná v prostorách tak reprezentativních jako je ND na Vinohradech. Guth-Jarkovský se v hrobě obrací!

Photobucket

Photobucket
Katja a já. Ve vintage šatech od Armaniho jí to moc slušelo.

Photobucket
V prgramu stálo, že studenstská rada dbá na udržování kulturního života nebo tak něco... Jen doufám, že tím nemysleli lezení po stole. Škoda, že jsem nyvyfotil celé šaty s volány a velkým námořnickým límcem s růžovou stuhou. Myslím, že Adina Mandlová měla podobné v jednom filmu pro pamětníky. Jenže ty její nebyly z šusťáku a měla je v létě, odpoledne a na venkově...

Photobucket
Doufám, že slečna v černých šatech a křuskách vysvětluje kostkované slečně, že country ples je až zítra

Photobucket
Myslím, že toto byl nejlépe oblečený muž na tom plese: černý smoking, motýlek, a dokonce "fraková" košile. Jen paní vpravo ať nenosí podprsenku s neviditelnými ramínky. Neexistují viditelnější ramínka podprsenky.

Photobucket
Co říkáte na mě?

94 komentářů:

  1. Koukám, že všechny plesy jsou stejné...:) Nejraději mám kolečka tančících slečen a uprostřed naházené boty a kabelky :-D Jinak jsem unešená z tvého motýlka!

    OdpovědětVymazat
  2. Jooo, té slečny v kostkovaných šatech jsem si taky všimla... Ty jsi jako vždy šík ;)

    OdpovědětVymazat
  3. ty musíš bejt hrozně nešťastnej člověk :D
    pěknej motýlek <3

    OdpovědětVymazat
  4. super, sluší :) ten motýlek je maličko do fialova nebo to tak jen vypadá na té fotce?

    OdpovědětVymazat
  5. Nelíbí se mi to tvoje sako, nevím ale přijde mi že ti moc nesedí. Jinak jsi švarný:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji :)
    B.: To, že je někdo buran mě nedělá nešťastným. Je jen škoda, že někteří studenti vysoké školy vypadají jako burani.

    Elle: Ten motýlek je fialový ;)

    Hanka: Ale ano, sedí, jen na těch fotkách je nějaké pokrčené.

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělá kritika, souhlasím .. když takhle přijdou druháci na ples střední školy dá se snad říct, že jsou to puberťáci. Pokud se to stane na tak prestižní škole jako je KU tak to nemá omluvu žádnou.
    Pěkný motýlek.

    OdpovědětVymazat
  8. Kup si sako, co ti bude sedet. Na tomhle je evidentni, ze ti pne pres hrudnik.

    OdpovědětVymazat
  9. Drahý Víťo, ale oni jsou přece naděje národa, tudíž je důležitější co mají v hlavně a ne na ní! Nejspíš s tímhle opravdu žijí, protože jinak si nedovedu představit jak někdo na jedinném outfitu udělá několik faux-pass. Je to ostuda, to že jsem inteligemtz neznamená, že musím chodit jako leckterý bezdomovec. A propos, myslím, že by studenti UK měli být schopni sociální percepce!

    OdpovědětVymazat
  10. Anonymní: Sedí mi dobře. Ale ty to ze dvou fotek určitě dokážeš posoudit lépe ;)

    Martina: No právě...

    OdpovědětVymazat
  11. Souhlasím.
    Nemyslím si, že nutně každý student, který chce jít na ples, musí žít módou a věnovat ji spoustu času, energie, kupovat si značkové oblečení atp. Ale měl by se umět vkusně a společensky obléknout a učesat. A aspoň na chvíli nepředvádět alternativní oblečení, které je na chodbách FF UK k vidění také při zkouškovém.
    K.

    OdpovědětVymazat
  12. Jo taky souhlasím, dyť to není o módě, ale o nějakých společenských zásadách. Snad aspoň na ples se můžou obléct jako lidi, ne?

    OdpovědětVymazat
  13. Jo, lidí nosí na plesy už kde co - hrůza, to samé s divadlem..

    Víťo fajn že to tak cítíš, jenom, nechci rejpat, ale poslední knoflík u saka se nikdy nezapíná i když je jen jeden, nezapíná se .

    OdpovědětVymazat
  14. NAPSAL JSI TO BOŽSKY.... ZTOTOŽNUJU SE, SE VŠÍM.... ty silikonové ramínka jsou totální shit a hyzdí to tělo.... country fanynka ta je úplně mimo a slečna na stole, ta snad musela už být opilá....... moc Ti to sluší
    http://natalovo.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  15. Mne je fuk, kdyz jdou holky na ples v letnich satech a maji silonky do sandalku, nektere i polobotky a eko tasku z tesco /vazne,to jsem zazila/, ja pak vypadam o to lepe, at si kazdy vezme na co se citi a ma.

    Vito, Tvoje obleceni je naprosto umerene a nestydela bych se s Tebou vyjit,naopak. Jen tak dal.

    P.S.silikonova raminka podprsenek jsem nikdy nechapala a nepochopim,proc je nektere damy stale nosi

    OdpovědětVymazat
  16. Klára: Pokud vím, tak u saka je vždy zapnutý alespoň jeden knoflík a u smokingu vždy. Že by se nosil rozepnutý jsem ještě neslyšel...

    Tady je fotka Philipa, Vévody z Edinburghu. Myslím, že i když on jej nosí zapnutý, tak to tak asi má být ;) Možná by se mohl nosti rozepnutý, kdyby pod sakem byla vesta, ale ta se dnes už moc nenosí.

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Duke_and_Hitoshi_Narita_2002.jpg/wiki/File:Duke_and_Hitoshi_Narita_2002.jpg

    Natal: ta slečna chtěla mít lepší výhled na parket, a tak se prostě zula a vylezla na stůl... na ubrus...

    Berta: Právě že každý by se měl obléct přiměřeně a ne "na co se cítí". Když se cítí dobře v teplákách, tak ať si v ních jde zaběhat, ale na plese v nich němá co dělat.

    OdpovědětVymazat
  17. Co bys říkal, kdyby tě někdo propíral na iqblogu (jakože varianta fešnblogu), a dával "na odiv" tvé rozumové schopnosti? Dokázal bys to přijmout?

    A co říkám na tebe? Otázka se vztahovala asi k autfitu: Sako je ti malý. Nebo tak aspoň vypadá. Na dvou fotkách ze dvou. Ale jistěže je to optickej klam a nedokonalost snímače :). Je mi to nakonec jedno. Je to tvoje sako :)).

    OdpovědětVymazat
  18. "vytetovat na čelo buran" :D doufám, že budeš jednou psát sloupky i do novin, staly by se hitem:))

    Slušelo ti to tam z nich určitě nejvíc (minimálně z mužů) - fakt elegán! .) Jen tak dál.

    OdpovědětVymazat
  19. Sára: Nevím, co mají moje rozumové schopnosti společné s tím, že na "reprezentativním plese FF UK" byla většina (dospělých lidí) oblečena nevhodně. A zvykám si na to, že mě někde probírají. Už to dávno dělají. Ono je totiž jednoduché nic nedělat, jen sedět za vlastním počítačem a anonymně do někoho rýpat...

    OdpovědětVymazat
  20. Tak sako se sice pne, ale asi ses moc velkej neposeda:D ale ty motylky co nosis, me osobne prijdou hrozne velky...asi je to zamer, ale me to vzdycky...jak to rict...zkazi mi to dojem z celyho, jinak peknyho outfitu...cloveka s tak velkym motylkem jsem jeste nikde jinde nevidel. Adam

    OdpovědětVymazat
  21. Ty motýlky jsou schválně tak velké a proto se mi líbí :) Myslím, že k mé velké hlavě se dobře hodí :D

    OdpovědětVymazat
  22. tak tedy dobrá:D:D:D vsak tak velky motyl by si ani na malou kvetinu (cti hlavu) nesedl:D Adam

    OdpovědětVymazat
  23. Víťo, pojď se mnou někdy do opery, tam teprve zažiješ pořádný šok i přesto, že je tam jasně daný dress code :-)
    Moc se mi líbí Tvůj motýlek! Opravdu originální!

    OdpovědětVymazat
  24. Tak samozřejmě, že by kluci měli mít aspoň slušnej oblek, i když musím říct, že nejsem zrovna moc fanoušek motýlků... ani nevím proč vlastně, trochu to vypadá jak když uvážeš štěňátku na krk mašli... a kravata zas působí trochu víc "byznysmansky", asi se mi nejvíc líbí, když kluci nemají ani jedno... i když hádám, že to asi není úplně přijatelné, nebo jo??

    A co se týče holek tak je pravda, že občas by jeden zaplakal :) Ale ani trochu mi to nevadí, protože víte co, pak dá mnohem míň práce být za kočku :D :D

    Mel

    OdpovědětVymazat
  25. no a sme doma..velmi trefne napisany clanok, cloveku sa uz ani nechce verit na plesoch a v diavadlach co si niektori ludia dokazu navliect na seba..aspon mas namet na clanky..:D..motylik sa mi paci, aj celkovy outfit..super.
    ev ev

    OdpovědětVymazat
  26. Je mi tě hrozně líto, ale rád se nad tim co tu píšeš zasměju - takovou spoustu blbostí se na jednom místě nikde jinde nedozvim. Jsem rád, že jsem normální :)

    OdpovědětVymazat
  27. Co je blbého na tom, chtít po lidech (navíc vysokoškolácích) oblečení a úpravu odpovídající situaci? To, že se šupáci stali normou není nic pozitivního.

    Karolína

    OdpovědětVymazat
  28. Víťo, já s tebou souhlasím, pokud jdu na ples, ještě k tomu na vysokoškolský a v tak reprezantativních prostorách, tak se prostě nehodí jít v letních šatech a křuskách a je vhodné se učesat, to už opravdu není o módě,ale o slušnosti.
    jinak smoking se mi moc líbí, i větší motýlek, opravdu pěkné. Na té druhé fotce mi taky přijde, že ti to sako moc nesedí,ale může to tak jen vypadat, rozhodně bys ale podlě mě potřeboval delší rukávy u saka, možná bys měl spíš kupovat prodloužené velikosti, protože mi přijde celkově krátší ;-)...

    OdpovědětVymazat
  29. bohužel tohle tady moc lidí neocení... minulý týden jsme viděli pána v béžových kalhotách polobotkách a červeném kabátě a zatímco já jsem se rozplývala, přítel a jeho kamarádi si šeptali že je (to hnusné slovo) ... grrrr

    OdpovědětVymazat
  30. Nějaký model 3D šatů v pastelové barvě by nebyl?

    OdpovědětVymazat
  31. Nejen že se někdy neumí obléct studenti, ale kdybyste viděli, v čem kolikrát zkoušejí vyučující... Např. u mých státnic v červnu byl pan docent v kraťasech... No comment.

    OdpovědětVymazat
  32. Slečna vlevo je paní - pokud nejsi informován o stavu dotyčné mladé dámy, je vhodnější používat termín, který je v tomto směru bezpříznakový.
    Jen mi připadalo, že jako kritik etikety bys to měl vědět.

    OdpovědětVymazat
  33. Je fakt, že většina lidí nemá příliš čas sledovat módu, zabývat se jí.
    Jenže to nic nemění na tom, že celkové povědomí, které takřka souvisí s estetickým vkusem dost pokulhává.

    OdpovědětVymazat
  34. Barbara: Vítězslav je kritik etikety jen v rámci svých možností a svého přehledu. Omezeného. Vše nad rámec ho míjí jako jarní vánek čerstvého kolouška. Je nejen mírou vkusu, ale i mírou toho, co je opravdu pohoršující. Takový je svět podle Vítězslava.

    OdpovědětVymazat
  35. jo, hezky napsáno, souhlasim s tebou... docela by mě zajímalo, co si myslíš o silonkách v botech s otevřenou špičkou u holek... na hodně místech se o tom mluví jako o šíleným faux pas...

    OdpovědětVymazat
  36. Když už tady tak kritizuješ, tak nezapomínej na svojí kamarádku.. V botách s otevřenou špičkou by se silonky skutečně nosit neměly;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, sice vintage šaty od Armaniho, ale totálně zabité zbytkem.

      Vymazat
  37. Otázku vhodnosti či nevhodnosti tvého saka (myslím tím velikost) neřeším a věřím,že působí jako menší jen na fotkách...každopádně vám to s partnerkou moc sluší. Ovšem vzhledem k Tvému obsáhlému článku o etiketě a slušném oblékání (v tom se shodneme, zvlášť při takové příležitosti..) by neškodilo taky trochu slušnosti v jiné oblasti - v popise fotky...snad nejdřív jmenujeme druhou osobu a pak až sebe, zavání do egocentrismem a kazí to dojem z Tvé osoby.
    Jana

    OdpovědětVymazat
  38. Omlouvám se za překlep v poslední větě...abych zásady jenom nekázala, ale též dodržovala...a to ve všem.
    Jana

    OdpovědětVymazat
  39. Simone: Já bych tak nějak řekl, že do opery se chodí ve fraku… no dobrá, minimálně ve smokingu :D Ale o buranech, ehm, totiž návštěvnících opery už jsem toho slyšel až až :D

    Anonym 23:24: Co na tom připadá blbého? Studuješ matfyz nebo historii?

    Luci: Jo, pokud nemáš džíny, mikinu, bundu a sportovní boty, tak na tebe lidi pokřikují. Je to smutné…

    Barbara: promiň, zapomněl jsem, že je dnes politická korektnost velmi trendy. Už jsem to opravil, ale vždycky mě zajímalo, jestli se ženy víc dotkne, když ji někdo mylně označí za paní nebo za slečnu…

    Anonym 12:11: Tady ale nejde o módu. Tady jde přece o základní společenské znalosti. Když se neumím vhodně upravit a chovat, tak nelezu na ples. Když neumím plavat, nelezu do rybníka. To je snad logické…

    Georgie a anonym: Já jsem jí to říkal, ale prý by ji ty boty hodně draly ;) Co nadělám? Ale pořád jsou podle mě lepší „barevné“, než ty tělové/hnědé.

    Jana: díky, už jsem to opravil ;)

    OdpovědětVymazat
  40. ...a když nemám co objevného říct, nepíšu blog. TO je logické.

    OdpovědětVymazat
  41. Sice motýlky moc nemusím, ale v tebou zvolené kombinaci se mi to líbí :)

    OdpovědětVymazat
  42. Teda, ty jsi kritik, mohl bys dělat módní policii, ale tobě to samozřejmě slušelo, ten motýlek je super :)

    OdpovědětVymazat
  43. Vítězslave, nechápu, proč se pozastavuješ nad etiketní/estetickou negramotností svých spolustudentů UNIVERZITY KARLOVY, když sám nedokážeš napsat článek bez stylistických a gramatických chyb (nehledě na překlepy).
    Ano, ono to spolu vážně souvisí: někoho by třeba mohlo urazit, že student filosofické fakulty nezná pravidla interpunkce, nebo že neví, jak koho vhodně oslovit.

    Paní=vdaná žena
    Slečna=svobodná žena

    Dají se použít i jiné výrazy jako dáma, žena, osoba. Tyto neindikují stav daného jedince.

    OdpovědětVymazat
  44. Abyste se z té politiské korektnosti ne víte co ;) Já jsem si myslel, že ŽENĚ zase tak nevadí, když o ní někdo prohlásí, že je slečna. Zjevně to ale někomu vadí... Dáma podle mě značí něco jiného, na dívku je moc mladá, a osoba je... neosobní. Pokud jsem tě tak strašlivě urazil tím, že jsem mě neznámou mladě vypadající dámu/ženu/osobu označil za slečnu, tak se ti tímto omlouvám. Také se ti omouvám za to, že jsem někde udělal překlep. Nechápu, jak jsem se mohl něčeho tak skandálního a pohoršujícího dopustit. Asi si obleču tepláky, tlusté ponožky a pantofle a půjdu do opery, to tě snad tak nepohorší ;)
    A děkuji za vysvětlení výrazů "slečna" a "paní", bez tebe bych doteď tápal :D

    OdpovědětVymazat
  45. Děkuji jon(ovi), ano, to jsem měla na mysli. Tedy - nejde rozhodně o politickou korektnost, pokud nechceš tvrdit, že to byl nešvar, kterým trpěli už v 18. století. Jen mi přišlo paradoxní, že někdo, kdo kritizuje nedostatky v etiketě, ji sám neovládá.
    Mně vadí, když mě někdo mylně označí za cokoliv, ať už slečnu, milovnici politické korektnosti nebo třeba náboženskou fanatičku.

    OdpovědětVymazat
  46. když jsme u té etikety: na ples je naprosto nevhodné nosit barevné punčochy, tím více do otevřených bot, jež bonton velí obouvat na boso.
    nepomůžou ani šaty od armaniho.
    (nevkusné šperky, účes a líčení slečny partnerky pomíjím)

    OdpovědětVymazat
  47. Vítězslave, ty mi přídeš jako příslovečná liška, co si sama strčí hlavu do želez (jakože do pasti = pro všechny, kdo zviřátka milujou a myslej si, že srst roste na stromech) a štěká a kroutí krkem v údivu a pomalu začíná cedit krev a pak kebulku v pseudoelegantní kličce vytáhne a hlasitě halasí: To byla jen ironie! Já přeci JEN... /doplňte si sami, důležité je to "JEN"./

    Čekám, kdy to příde!!!

    V kritice seš mimo mísu.
    Fanynky, co tady "tleskají", mě DĚSEJ.
    Tvoje oblečky mě přímo MRÁČEJ.
    Tvoje sebestřednost je ODPUDIVÁ.
    Tvoje neznalost reálného bontonu je KOMICKÁ.
    (Oháníš se etiketou a přitom tvůj projev = zacílení, formulování, "smysl" = tě odhaluje z tvé podstaty.
    Frak nesluší člověku s mentalitou tolik zde omílaného BURANA.)

    Ale!
    Dokud budou matky rodit pomýlené dívenky, které budou ňuchat nad tvýma velemyšlenkama, bude něco špatně.
    A dokud ti někdo nedá pár (třeba jen obrazných) facek, budeš směšným hochem z vísky kdesi v polích, který má dojem, že šaty dělaj člověka. A že se tady stačí jen obléct. Zeptej se maminky, jak to chodí.

    A propos:
    Kdo si může myslet DOOPRAVDY, že bys měl psát novinové SLOUPKY??? Svatá prostoto!!!

    OdpovědětVymazat
  48. suhlasim s tvojim clankom, ked ide clovek na ples, mal by sa podla toho aj obliect... asi by som sa tam tiez bavila nad ludmi, ktori to stale nepochopili. ale priznam sa, ze ty s tvojou partnerkou by ste sa asi tiez nevyhli mojej kritike... jej uces vyzera akoby prave rano vstala a uviazala si vlasy do gumicky, cierne pancuchy tu uz spominane boli... sperky, ktore zvolila nekomentujem, pretoze si myslim, ze to je vec vkusu. a tvoje rukavy na saku su evidentne kratke... tym padom som si nie celkom ista, ci mas pravo kritizovat ostatnych. ...mirka

    OdpovědětVymazat
  49. Větší faux pas než "paní", která vylezla na stůl by nemohl způsobit ani ten, kdo by dorazil v modrém plastovém pytli na odpadky. Tohle jsem na "plese" ještě opravdu nezažila. (Zato muže všech generací, kteří sundají po příchodu do sálu sako od světlého objeku, aby lépe vynikla křiklavě barevná košile s krátkým rukávem a špatně uvázaná kravata končící v polovině hrudi, jako by klonovali.)
    Ptal ses co říkáme na Tebe. Tak tedy - smokingové sako a košile pěkné. Dojem z fotografií, zejména z té poslední, že Ti sako nesedí, může způsobovat pásek (do smokingu se nenosí). Taktéž kalhoty asi nebudou součástí smokingu, nevidím lampas a celkově se mi nezdá, že patří k vršku(ale mohu se mýlit, vidím jen fotky). Každopádně bych si dovolila odhadnout, že jsou o něco kratší než by měly být (končit by měly až nad podpatkem bot). No a motýlek... ke smokingu a košili určitě vhodný. Ten Tvůj je na můj vkus trochu moc extravagantní, ale na plese FFUK se asi snese i trochu bohémštější styl. Například na reprezentační ples hlavního města bych jej asi nahradila klasičtějším, ale to je pouze můj subjektivní pocit. K Tvé partnerce jsem se původně nechtěla vyjadřovat, protože o názor nežádala, ale když se do ní někdo o něco výše opřel, nedá mi to. Jediné, co by se jí dalo vytknout, je otevřená špička bot. Jinak šperky a make-up vypadají velmi decentně a úměrně věku. Účes není na fotce moc vidět, takže nekomentuji. Šaty jsou také velmi vhodné k tomuto druhu společenské údálosti. Celkově vzato by u mě v hypotetickém hodnocení možná získala víc bodů než ty (doufám, že se nelobíš :-)).
    Shrnuto podtrženo, i přes některé drobné nedostatky jste nejspíš (podle fotek ze sálu) byli jedni z nejpřiměřeněji oblečených párů.
    Co se týče oslovení - žena starší dvaceti let by se měla označovat paní bez ohledu na stav (označení mladá paní mě osobně vytáčí a považuji jej za téměř pejorativní, zejména když tak někdo nazve paní po padesátce:-)). Na plese by ale každá "paní" měla být za dámu a tomu přizpůsobit jak svůj zevnějšek, tak i chování. Paní na stole by v podstatě mohla být oslovována i "hej ty".

    P.S.: Taneční pár, o kterém jsi v článku mluvil přišel jako součást programu na předtančení, nebo exhibovali v davu?

    OdpovědětVymazat
  50. Pro Anonymní 11:12
    Ty rukávy od košile vykukují záměrně, protože přesně takhle se má sako nosit :-). Možná má i manžetové knoflíčky, to ale z fotografie není poznat.

    Anonymní 11:13

    OdpovědětVymazat
  51. Přiznám se, že jsem nikdy nepřemýšlela, jestli oslovovat ženu paní nebo slečno, když neznám její stav, takže nemám páru, jak je to správně. Každopádně věřím těm informovanějším a výše komentujícím. K tomu mě ale napadá, kdo to vymyslel, že se ženě přes 20 má říkat paní? Věřím, že to v etiketě je, jen mě to celkem zajímá, protože upřímně - je mi už trochu přes dvacet, ale kdyby mi někdo řekl paní, tak bych se asi skoro urazila :D Teda moc se mi to nestává, protože i přes svůj věk vypadám, že jsem právě dostala občanku, ale o to spíš si to nedovedu představit... proč je to takhle nastaveno, nevíte?

    Cissy

    OdpovědětVymazat
  52. Shodou okolností se téma paní/slečna řešilo na modním pekle. Slečna je prý označení mladé (náctileté) dívky, která má ještě poručníka , tedy není samostatná. Paní je sice označení pro vdanou ženu, ale protože je špatné dělit ženy na vdané a svobodné, má se žena nad dvacet, podle etikety, oslovovat paní. Nejsem odborníkem na etiketu, asi byste se měli zeptat spíš Špačka. :)

    Karolína

    OdpovědětVymazat
  53. Anonym 11:13: V kalhotách pásek nemám, je tam ozdobný hedvábný pás a kalhoty ke smokingu patří, i když k na nich nejsou lampasy...

    Tady je fotka toho smokingu z lookbooku:
    http://3.bp.blogspot.com/_R0r4ysJQZ0U/TNBC5DjkxcI/AAAAAAAAAsY/k1-JGQCfXkw/s1600/lookbook_23_lowres.jpg

    A tady košile a kalhoty:
    http://2.bp.blogspot.com/_R0r4ysJQZ0U/TNBBzWpC44I/AAAAAAAAAr4/E97kwkSNvj4/s1600/lookbook_18_lowres.jpg

    A ten taneční pár nebyl součástí programu, byli to hosté ;)

    Cissy: Právě proto jsem použil titul "slečna" – myslel jsem, že "paní" by ji mohla urazit :)

    Možná jsem v tomto trochu konzervativní, ale neprovdaná žena je podle mě slečna. Pán se s ní ožení a až pak se jí říká "paní", protože ona začne používat manželův titul. Paní je od slova "pán" a značí, že je žena za někoho provdaná. Když žena manžela nemá, nemá od koho titul "paní" převzít, a je slečna.

    Karolína: Nevdané ženy kdysi bývaly nesamostatné, protože nepracovaly, neměl je tedy kdo živit, a na žebříčku přednosti stály až za manželskými páry. Dnes tomu tak není, ale některou ženu i přesto asi uráží představa, že by ji někdo označil za slečnu.

    OdpovědětVymazat
  54. Hm, je mi kus přes dvacet, jsem svobodná a říct mi někdo "paní" asi mě celkem naštve.

    OdpovědětVymazat
  55. Milý Víťo, nezlob se na mě s tvou kritikou souhlasím na všech směrech ale když krituzuješ okolo měl by ses zaměřit i na svou kamarádku která měla silonky v otevřených botách. Což jde mého názoru je velmi velké faux-pas. A ty jako módní maniak by jsi jí to měl říci, i protože je tvoje kamarádka.

    Terka

    OdpovědětVymazat
  56. ahahaha ! Funny! so are the comments :D

    OdpovědětVymazat
  57. Můžete mi prosím někdo objasnit, jak je to s těma punčochama? :) Teda myslím to vážně, zajímá mě to, protože slýchám naprosto odlišné názory - od starších lidí převážně slýchám, že je naopak neslušné jít do společnosti bez punčocháčů a přiznám se, že sem to nějakou dobu praktikovala a teprve před nějakou dobou jsem začala slýchat názory, že naopak punčochy jsou trapas :) Tak já vážně nevím :D Pak je tu ten fakt, že bez punčoch je většina společenských bot a hlavně páckových (tedy alespoň co jsem zažila já) dost nepohodlných a nedokážu si představit, že bych před těmi čtyřmi roky chodila do tanečních bez punčoch - kromě toho, že v nich boty míň dřely jsem měla taky pocit, že mám ty nohy alespoň něčím chráněné před těmi telátky (mylný pocit:D).

    Odkud to přišlo, že se punčochy nemají nosit? A bylo to tady vždycky? mám na mysli otevřené boty, u zavřených je to hádám jedno? Když jsem slyšela, že by se to nemělo, šla jsem párkrát na ples bez nich a měla jsem z toho dost smíšené pocity... s holýma nohama jsem si připadala trošku jako v sandálech a na rozdíl od většiny přítomných jsem díky absenci punčoch měla nohy v odstínu Voldemort :D

    Tak to vybalte, prosím :D HELP
    Sam

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slečno. Nenosit punčochy do společnosti je prostě strašné!!!Nedejte se zmanipulovat nějakými hloupými rádobymoderními názory. Sama píšete, že se cítíte divně bez punčoch. Tak vidíte....řiďte se svými pocity. Ono to opravdu divné je. V létě v neformálním čase, snad i do práce, pokud nejste zrovna vysocepostavená manažerka...budiž, ale do společnosti???,Všimla jsem si toho jevu.Je strašný, nevkusný a bohužel k vidění. Je čas tomu zabránit. Punčochy noste. Výhradně transparentní tělové bez lesku....kvalitní, co nedělají stíny a nezatrhávají se. Budete oproti ostatním opravdová Dáma. :).

      Vymazat
  58. Do sandálů nebo bot s otevřenou špičkou by se neměly nosit punčochy. To je vše, co o tom vím...

    Terka: Já jsem jí to říkal ;) Ale u většiny lidí vízězí pohodlí.

    OdpovědětVymazat
  59. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  60. Je to tak, že do společnosti jsou punčochy povinností a k nim patří zavřená bota. Je ale pravda, že se to v dnešní době moc nekámoší s modou sandálků, takže se s tím nakonec musí každý poprat sám :-D. Osobně si myslím, že když má ženská pěkný nohy, tak není důvod pařit se v silonkách. Ono taky při délce a vůbec titěrným rozměrům dnešních šatů ty silonky vypadají dost směšně...

    OdpovědětVymazat
  61. ano, i ja se nad vitovo obdivovatelkama docela bavim. jejich absolutne pochlebujici a obdivujici komentare jsou mnohdy vtipnejsi nez vituv clanek samotnej. a slecna martina golightly dlouhodobe vede :) diky vam za muje pobaveni.

    OdpovědětVymazat
  62. V. koment: "Má šaty od Armaniho" vs. realita punčoch a bot (to, že model na mě nikterak sofistikovaně nepůsobí, pomíjím. Nepomůže ani deklarovaná armanovitost.) přesně odpovídá jeho uvažování a vnímání světa. Vidíš ten rozpor, Víťo?

    OdpovědětVymazat
  63. ...a teď vidím - oh lala! - jak říkáš "krčí" se jí pod prsama a délka je - řekla bych - příliš krátká. A možá jen kolem objektivu lítaly pylové koláčky včely Vilíka, nebo že by zdobení v dekoru špinky?

    Ne, nejsem hnusná, jen se vtěluju do tvého postoje. A koukám, a vidím, a kritizuju.

    A hele, neměl bys v rámci SLUŠNÉHO CHOVÁNÍ rozmazávat gezichty, když už veřejně pranýřuješ?

    OdpovědětVymazat
  64. Sára: Když se podíváš pořádně, všimneš si, že prach létající ve vzduchu je vidět i na mém rukávu (myslíš, že bych s takovým flekem někam šel? ;), na Katjině sukni a na koberci.

    OdpovědětVymazat
  65. Každý rok o plesové sezóně pláču nad tím, co vidím na parketu za róby. Moje moderní pokroková fakulta už ani nepořádá "ples", i když tak svůj večírek/party v zimě nazývá, protože by nejspíš na něj nikdo nechodil, když by to vypadalo jako "ples" a muselo se tam ve slavnostním úboru. Takže naprosto chápu a souzním s Tvým pobouřením/pobavením nad tím, v čem lidi lezou na ples.
    Ale ač se mi jindy Tvé modely spíše líbí a i tenhle by se mi líbil, nesedne Ti tak zoufale, že je to v tomto kontextu šílené faux pas. Nejde o "pocit, že mi sedne", je to vidět na první pohled z mnoha věcí... Doporučuji nastudovat, co je to sednoucí oblek, smoking tuplem, nebo jít si na zkoušku vybrat oblek třeba i do OP Prostějova, jestli už nejsou všechny obchody zrušené. I tam Ti téměř každá prodavačka odborně a jednoduše vysvětlí, jak má vypadat sednoucí oblek. Nebo poslat fotku Adě z módního pekla, z kterého se tak rád inspiruješ pro své burcování národa módním znalcem (batohy, bundy, silikonová ramínka od podprsenek atd.), ta Ti to shrne do pěti šesti vět též.
    Mrzí mě, žes tak ustřelil, zvlášť v tak výsměšně laděném článku (ne že bych s Tebou nesouhlasila). Jinak je fajn, že jsi a že Tvůj blog existuje, za pět deset let bys mohl být i autorita. Kéž by se nám fashion bloggeři začali víc zajímat nejen o povrch (co nosí a od koho), ale i pozadí (kdo to vyrábí, v jakých podmínkách a co tím, že tohle nosí vlastně podporují).
    Zdravím
    Johana

    OdpovědětVymazat
  66. No, ona se silikonovaná ramínka sice kritizujou, ale jako: Když máte vršek, ze kterýho lezou ramínka a neni vám už 15, je dobrý na to neupozorňovat. Máte-li prsa větší než B, bez ramínek to prostě nejde. Výrobci samodržících podprsenek ať se jdou bodnout, stačí jeden neopatrný pohyb při tanci a podprda je u pasu, prsa vlají ve větru. Je to smutné, ale je to tak. Bez toho silikonu to pořád ještě nejde. Ale mohlo by být i hůř ;)

    OdpovědětVymazat
  67. k anonymní 23:54, i tady je řešení, proč nepoužít podprsenku bez ramínek, body slip, nebo prádlový korzet, vše drží výborně a nikde nic nečouhá, mám vyzkoušeno

    např. toto: http://www.asos.com/Flexees/Flexees-Smooth-Shaping-Control-Strapless-Full-Slip/Prod/pgeproduct.aspx?iid=566981&cid=6579&sh=0&pge=0&pgesize=20&sort=-1&clr=Body+Beige

    OdpovědětVymazat
  68. Anonymní osoba obhajující silikonová ramínka: V tom případě doporučuji si nekupovat takový vršek. Tohle opravdu nechápu.

    Ke slečně: Potkat jí, tak si řeknu: Mohlo být hůř.

    A k ostatním diskutérům: Po tom všem, co lze vidět na ulici kritizujete Víťu?

    OdpovědětVymazat
  69. Ani se mi nechce už vyjadřovat údiv nad dalším provokativním článkem, který je dle mého názoru tvou dobře promyšlenou strategií já-vás-zase-něčím-vytočím-a-vy-mi-dáte-komntáře-který-bych-jinak-stěží-dostal.
    Budiž. Je to Tvůj blog. Piš si, co chceš a uznáš za vhodné.
    Ale než budeš pomlouvat a kritizovat ostatní, zameť si před vlastním Prahem. Tvé kamarádce to zas tak neslušelo, vlasy jí trčí, jak když vyhání čerty z elektřiny, a silonky v botách s otevřenou špičkou jsou také faux pas jak prase, když už se mám vyjádřit.
    Tobě vršek očivině nesedne a nesnaž se to svést na špatný postoj nebo zapnutí na jeden knoflík. "Padnoucí" označuje něco jiného.
    Potkat tě na plese, ani si tě nevšimnu, stejně jako si nevšimnu silik. ramínek nebo silonek v botách. Nepovažuji to za důležité. Ale když teda ty jo a ke všemu se ještě musíš do všech strefit, tak se také vyjádřím :) paaa

    OdpovědětVymazat
  70. Pardon, prahem má být malé P. Už jsem z té Tvé špatné gramatiky zblblá...

    OdpovědětVymazat
  71. sekne ti to moc a slecne Katji taktez!

    OdpovědětVymazat
  72. ostatni neresit (saty od Armaniho-bud blbe vyfoceno nebo nic moc i v realu na slecne), urcite ti to sluselo nejvic ze vsech :)), fakt dobrej outfit :)

    OdpovědětVymazat
  73. Ten motýl je skvělý! Záměrně nepoužívám výraz motýlek:-)

    OdpovědětVymazat
  74. Jinak všichni ostatní nestojí za moc...

    OdpovědětVymazat
  75. Vypadáš skvěle, skoro jako Ken. ;)

    OdpovědětVymazat
  76. I kdyby "Tvá" slečna měla šaty od Pána Boha, účes, make-up, boty, silonky, šperky (či co je to za druh doplňku)... jí celkový vzhled naprosto pokazí! A nenapraví to ani Tvé malé sako!

    OdpovědětVymazat
  77. A to jsi ještě nebyl na mém maturiťáku, kde 90 procent slečen - maturantek - mělo šaty nad kolena, vlasy v culíku a kluka, který by měl na obleku něco jiného než lyžařskou bundu, by člověk musel hodně dlouho hledat.
    Steffi

    OdpovědětVymazat
  78. Teda nedá mi to a musím napsat komentář :-) K punčochám zde - http://www.puncochy.com/puncochova-realita/60.html
    S Víťou souhlasím, na plesech je to tragédie, už se jich moc neučastním, je to divný pocit, když máte dlouhé večerní, rukavice a všichni na vás čumí jak na exota. Pak k těm silikonovým ramínkům - není pravda, že by byla nutností a nedalo se bez nich obejít. Sama jako majitelka velikosti 70G mohu potvrdit, že držící bezramínková podprsenka se sehnat dá (v ČR tedy spíš ne, to souhlasím, leda byste chtěli vydat alespoň 1500...)
    A k tomu smokingu - moc Ti to sluší, líbilo by se mi chodit do společnosti s pěkně oblečeným chlapem (český chlap si myslí, že smoking je nadávka), ten motýlek taky super. Ale upřímně, fakt Ti nesedí, potřeboval bys pár o pár cm více a trochu pne přes tělo (možná je debilní materiál, který moc nedrží tvar..) Každopádně si stejně myslím, že si toho všímám na fotce, ale v reálu bych koukala jinam :-D Třeba na motýlka....

    OdpovědětVymazat
  79. skvělý článek ;)
    jako výmluvy typu že ne každý se zajímá o módu by snad měly být trestné... za 1. republiky a dřív se o módu nezajímalo míň lidí, prostě by si nikdo netroufl na takovouto akci přijít nevhodně oblečen, jelikož by to byla společenská sebevražda.

    OdpovědětVymazat
  80. No teda nevím, co si myslet o té obří mašli na krku... do motýlka to má daleko...

    OdpovědětVymazat
  81. Mysli si, co chceš, mně se líbí. Pokud se nelíbí tobě, tak jej nenos ;)

    OdpovědětVymazat
  82. helo my friend

    i want to give you some adwise

    open schoes with black strumpf is a no go. she has to wear closed shoes and beige strumpf, she always wears beige panties, so why she doesn't wear white stumpfs? i don't know- but i know she would look good in it.

    OdpovědětVymazat
  83. i love you, you look so great!! ach

    OdpovědětVymazat
  84. Komentář dobrý.Souhlasím.Ale co se týče Vás mladý muži....motýlek zbytečně velký a neslušivý. Oblek Vám nepadne, sako Vám vůbec nesedí/podivně se rozvírá/, asi je Vám malé a kolhoty velmi tristního střihu, či jsou Vám také malé.Myslím, že to máte formálně pěkně vychytané a nelze než souhlasit, že je to s naší společností na ,,štíru,, ,ale i Vy máte co dohánět:)).

    OdpovědětVymazat
  85. Sako divný, "motýlek" šílenost - zřejmě pokus o extravaganci, evidentně u části populace uspěl, u jiné ne - a slečna má sice Armaniho, ale beztak narve do otevřených bot punčocháče :D Z té fotky mi přijde, že si hrajete na něco, co nemáte v krvi :)

    A jen tak mimochodem, tvůj komentář o něco více k motýlku - "když se ti to nelíbí, tak to nenos" - by ti mohli vzkázat všichni účastníci plesu, které tak citlivě komentuješ, ty fešáku jeden :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Nelíbí se mi tvůj motýlek" je ale něco úplně jiného, než nevhodné oblečení na ples. Viz "Neurážejte múzy" na Módním pekle...

      Vymazat
  86. Pročítám komentáře a nestíhám se divit a kroutit hlavou. Nejvíce mě děsí výkřiky typu: Ještě, že jsem normální apod... Proboha, to je to vážně normální, chodit na ples nebo do divadla oblečený jako hadrák? V tom případě díky bohu, že normální nejsem.
    Jsem také studentka FFUK a také poměrně vhodný objekt pro kritiku, sama se moc dobře obléknout neumím, ale snažím se a hlavně umím ocenit ty, kteří to umí. Ale NIKDY (to zdůrazňuji) bych nešla na ples, do divadla, na zkoušku, na pohovor... oblečená jako hastroš. Tohle tu píšu proto, aby bylo patrné, že tyto názory nesdílí pouze maniaci sedící denně u módních časopisů nebo povrchní blbci, kteří se o nic jiného nezajímají(a podobné blablabla). Také zkuste pochopit rozdíl mezi líbí/nelíbí a sluší se/nesluší se - on je docela podstatný.

    OdpovědětVymazat