úterý 5. dubna 2011

"Lanvin? To jsem v životě neslyšela..."


O můj včerejší zážitek z jedné nejmenované, ale velké a známé parfumerie v centru Prahy se s vámi musím podělit. Sháněl jsem dárek pro mamku a ptal jsme se prodavačky, jestli mají parfémy Lanvin. Vyslovil jsem to francouzsky, že ano, tak jak se to vyslovit má.

Prodavačka se na mě jen zaraženě podívala a řekla: „Co? To jsem v životě neslyšela.“
„Ale v pánském je máte.“
(překvapený výraz) „Kde?“
(ukázal jsem jí polici s pánskými parfémy Lanvin) Konečně se na její tváři objevil výraz pochopení. „Jo vy myslíte LANVIN! Ahááá :D“
Jestli mají Arpège jsem se už raději neptal a podíval se sám :D

Chápu, že spousta lidí francouzsky neumí a nikomu se za neznalost cizích jazyků nesměju, ale v takovém obchodě, kde prodávají francouzské parfémy a kosmetiku, by se to snad stávat nemělo. Když někdo řekne (se správnou výslovností) Burberry nebo Jil Sander, tak tomu rozumí. Ale Lanvin zjevně ne. No, snad si to zapamatovala ;)

81 komentářů:

  1. Ty si vůl, tak proc se ji na to ptáš když víš, kde jsou vystavený? A ještě s francouzským akcentem, to si spadnul na hlavu, že si o čekával porozumění té prodavačky?

    OdpovědětVymazat
  2. Inak ano aj mňa by zaujímalo prečo si sa jej to pýtal ked si vedel kde su? :D čo skušaš chudák predavačku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měli je v pánském, on sháněl pro mamku. Předpokládám, že jeho maminka je žena a chce parfém této značky pro ženy, nikoli kupovat mamince pánský parfém. :)

      Vymazat
  3. Mně se stalo něco podobného, když jsem si řekla u stánku o časopis Elle /tak jak se vyslovuje francouzsky/, paní na mě koukala a když jsem jí prstem ukázala, opáčila: jo Ellé, to máme, musíte mluvit srozumitelně. Tak od té doby už si kupuji Ellé a je to v pohodě :-))

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to je mazec!:D Chápu, že mnoho lidí neví, jak se to vyslovuje ba ani neví, kdo to je, ale prodavačky v parfumerii, kde tyhle parfémy prodávají?..No síla!:D

    OdpovědětVymazat
  5. Kde jinde by to měli vědět..než v parfumerii..!

    OdpovědětVymazat
  6. ty si velmi arogantny clovek, 99 percent ludi nevie ako sa lanvin spravne vyslovuje a tak ma ani neprekvapuje, ze predavacka nevie vyslovit nazov spravne. keby vedela po francuzsky, zrejme by nerobila predavacku... to by sa rovno musela naucit aj po spanielsky, anglicky, taliansky... a neviem preco mas potrebu ist do obchodu a vyvysovat sa "znalostami" nad druheho cloveka.... ja ocakavam od predavacky, ze bude mila, ustretova a ochotna - nechodim do obchodu, skusat ju z jazykov... ...mirka

    OdpovědětVymazat
  7. Já se přiznám úplně dobrovolně a bez mučení, že taky nevím,jak se to vyslovuje a když jsem si to poslechla, tak bych taky nevěděla, co chceš :D, ale zase je pěkný, že jsi paní prodavačce rozšířil obzory a proč jsi se na to ptal, když jsi ten parfém viděl,tak to taky nechápu :D. Jinak ale co se týká prodavaček, tak se mi kolikrát stane, že nemají přehled o sortimentu, co prodávají, já jsem takhle hledala v parfumerii-myslím Sephora- Masakiho Fluo, zrovna to byla novinka,ptala jsem se prodavačky, zda to mají a taky na mě koukala jak tele na nová vrata :D, až jsem to potom našla sama a když jsme to platili, tak se divila, že to vůbec nezná :D.....a ještě teda musím dodat, že byla dost neochotná a nepříjemná, takže za mě, já bych ocenila, kdyby aspon byly ochotné a jazykovou výbavu bych pominula :-),ale zase máš pravdu, že ve francouzské parfumerii bych taky čekala, že budou vědět, jak se to vyslovuje ;-).

    OdpovědětVymazat
  8. jen otázečka...jak se to správně vyslovuje?

    OdpovědětVymazat
  9. Jestli jsem to správně pochopila, tak Víťa se ptal na Arpege a ten je dámský, takže podle mě prodavačku nezkoušel.:-))

    OdpovědětVymazat
  10. Lucka si toho správně všimla a už jsem raději dopsal i do příspěvku, že jsem sháněl dárek pro mamku, aby to bylo jasné ;)

    Ptal jsem se, protože jsem dámské parfémy Lanvin nemohl najít (byly až někde úplně dole a měli jen jednu poslední lahvičku). Všiml jsem si pouze těch pánských. A pokud vím, ve slově Lanvin není nějaký zvláštní složitý francouzský přízvuk, prostě se to vysloví "lanván" (neumím to transkribovat) s nosovkami, pro mě za mě klidně i bez.

    Mirka: Já je nechodím zkoušet, vůbec mě nenapadlo, že by to neuměla vyslovit. Když něco prodává, tak očekávám, že vím jak se to jmenuje. Já jsem také nějakou dobu nevěděl, jak se to správně vysloví, ale zjistil jsem si to, abych se nedopustil nějakého faux pas. Na internetu to jde najít velmi jednoduše. Nedávno se mi také stalo, že prodavačka v obchodu s nádobím nevěděla, co je to sklenka na Martini. To jsem se nad ni také povyšoval? Jednou se ta věc, to zboží nějak jmenuje, tak tomu přeci nebudu říkat jinak. A k těm jazykům: znám spoustu lidí, co pracují například ve vinotékách nebo restauracích. Neumí francouzsky, ale umí správně vyslovit název francouzské vinařství, od kterého dováží víno. To je snad předpoklad pro tu práci, ne?

    Nela: V příspěvku je odkaz na stránku, která ti řekne správnou výslovnost téměř čehokoliv ;)

    OdpovědětVymazat
  11. ok, to ze predavacka nepoznala pohar na martini - zle... ale vinoteky, restauracie - podla mna sa to neda porovnavat s predavackou v parfumerii. je teda rozdiel ci je to student, co si takto privyraba alebo osoba, co nema mozno vzdelanie nato, aby robila nieco ine... a povedzme si na rovinu - za 500 eur mesacne neni ta predavacka ani motivovana, aby sa vo volnom case ucila vyslovovat nazvy spravne. myslim, ze pokial bola ochotna a mila, mal by si mat vacsiu uctu k jej praci aj napriek tomu, ze nevie spravne vyslovit lanvin, pretoze ma asi ine starosti ako si to zistovat, aby sa nedopustila faux pas v spolocnosti ...mirka

    OdpovědětVymazat
  12. Ja s tebou súhlasím. KEď už robí v parfumérii, nech si dá tú námahu, naučiť sa, akos a čo číta. Veď keď jej príde zákazník zo zahraničia, neviem, čo by robila.
    Veľa by toho asi nepredala:D

    OdpovědětVymazat
  13. Na druhé straně, párkrát jsem zažila v parfumerii ohledně výslovnosti názvu parfémů arogantní prodavačky vůči klientům:-)A ani neměly pravdu. Pravda je, že snad procházejí školením (aspoň dle pracovních inzerátů) a pak by správnou výslovnost znát měly.

    OdpovědětVymazat
  14. Mirka: Co bys jako šéfka obchodu řekla na to, že prodavačky zákazníkům říkají že zboží nemají, ikdyž ve skutečnosti vlastně neví, co zákazník chtěl.
    Byla to velká a známá parfumerie v centru. Chodím tam pravidelně nakupovat a personál je profesionální a ochotný, ale toto mě překvapilo. A proč už zase začínáš s tím, že bych měl mít úctu a že jsem arogantní? Protože mě překvapilo, že prodavačka neví jména toho, co prodává?
    A restaurace a vinotéky a vůbec jakékoli služby jsou úplně to stejné. Zaměstnanec má být informovaný. Když jsem v létě pracoval v restauraci, také jsem musel znát nazpaměť jídlení lístek a umět vysvětlit, co je to za jídlo, nabídku dne, a alespoň část vinného lístku, abych byl schoný nějaké doporučit. To by prostě vědět měli, alespoň podle mého názoru ;)

    OdpovědětVymazat
  15. V Čechách mám pro tohle pochopení.

    Tohle se sem nehodí,ale slyšeli jste někdy mluvit Annu Dello Russo anglicky ? To je silnější zážitek. !

    OdpovědětVymazat
  16. mě to pobavilo .-)))))
    http://natalovo.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  17. :D súhlasím s @Foly. Mala by to vedieť. Lenže keby že si ma stretol na ulici a spýtal sa kde predávaú Lanvin parfumes, asi by som ti tiež o tom veľa nepovedala. :D

    OdpovědětVymazat
  18. Klára: v Čechách proto pochopení mám, ale v obchodě to vědět musí.

    OdpovědětVymazat
  19. to mas asi jako kdyz jdes nekam do sephory/macu a ony nevi slozeni a dokonce, kdyz hledas nejaky produkt nejsou schopne ti poradit (jakoze napriklad jsem shanela hodne leskly makeup a nebyla schopna mi rict jaky to je a prej "joo to si musite vyzkouset) !!! To mne mozna vytaci jeste vice. Opravdu by tam mely pracovat ti, co tomu rozumi...

    OdpovědětVymazat
  20. A není to problém jen drogerií a parfumerií...

    OdpovědětVymazat
  21. ja som to brala z mojho pohladu a to takeho, ze mama prevadzkuje parfumeriu v meste kde byvam, a to ma cca 30 000 obyvatelov a viem, aku predavacku zamestnava a aka je v tomto smere situacia. ale asi som si uplne neuvedomila, ze ty hovoris o prahe, kde je denne vela zahranicnych turistov, vacsi obrat, takze by si obchod mohol dovolit lepsie vyskolit personal. takze pripustam, ze mas pravdu. ale predavacky sa aj tak zastanem, pretoze za personal v obchode zodpoveda majitel. ...mirka

    OdpovědětVymazat
  22. ...sismaria, obcas ziram, co sa clovek nedozvie. To je ako mor v internetovych diskusiach: ked sa ti nieco nepaci a napises o tom, tak po A.riesis si svoje komplexy B.zavidis. A dnes som opat o cosi mudrejsia: ak nahodou zakaznik vie viac, nez predavac, tak sa povysuje. Moje dalsie oblubene z tejto kategorie je: ak nemozes pochvalit, radsej nic nepis...

    to Vita: skoda, ze si sa vzdal tak predcasne, mohol si este skusit Guerlain :)

    OdpovědětVymazat
  23. Lučiak: Ještě jsi zapomněla, že když se mi něco líbí, tak je to také špatně, protože všechno bylo příliš cool a všem to slušelo a všechno bylo moc super :D

    OdpovědětVymazat
  24. Hahaha, miluju, když si jdu do parfumerie jen něco očuchat v roztrhaných keckách (maturita z AJ za 1, maturita z FJ za 1) a ty prodavačky se na mě dívají jako na nějaký póvl s tím, že ony jsou něco víc. Přitom jsou to takové hloupé vidlačky.

    Tak snad jsi Arpéž od Lávána našel!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gratuluji k úspěšným výsledkům ve školní lavici... tak hlavně, ať v těch teniskách se svým přístupem ponižovat lidi, daleko dojdeš... Vy nám to jistě všem spolu s Vítězslavem jistě vše předvedete!

      Vymazat
    2. Když přijdeš do obchodu a prodavačka tě nedokáže obsloužit, není to ponižování.

      Vymazat
  25. Radikální veverka: To je fakt. Když tam jdu v kravatě a hezkém kabátu, tak jsou milejší než jindy :D A ne, neměli...

    OdpovědětVymazat
  26. Radikalni veverka - promin,ale v roztrhanych keckach, neni na miste rikat vidlacky nekomu jinemu

    OdpovědětVymazat
  27. Víš Kláro, ve finále stejně vždy určuje úroveň člověka jeho přístup a chování.

    OdpovědětVymazat
  28. Ne, ne, v obchodech se tituly nepocitaji, naopak. Me chovani i pristup k prodavackam je vzdy stejny, ale ony se chovaji jinak, kdyz se oblecu dle jejich mineni spravne a kdyz ne. Je to povrchni, nevedi kolik mam na karte ani jakou mam skolu. A musim rict z vlastni zkusenosti, ze ti nejhure obleceni a chovajici se ne zrovna nobl by si v danem obchode mohli dovolit nakoupit nejvic.

    OdpovědětVymazat
  29. Souhlasím s Bertou! K zákazníkovi by se měli pokaždě chovat jako k pánovi, to je pravidlo ;)

    OdpovědětVymazat
  30. S tím jednoznačně souhlasím, ačkoli uvádění známek z maturity za účelem sebepovýšení jej ihned degraduje

    OdpovědětVymazat
  31. Ty jo Kláro, já nevim, co by ti pomohlo. Mastička na hemoroidy?

    OdpovědětVymazat
  32. Ježišmarjá, já fakt nevim, do čeho jsem se to zapletla. Tohle je moje první diskuze na módnim blogu a radši bych šla do Sephory v teplákách než znovu někdy absolvovala tohle. Jsem normálně empatický člověk a vyrozumněla jsem z toho toto: Pokud jde Vítek nakoupit zboží určité kvality a ceny, očekává, že tomu bude i servis odpovídat. Prodavačky v parfumeriích jsou ve většině případů kyselé krávy, které má člověk neustále za prdelí, když potřebuje klid, ale ve chvíli, kdy se chce na něco zeptat, poradit nedokáží.

    Známky z maturity jsem tady uvedla - ani sama nevim proč. Asi abych tím ukázala, že když jdu kolem oblečená akorát tak na nákup v Albertu, ochota prodavaček jde rapidně dolů, nehledě na to, jak řekla Berta, kolik peněz má člověk na účtu.
    V tu chvíli je jakékoliv vzdělání a znalost na nic, protože není nic horšího než srážka s blbcem.

    Kláro, doporučuju ti navštívit stránku www.nadhledihned.com

    A možná, že když začneme všichni chtít to, co V., tak se jednou dočkáme profesionality ze strany personálu a nových kolekcí ve stejné době, kdy přijdou do Anglie, Německa, Francie...

    OdpovědětVymazat
  33. kdo jiný by se měl naučit název zboží, než ten, kdo ho prodává?
    navíc když už vím, jak se něco správně vyslovuje, tak to snad použiju, ne.
    když jsem jednou nemohla najít Ange ou Demon od Givenchy, bylo vážně peklo se doptat :D ale první varianta výslovnosti je přece ta správná, spíš by mi přišlo neslušné ostentativně používat tu špatnou jen proto, že mluvím s prodavačkou v parfumerii.

    OdpovědětVymazat
  34. Ale tak je to u nás se vším, stačí když scháním jenom časopis Elle :)

    OdpovědětVymazat
  35. Hannah: To jsi napsala vtipně :D

    Sylvie má pravdu. Proč bych to měl vyslovit špatně?

    Kixí: A co teprve Luxury Guide :D

    OdpovědětVymazat
  36. ve stánku s časopisem prodává kde kdo, takže se nedivím, že paní v trafice na mě divně koukala, když jsem chtěla časopis Look (anglicky vyslovený) a vidím, že podobných zkušeností máte plno :D
    ale parfumerie, to je něco jiného... tam se snad očekává profesionalita a určité znalosti. A název parfému by měl být základ.

    OdpovědětVymazat
  37. Dneska jsem v parfumerii hledala urcity kousek dekorativni kosmetiky, ktery jsem nasla v jejich vlastnim casopise. Pani prodavacka mi ovsem zacala vysvetlovat, ze dana znacka nic takoveho nevyrabi a ze to preci musim vedet lepe nez ja. Tohle me vytaci daleko vic, nez kdyz nekdo nevi spravnou vyslovnost. Abych jeste prodavacky informovala o jejich sortimentu, to uz mi pripada trochu moc.

    Kaja

    OdpovědětVymazat
  38. Kaja: To se mi také stalo. Vyjde aktuální číslo nějakého časopisu, tam se mi líbí kravata a tak jdu do toho daného obchodu (byla tam i přesná adresa) a oni mi řeknou, že nic takového nedělají... He?

    OdpovědětVymazat
  39. Prosím tě, já jsem se (možná to bylo ve stejné parfumerii) zeptala na Vivienne Westwood a zůstala jsem nepochopena + doprovázena ke dveřím oslími pohledy prodavaček...

    OdpovědětVymazat
  40. Tak to je ještě horší. Co jde zmrvit na Vivienne Westwood? :D

    OdpovědětVymazat
  41. Normálka. Zkusme to brát jako věc k pobavení. Třeba já se vysloveně těším, až půjdu do parfumerie shánět něco od Givenchy:) Pokud jde o Vivienne, tak tam byl možná spíš problém v tom, že ji vůbec neznaly.

    MBfV

    OdpovědětVymazat
  42. No jo Víťo, musím tě podpořit, když tu tak hrdinsky bojuješ jako jediný za zákaznický servis a i sami (potencionální) zákazníci tu jsou z toho rozpačití!

    OdpovědětVymazat
  43. Vitezslav: No nevim, zas bych to nehnal do krece.

    Vy vsichni si opravdu _vazne_ myslite, ze kdyby dejme tomu existoval nejaky svetoznamy cesky parfem, ja nevim - "Jiřinka", takze by to vsude po svete spravne cesky vyslovovali jiřinka? V Parizi, v New Yorku, v Moskve, Tokiu?! No tak lidi, neblbnete. Je urcite chvalihodne znat spravnou puvodni vyslovnost vseho mozneho, ale je nesmyslne to vseobecne vyzadovat na domaci scene. Kdekoli na svete!

    Znate Bruggy,to malebne belgicke mesto? Jiste tam mnozi z vas byli, ale vypraveli jste pak pratelum, ze jste navstivili "bryche"? Libi se vam Van Gogh a rikate pak nadale, ze se vam libi "vanchoch"? Kupujete si na letisti letenky do "pari"? Reknete chtel bych dvakrat londyn, nebo "landn"?

    Takze pohov, mladezi. A vsadim se, ze ta Berta na prodavacku vybafla ze chce ELE a nevyslovila to ani tak, ani tak, ani tak:
    http://www.forvo.com/word/elle/

    P.S. Mimochodem ani ten Lanvin se nevyslovi jak pises "lanván", a to uz jeste presne slysim to ceske lanvaaaaan. Spravna vyslovnost je kratka a useknuta, "lanvo:"

    Zrovna tak napr. Yves Saint Laurent neni yyyvsaaanloraaaan, nybrz yvsanlaro.

    OdpovědětVymazat
  44. Anonymní, no_to_snad_ne. Člověk, co chce poučovat o výslovnostech, by se nejdřív měl naučit psát (zdravím slovo "chvalihodne". Sám odkazuješ na forvo.com, ale použít ho neumíš. Co první vlámská výslovnost Brugge? http://cs.forvo.com/word/brugge/#nl

    A Paříž a Londýn mají přece české názvy, tak proč je nepoužít? Říkáš Benátky nebo Venezia?

    A s YSL ses trochu sekl - "yvsanlaro"? Wtf? http://www.forvo.com/word/yves_saint_laurent/#fr

    Lanvin to samé. http://www.forvo.com/word/lanvin/#fr

    OdpovědětVymazat
  45. Dobře, buran z Moskvy/NY/Paříže nemusí znát správnou výslovnost parfému Jiřinka. Ale člověk, co jej prodává, ano.

    POCHOPTE TO!

    ZÁKAZNICKÝ SERVIS. PROFESIONALITA. OBOROVÉ ZNALOSTI...chápete?

    OdpovědětVymazat
  46. Naprosto souhlasím, jen dodám, že se s podobnými zkušenosti setkávám hodně často. Nejdříve jsem to nějak házela za hlavu s tím, že v menších a ne tolik prestižních obchodech prostě nejsou znalosti prodavaček na super úrovni, ale už mě to vytáčí. Setkávám se s neznalostí produktů, které prodávají, názvů, použití. Dělala jsem prodavačku brigádně a když jsem něco nevěděla, propadala jsem se hanbou, ale snažila jsem se to dohledat, zeptat se vedoucí a dokonce jsem si to psala na papírek u pultu a pak si to dohledávala sama (což byl ale menší obchod, měla jsem čas). Ale bohužel, když vidím výukové středisko pro prodavačky u nás, nedivím se, co pak tady prodává. Natož abych chtěla něco od slečny/paní, která ani není vyučená a nedělá v oboru, nebo to má brigádně. Nejde jen o motivaci lidí, ale o nevzdělanost všeobecně a přístup.

    OdpovědětVymazat
  47. Mluvis mi absolutne z duse! Nesnasim, kdyz nekdo rika EllEEE apod. Nicmene se obavam, ze nejsme sami. Americani komoli francouzske nazvy stejne tak, akorat po svem...

    OdpovědětVymazat
  48. Víš, Vítězslave, ono je to tvoje brblání vcelku roztomilé. Obvykle si vážím lidí za ostrovtipnou kritiku společensky zajímavých témat, a bývá mi jedno, že s nimi třeba ne vždy souhlasím. S tebou je to ale jiné. Zde naopak v zásadě souhlasím, leč něco v tvém způsobu psaní, a není to jen nedostatek vtipu a nevytříbenost obratů, mě tak neskutečně irituje, že mám chuť napsat na nějakou pěknou bílou zeď velkými písmeny "Vítězslav je vůl!" Mohla bych být zlá; snesl by se na mě potom hněv většiny neanonymních, protože ty jsi tady přece ten, kdo dává všanc své soukromí. Ale není to zapotřebí. Snad jen malá rada- možná, kdyby ses v každém článku neoháněl tím, že jsi tolerantní, ať si každý kdo chce co chce a nic proti ničemu, kdyby sis prostě jen opravdu arogantně (a osobně nevidím v pravé aroganci nic špatného) stál za svým názorem, pevně a neohroženě, a statečně nesl prapor módy a stylu a byl se za něj ochoten být do posledního dechu,bez omluv, ať už jde o výslovnost, psaníčka, velikost motýlků, kozinkové triko, stylové šortky do města a všechno to, co dělá Vítězslava Vítězslavem, možná, že potom bych dokázala číst tvé články se smíchem namísto posměchu. Jana

    OdpovědětVymazat
  49. Děkuji za zajímavou připomínku :)

    OdpovědětVymazat
  50. I když mám na mysli spíš to, že lidi z "trekové boty jsou příšerné" udělají "nenávidím lidi, co nosí trekové boty" a podobně...

    OdpovědětVymazat
  51. Chápu.. Ale možná to jsou právě ty předeslané omluvy, které paradoxně nutí lidi hledat za tím víc, než v tom je? Myslím, že by bylo opravdu lepší,abys psal o tom, co se ti líbí či nikoliv,a nikomu se za to neomlouval. Nemyslím, že se někoho může opravdu dotknout, že se ti nelíbí trekové boty. Člověk, který je nosí, si stejně myslí, že jsi spadl z vesmíru, a nijak ho nebude trápit, že jeho oděv odporuje tvému vkusu. Takže jen trochu víc důvěry v to, že máš inteligentní čtenáře, kterým bude jasné, že v tom není nenávist k lidem, kteří něco nosí, ale otázka estetického cítění, a na ostatní se můžeš vykašlat.. Jinak velmi oceňuji, že i na vcelku nemilou (i když původní tón neměl být tak břitký) poznámku reaguješ mile,nebo přinejmenším ne nemile.. Hodně štěstí v boji proti omezenosti v jakékoliv podobě...koneckonců i proti té mojí :). Jana

    OdpovědětVymazat
  52. hannah z veverky zabila :D kyselé krávy, které má člověk neustále za prdelí, když potřebuje klid, ale ve chvíli, kdy se chce na něco zeptat, poradit nedokáží :D :D

    a suhlasím s foly !

    OdpovědětVymazat
  53. Jana: Díky, snad se ti další příspěvky budou také libit ;)

    Pauline: Vždyť má pravdu! Neustále jsou ti v patách a pak se jich na něco zeptáš... a nic!

    OdpovědětVymazat
  54. s tím sem s etaky setkala, ale tentokrát u parfému Magnifique:D

    OdpovědětVymazat
  55. Přesně tohle se mi taky stalo..:D Nedá se, prostě tohle je škoda řešit. Zasmát se tomu a je to....


    A dovolím si ještě reagovat na tvůj článěk týkající se organizace Peta. Já opravdu nedokážu pochopit lidi, kteří kážou, že veganství je všelék a je zdravé i pro kojence...To jsou fakt idioti na entou, tohleto. Jednou jsem četla nějaký vtipný komentář, kde paní říkala(a myslela to naprosto vážně), že lidé by měli jíst jen zeleninu a být vegetariáni, nejlépe vegani, neboť naše střeva jsou dlouhé, tudíž máme jíst jen "trávu". Jenže člověk je všežravec, střeva máme "tak akorát", ani dlouhé ani krátké, právě proto, že máme jíst vše. A vůbec, není nic lepšího něž dobrý tatarák:)

    No a s oblečením je to stejné. Asi bych si nekoupila činčilový kožich, protože by mi těch zvířátek bylo líto, ale boty si kupuju zásádně kožené. Nekožené mám jen tenisky na běhání, kecky a jedny wedges látkové od bati. A ať mi ochránci planety netvrdí, že "gumové" boty jsou fajn....

    ....no, netýkalo se to momentálního článku, ale snad ti to nevadí:)

    OdpovědětVymazat
  56. To je bohužel ten fakt, že prodavačky v krámech povětšinou ani nevědí, co tam vlastně prodávají.. Ale nachytal si ji výborně;)

    OdpovědětVymazat
  57. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  58. mně nejvíc vadí, když lidi ty cizí názvy a jména čtou blbě, i když vědí, že se to tak číst nemá. jako kdyby jim to přišlo šprťácký nebo se styděli.

    OdpovědětVymazat
  59. Jo tohle mě taky sere. Jsem sháněla nedávno štětec na make up a všimla jsme si, že v Yves Rocher maj jeden za dobrou cenu a vypadalo to, že i s přírodníma štětinama. Ptám se prodavačky, jestli jsou opravdu přírodní, ta neví, tak volá jinou prodavačku, tak taky neví a tak jde do skladu hledat do katalogu.. Po 10 minutách se vrátila s tím, že to nenašla, ale že ty štětiny určitě přírodní nebudou, protože přece se kvůli tomu nebudou zabíjet zbytečně veverky.. Já na ní koukala jak blázen a nevěřila vlastním uším, vždyť tyhle štětce se dělají z kožích štětin sbíraných stříháním. Ona jen pokrčila rameny a nic.. Nejhorší je, že podobná zoufalá neznalost vlastního sortimentu a případné péče o něj je ve většině obchodů, např. Pet center, elektronika, hadry, spodní prádlo, kde prodavačky nemaj ani šajnu co to je správná velikost podprsenky, protože v čechách je vrchol velikosti D, kterou se mi snažej natlačit.. Mě je fakt trapně za ně, když já jako zákazník vim víc o jejich sortimentu a ještě je na to musím upozorňovat, jinak bych prostě dobře nenakoupila..

    OdpovědětVymazat
  60. chapu presne, pravda pravdouci

    OdpovědětVymazat
  61. hm tak čte se to -Lanven- a ne Lanván ty chytrolíne, a vy ostatní co tady píšete o Elle nebo Look, děláte jako kdybyste věděli jak se všechno vyslovuje, přitom umíte česky, možná trochu anglicky+nějaký další jazyk, ale všechny jazyky neumíte, snobové!

    OdpovědětVymazat
  62. Ale nene, anonyme poslední, Vítězslav především neumí česky. Viz tůůůůra v rozhovoru na CZO. A ták, to je furt něco tady. Ale prodavačku by za neznalost utlouk pičifukem (sprejem). A ještě dokládá logiku svého rozhořčení: Když prodává v parfumérii, má znát parfůmy. A já říkám: Když píšeš veřejnosti, měk bys znát pravopis, ksakruužjednou!!! Jináč seš stejně tristní případ, jako paní prodavačka.

    OdpovědětVymazat
  63. Milý anonyme, nevím, co si představuješ pod pojmem "rozhovor". Podle mě je to setkání dvou nebo více lidí, při kterém jeden klade otázky a druhý odpovídá. Ten tázající se si celý rozhovor nahrává na nějaké nahrávací zařízení a zvukovou stopu potom přepisuje a pravděpodobně nekdě zveřejní (= rozhovor). Případné další nejasnosti rád objasním ;)

    OdpovědětVymazat
  64. A ještě: já píšu veřejnosti, ale nejsem časopis, ale jen kluk, který chce veřejnosti něco sdělit a nejsem dokonalý a dělám chyby. Pokud tě to tak strašně rozhořčuje, začni namísto mého blogu číst dilalaureatunobelovycenyzaliteraturu.com, to tě snad uspokojí ;)

    OdpovědětVymazat
  65. Vítězslav: A pani prodává veřejnosti, ale neni autorka parfému. Chce si jen vydělat peníze. Nic víc. Tvůj argument je legrační.

    Neboj, tvůj blog mě baví, páč je tolik bizarní, že jiný takový neznám. Nobelisti na tebe nemaj, neblázni.

    Rozhovor: Ano, pouč mě o tom, CO je to rozhovor. A já ti opáčím, že každý rozhovor porochází čímsi jako autorizace. Ehm?

    A jestlu tůru vymyslel někdo za tvejma zádama, tak nemusíme chodit pro hrubky na tůru, že, stačí soi párkrát po sobě přelouskat, co si napsal kdy. Ale jo, zase tvoje "já nic, já muzikant" a "peklo sou ti druzí". Takhle ti to fachá v hlavě? Chm!

    OdpovědětVymazat
  66. zase se ukázalo, kolik lidí tu má v hlavě nasráno a kdo si musí trapně zvyšovat své sebevědomí, viz pan Vítězslav - rádoby blogger, co si myslí, že může kecat do módy...

    OdpovědětVymazat
  67. zase se ukázalo, kolik lidí tu má v hlavě nasráno a kdo si musí trapně zvyšovat své sebevědomí, viz pan Anonymní - rádoby diskutér, co si myslí, že sežral všechnu moudrost světa...

    OdpovědětVymazat
  68. drž hubu ty anonyme, sám ses nepodepsal, ani vlastní komentář neumíš vymyslet a musíš kopírovat ten předchozí

    OdpovědětVymazat
  69. achich, achich, mluvím jen třemi jazyky, sklapla jsem podpadky a jdu se vybrečet do koutečku pro snoby, který jsem si v bytě zařídila a vytapetovala tapetkou s logem LV

    OdpovědětVymazat
  70. Zdravím,to co tady řešíte,je hrůza!!!!!Nadřazenost,arogantnost.To jak se prezentujete,tak doufám,že nejste prodavači:-))

    OdpovědětVymazat
  71. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  72. Já bych v tomhle chtěla podpořit Víťu...Tady totiž vůbec nejde o nějakou znalost cizích jazyků, ale o to, že když pracuji ve službách tak zákazník je můj pán...
    Já mám podobný zážitek z restaurace z minulého týdne...Byla jsem v jednom dle mého názoru z nejlepších steak housů v Praze a chtěla jsem si objednat. Rozmýšlela jsem se mezi dvěma steaky a tak jsem se zeptala slečny servírky na rozdíl mezi těmito dvěma. Na což mi slečna opáčila, že neví a její argument byl 'já jsem tu jen přes obědy'. Je pravda, že do toho podniku chodí lidé spíše na večeře, není to klasická restaurace alá menu za 90,- Kč, ale právě proto bych očekávala určité znalosti od personálu, když oběd ve dvou přijde na 1000,- Kč.
    A pro trefující se anonymy podotýkám, že nejsem snob a opravdu tyto podniky nenavštěvuji denně, ale když už do nich někdy zajdu, tak za peníze, které tam nechám, očekávám patřičné služby.
    Přesně díky těmto typům lidí upadá kultivovanost a kultura obecně, protože v dnešní době už někteří lidé berou toto jako jakýsi nadstandart, ale informovanost a úslužnost by měla být základ a ne druh luxusu, zvlášť dražších podnicích a obchodech!!!

    Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míša mi mluví uplně ze srdce.Taky pracuji s lidmi, ale už moje profesní hrdost mi nedovolí, aby klient věděl o podrobnostech z mé profese víc, než já. Pak se nesmíme divit, že je všude taková úroveň, jaká je. Pokud nebudeme požadovat za své peníze všude 100%
      servis, tak se tady nic nezmění.Ale to je problém hlavně toho, kdo ten personál zaměstnává.Nemám ráda omluvné řeči typu:"Ona neměla svůj den, asi má problémy,oni je špatně platí..."A koho to zajímá?! Taky mě vytáčí, když všude slyším, jak to mají strašně těžké hlavně chuděry prodavačky, jako kdyby ti ostatní, co neprodávají, meli snad na růžích ustláno, nebo co...Velmi mě pobavil nedávno jeden článek, kde jsem četla, jak nějaký školitel na školení pro prodavačky mimo jiné zdůraznil že zdravení je v prodejnách velký problém, načež si jedna prodvačka stoupla a řekla:"Jo, to máte pravdu, zdravení je opravdu problém, oni nás zákazníci skoro vůbec nezdraví..." :D,...takže to přesně vystihuje úroveň personálu v našich prodejnách...Nějaké školení není patent na rozum," komu není zhůry dáno, v apatéce nekoupí a z trabanta mercedes neuděláš".

      Vymazat