neděle 27. března 2011

Ukaž prsa, zachráníš norka!


Photobucket

Dnešní večer jsem trávil doma a tak jsem se podíval na stránky PETA, organizace bránící práva zvířat a u některých věcí jsem se musel pozastavit. Tento článek není o obhajování zabíjení zvířat, ať už na maso, kožešiny nebo další účely, ani mým úmyslem není, aby se někdo cítil dotčen. Tento článek je o tom, jakým způsobem proti zabíjení zvířat PETA bojuje. Respektive o tom, že mi některé kampaně a stanoviska přijdou na první pohled vtipné a tak si z nich udělám legraci. Článek je delší. A budu ironický a možná i sarkastický, tak si rozmyslete, jestli to chcete číst. Komentáře typu „jsi netolerantní debil“ si nechce od cesty, protože netolerantní opravdu nejsem.

K napsání tohoto příspěvku mě vlastně přivedl článek na stránkách PETA „Co je špatného na nošení vlny?“ Nemůžu si pomoci, ale ať čtu jak čtu, nejhorší na nošení vlny je to, že někdo viděl nějakého stříhače vlny praštit ovci tak, až krvácela. Takže šup, vlněné svetry spalte a kupte si ty umělé, akrylové, které nedýchají a je v nich horko. A také vyhoďte ten drahý oblek z vlněné látky a pořiďte si nový, buďto z hnusného polyesteru, ve kterém vám bude horko anebo z bavlny, která je sice hezká na letní garden párty, ale na ples nevhodná, protože se krčí. A k tomu si dejte koženkové polobotky, ať máte hezky zpocené nohy, jistě to vašim chodidlům prospěje. A puch zpocených nohou oceníte nejen vy, ale i široké okolí.

PETA také nabádá k tomu, abychom se stali vegany. Prý je to zdravé pro lidi každého věku - i kojence. A k tomu přikládá fotky rozkošných miminek. No, asi to bude věcí vkusu. Mě se nejvíc líbí to, co vypadá jako místní štamgast Olda, který si včera v hospodě oholil hlavu a pak se venku pozvracel.

Vegan by neměl konzumovat, nosit, ani používat nic, co má něco společného se zvířaty. Takže pokud máte doma skříň nebo kytaru lakovanou šelakem, šelakové desky se starými šlágry nebo servis po babičce z kostního porcelánu, vyházejte je! Ubohý červec lakový, z jehož výměšků se šelak vyrábí, při vyměšování jistě trpěl. No jo, někdy jde vyměšování ztěžka, sám jsem u toho dnes ráno přečetl půlku přílohy Víkend MF Dnes. A jistě toho červce velice naštve, když ty výměšky pak někdo posbíral a nalakoval s nimi stůl. Když už jsme u toho vyměšování, vegan by neměl používat ani živočišné uhlí. A není jedno, jestli se zvířecí kosti vyhodí nebo spálí a jejich popel se zužitkuje při výrobě porcelánu? Pokud už jste, milé čtenářky, vyházely i vlněné deky a hedvábné šátky, můžete se zúčastnit soutěže o nejvíc sexy veganku!

Photobucket

Nejvíc mě však baví ty jejich plakáty proti kožešinám. Zajímalo by mě, jaká je cílová skupina organizace PETA. Živě si představuji zralou dámu, jak vyhazuje svůj norkový kožich, plácá se do čela a se slovy „já jsem ale blbá, že jsem to neudělala dřív“ si nechává potetovat celé tělo, jako v kampani s rapperem „Waka Flocka Flame“, který na jednom z plakátů poodhaluje své pubické ochlupení a vyzývá, abychom si místo kožešiny z norka nechali potetovat nejlépe asi úplně všechno. Zrovna nedávno jsem takovou dámu potkal v Pařížské ulici; byla potetovaná tak, aby ladila s prošíváním své kabelky Miss Dior, vyrobené samozřejmě z plastu. Já se asi nechám potetovat Vuittonovým monogramem, abych ladil se svým diářem. Pokud vás zajímají ňadra, pozadí či pubické ochlupení spíše méně známých celebrit, určitě si plakáty prohlédněte!

V boji proti kožešinám pomáhají PETA i silikonové slečny z „Lingerie Football League“. Jak? Hrají fotbal jen ve spodním prádle a podvazcích a ukazují se na plakátu ve spodním prádle a vypadají jako kur… prostě fabulous! Dokonce si můžete prohlédnout i nahé fotky ze zákulisí! Až tedy uvidím někoho na honu lovit lišku, řeknu kamarádce, ať si sundá tričko, ale co, rovnou i podprsenku! Anebo stáhnu trenky na půl žerdi a řeknu myslivcům, aby toho nechali a raději se nechali potetovat. A zvířata budou zachráněna!

Proti kožešinám bojuje PETA také každoročním vyhlašováním soutěže o nejhůře oblékanou celebritu. K vítězství však stačí, když bude celebrita nosit kožich. Jestli k němu má krásné šaty nebo vytahané tepláky a špinavé tenisky už je fuk. A aby toho nebylo málo, ještě je budou urážet. Anna Wintour už je asi omrzela a teď u nich nejvíc frčí Olsenky.

Pokud by to někomu snad unikalo, je tento článek myšlen ironicky. To, jakým způsobem se někdy chovají a zabíjejí zvířata hnusné je. Problém je v tom, jak se ke zvířatům chovají lidé. Myslí si PETA, že když občas vyfotí obnažené dívky, kojence nebo když budou pronásledovat Annu Wintour do restaurace a do polévky jí hodí hnijícího mývala, tak se otrávení zaměstnanci jatek začnou ke zvířatům chovat lidsky? Že Japonci přestanou jíst velryby a že lovci přestanou jezdit do Kanady vraždit tulení mláďata? Já myslím, že ne. Vy ano? Dobře, snaží se rozšířit povědomí o špatném zacházení se zvířaty, ale jejich současný přístup mi připadá směšný a nevím, čeho dosáhnou, když budou všechny jen urážet.

Photobucket

Foto: PETA

112 komentářů:

  1. Plus plus plus! Vyborny, vystizny clanok. V mnohom s tebou suhlasim. Sama som bola 6 rokov vegetarian, takmer rok striktny vegan (hlavne zo zdravotnych dovodov) a dodnes konzumujem zivocisne produkty skor sviatocne. Ale to tazenie proti materialom zivocisneho povodu v mode je niekedy totalne pritiahnute za vlasy. Koza a kozusiny su tradicne, starociami preverene a vysoko funkcne materialy, ktore ziadna syntetika nenahradi.

    OdpovědětVymazat
  2. Tímhle článkem jsi exceloval. Vážně moc dobře napsané . Osobně už mám zavedený určitý standart jak co se týče kabelek, bot,kosmetiky a jídla. A pro mě už jsou zkrátka věci kterých se nevzdám. Peta zachází se svou reklamou hodně daleko a je otázkou zda je to ještě na pokraji slušnosti a stoudnosti.

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlas..všechno co jde do extrému je taky špatně, jsem proti týrání zvířat, ale nenosit ovčí vlnu? co bude dál..nejíst med jakož-to produkt včeliček, které se s tím tak moc nadřou??

    OdpovědětVymazat
  4. Víťo, bravo... zasmála jsem se nejednou, napsal jsi to výstižně a vtipně :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc nechápu, který postoj vlastně obhajuješ nebo zastáváš - z toho posledního odstavce to vypadá, že by podle tebe bylo asi nejlepší nedělat nic a počkat, až se věci dají do pořádku samy od sebe.

    PETA podle mého dělá silné kampaně hnané do krajnosti. Stejně jako třeba ligy proti rakovině. V obou případech to vnímám jako způsob, jak popíchnout extrémem někoho k uvažování o tom, co se děje běžně.

    OdpovědětVymazat
  6. tak
    je to dobre napsany, to se musi nechat.
    castecne souhlasim a castecne ne, ale o tom to je. kazdej ma jinej nazor.

    OdpovědětVymazat
  7. trochu těch rozpaků nad přístupem pety chápu. nemám tenhle extremismus ráda. na druhou stranu je třeba si uvědomit, že jejich cílová skupina jsou většinou teenageři, američtí teenageri. svoje 'zbraně' volí promyšleně, není to jen organizace hloupých veganů co si sami něco dokazují. pro lidi, co se nad tím víc zamyslí, se jejich strategie může znát hloupá, možná infantilní, a cosetímsakrasnažídokázat?. ale cílovku mají proklepnutou dobře. samotřejmě jim nejde o dámy v letech, jejichž nejmilovanějším kouskem v šatníku je norkový kožich. a mimochodem, když čte člověk pozorně, poskytují například seznam firem, které odmítají spolupracovat s nehumánními dodavateli vlny. takže bych to tolik nezatracovala a víc četla mezi řádky, pokud ovšem člověku tohle všechno není úplně jedno...

    OdpovědětVymazat
  8. Tak teď jsem se fakt od srdce zasmála! :D Super, asi se jdu svlíknout, za práva zvířat, samozřejmě.

    OdpovědětVymazat
  9. Tvůj blog už sleduju dlouho, ale teprve dnes jsem si všimla, že umíš taky psát. :) (To říkám samozřejmě s určitou nadsázkou.)

    Zkus to tak dělat i v dalších příspěvcích - neomezuj se jen na popis navštíveného butiku, průběhu večera a vyjmenovávání, co měl kdo na sobě, to si koneckonců můžu přečíst na dalších iks blozích. Napiš něco opravdu za sebe, s názorem, klidně provokativně - je to mnohem zajímavější nejen pro čtenáře, ale určitě i pro tebe.

    Anna

    OdpovědětVymazat
  10. ano ano, nemuzu jinak nez s tebou souhlasit.
    rada bych neco dodala, ale vse uz bylo receno.
    ps: komentar nade mnou mne velmi zaujal a myslim ze je dost k zamysleni... vazim si blogeru kteri umeji taky napsat neco co ma hlavu a patu, vtip a gracii a to ty evidentne umis. jen tak dal!

    OdpovědětVymazat
  11. hah, tlemim se tu jako pako :) vyborny!
    a souhlasim, naprosto.

    OdpovědětVymazat
  12. Ina T.: Ano, Vegani nesmí jíst ani med. Ale možná, že kdyby včeličkám začali dávat dovolenou... :D
    Avant Garde: v čem nesouhlasíš?
    Ondřej: Mě jen připadá vtipné, že na to poukazuje třeba těmi plakáty s tetováním. Mě je jasná jejich pointa, ale představl jsem si, co by si při pohledu na takový plakát mohla pomyslet čtyřicetiletá majitelka kožichu.
    lipsill: Extremismus chápu, ale občas nechápu PETA. A vím, že to není jen banda nějakých lesan, které občas hází maso na Annu Wintour. Já jím maso, mám kožené i kožešinové věci, i šelakový nábytek a kostní porcelán. To ale neznamená, že nenávidím a týrám zvířata. Podle PETA ale ano. Ne, že by mě jejich kamapaně urážely, ale ber to tak, že oni minimmálně všem lidem, co jedí maso, naznačují, že jsou bezcitné obludy. Sice ne explicitně, ale ano. Nebo ne?
    Anna: Děkuji, ale snažím se využívat všechny náměty k psaní. Víš, většinou to funguje způsobem "zveme tě na akci, protože chceme, abys o ní napsal". Když se mi to tam líbilo nebo nelíbilo, tak o tom napíšu. A víš jak to dopadne, když napíšu svůj názor na trekové boty ;)

    OdpovědětVymazat
  13. Článek je napsaný velmi dobře a vtipně, sama nejsem vegan, nosím kůži a proč být proti vlně nechápu vůbec, ale tyto záběry se mi na druhou stranu nelíbí http://www.protisrsti.cz/zabery-a-fotografie-z-kozesinovych-farem/cr/kozesinova-farma-moravske-kninice.htm a myslím, že Peta je důležitá, jen by její kampaň neměla být tak povrchní a měla by obsahovat nějaké fakta,ne svlečené holky, ale nejsem expert na marketing. třeba to takhle opravdu víc polarizuje a tím pádem i zaujme.

    OdpovědětVymazat
  14. je vidět, že ses o petu vůbec nezajímal. asi jsi viděl pár videií na jejich stránkách, a možná sis přečetl pár článků z jejich kampaní, ale to je všechno. to, že se peta zajímá o používání animálií v módním průmyslu, je jen výsek jejich aktivit. nicméně ani to jsi ve svém článku neobsáhl dostatečně. například brojení proti vlně z chovů, kde se používá tzv. „mulesing“. to není, že někdo praštil nějakou ovci a pak z toho byl skandál. to obnáší, že ovce v těch chovech jsou geneticky modifikované tak, aby měly co nejvíc vlny, což kromě nadprůměrné produkce také obnáší, že se jim z hygienických důvodů odřezává kůže kolem řitního otvoru a genitálií. taková ovce většinou trpí sepsí, takže potom, co se jí ostříhá vlna, je prakticky nepoužitelná a jde… ne na jatka, ale na loď, zaoceánskou (kde jich minimálně desetina pojde ve vlastních výkalech ještě po cestě). jinak i veganství jsou různé stupně (podobně jako u debility, jak vidno): kromě extrémistů je i mezi členy pety mnoho jedinců, kteří si třeba ponechají kožené boty, pokud si je zakoupili před tím, než se stali vegany, nebo nosí svetr z vlny, když jej koupili v second-handu.
    ještě k formě tvého článku: je vidno, že asi nevíš, co obnáší ironie. tento pojem je velmi křehký (jakkoliv může sloužit jako silná zbraň). je to neviditelné spojení dvou antitetzí. nejdůležitější tam však nejsou ty dvě teze, ale ta neviditelnost. jednoduše řečeno: nelze se vyjadřovat ironicky a říci pak, že to je ironie. např.:“jsi vypatlaný debil. to je ironie.“ protože pak na tom nic ironického není.

    (jonlatash@gmail.com)

    OdpovědětVymazat
  15. Berta: Hlavně když řeknou "jsi zrůda, protože máš kožich, nesmíš jej nosit", nic se nestanu, akorát někoho urazí a tuplem ho bude nosit. Co kdyby se PETA a podobné organizace zaměřily na to, aby dosáhly lepších podmínek v chovech zvířat? Já jsem nedávno četl článek o chovu norků v USA a jaké jsou k tomu směrnice. To, že je někdo nedodržuje je jiný problém...

    Jon: Teď jsi mě uklidnil, moje kožešiny z druhé a třetí jsou v pořádku ;)

    OdpovědětVymazat
  16. v.: peta je organizace, která se snaží něco změnit. spoustě lidí svým přístupem vadí, na druhou stranu žádná jiná aktivitstická skupina nedosáhla lepších výsledků. jde jim o narušení průmyslu vykořisťujícího zvířata. KUPUJEŠ maso a kožešiny, tím pádem se podílíš na utrpení zvířat. podporuješ svými penězi průmysl, proti kterému peta bojuje, jako konzument jsi na vrcholu žebříčku. je to pro ně stejně jednoduché, jako pro jiné konstatování, že jsou bandou extrémistů s přehnanými praktikami.

    OdpovědětVymazat
  17. nevím... nevím, co si o tom myslet. s vlnou se to jednoznačně přehání, kožich bych si ale nikdy nekoupila. mám jeden po babičce, je pěkný, ale necítím se ani v umělých a ty pravé mi přijdou těžké. veganství bych nepřežila - jak mám sakra žít bez kuřete, vajíček a mléka?! :D

    OdpovědětVymazat
  18. Souhlasím v každém směru! Jenom doufám, že kožichy, boty, kabelky i můj včerejší guláš byl odebrán zvířátkům aspoň humáně... Přílišné trápení zvířat by mě asi opravdu trápilo...
    Každopádně, co si měli obléci podle Pety neandrtálci? bederní roušku z chroští?
    Mě úplně nejvíc štvou magoři, co polévají kožichy barvou, nejen že zničí někomu drahou věc, ale zároveň zneuctí ještě památku toho chudáka norka...

    OdpovědětVymazat
  19. Víťo, tak to je nejlepší článek cos kdy napsal! Jen tak dál :)

    OdpovědětVymazat
  20. dobře ty, Víťo. konstruktivní, líbí se mi.

    OdpovědětVymazat
  21. Je pravda, že některé jejich reklamní kampaně jsou trochu přehnané, nikdy ovšem nezměním názor na to, že pravé kožešiny by se nosit neměly a nikdy si neprastanu myslet jen to nejhorší o lidech, které je nosí. Jednou jsem na internetu viděla video, kde ZAŽIVA! stahovali lišku a pak ji tam jen tak nechali ležet bez kůže, ještě chudák žila. Tohle mě dohnalo až k slzám, proto nechápu, jak tohle může někdo podporovat tím, že to bude nosit. Kožežina je hezká, ale za jakou cenu?! Myslím, že v tomhle případě bychom tu umělotinu mohli snést.
    Jinak vegany nechápu a kožených polobotek a vlněných svetrů bych se taky nevzdala, to už by bylo trochu přehnané.

    OdpovědětVymazat
  22. Hmm, nic se nemá přehánět - to platí pro Petu (ač se spoustou věcí souhlasím, nahé kampaně jdou naprosto mimo mě, nechápu) - a taky pro tebe v tomto článku - přijde mi to trochu jako článek rozzuřeného teenagera na svém blogísku:-) A nehodnotím teď tvůj názor (je tvůj a částečně souhlasím), ale formu...
    Jinak - jsem vegetarián, proti oblečení z kůže a kožešin celkem brojím - jde mi spíš o to, jak "vyspělá" společnost jsme a přesto nejsme schopni zabíjení eliminovat nebo úplně zastavit - myslím totiž, že množství zabitých zvířat kvůli kdejakým botičkám do zary apod.(naprosto náhodný výběr značky) je alarmující.. je zvláštní, jak si lidé piplají a zbožňují své domácí zvířátko a říkají, jak zbožňují zvířátka a pak klidně nosí jiné na nohách, nebo na sobě...
    Nu, toto téma je složité, na dlouho a ani nebylo předmětem tvého článku:-) Každopádně k přemýšlení vybízí, což je celkově fajn...

    OdpovědětVymazat
  23. Výborný článok ... inak celkom nechápem prečo si niektorí jedinci myslia že každý jeden kožuch pochádza zo zvieraťa ktoré je sťahované zaživa z kože. A čo asi žere taká líška? Kapustu? Alebo časom plánuje PETA vychovať vegánov aj z nej?

    OdpovědětVymazat
  24. Můžeš mi říct, proč se, jakožto milovník kožichů (máš snad dojem, že Tě dělají více mužem?), díváš na stránky takové organizace? Rozhodně nejsi ten typ, který by měly oslovit "fotbalistky" v prádle. Jednak pochybuju, že jsi někdy vyzkoušel nějaký sport (ať už v TV nebo aktivně), jednak je jasné, že Tě na ženě zaujme spíš značkový svetřík než hezké tvary. Jak už zmínil někdo výše, ty kampaně jsou schválně vyhnané do krajnosti. Jde především o to, aby si tyto věci uvědomili zákazníci. Když nikdo nebude kožichy kupovat, pak se neuživí ti, kdo je chtějí prodávat. Ale nemá smysl Ti tu něco psát, Ty ses prostě zase vyděsil, že by se mohlo stát, že by si před Tebou někdo v Pařížské odplivl, že máš na sobě kožich, takže jsi nám to tu musel zatepla s patřičnou dávkou hněvu pěkně napsat a pak se jít utěšit do nějaké rádoby luxusní kavárny a pro jistotu si pořídit nějakej novej hadr v HM, aby ses mohl koncentrovat na další pohrdání nad jinou skutečností. Oprvadu miluju tyhle pražské přistěhovalce, kteří strašně touží žít v luxusu a hlavně nesplynout s tou špínou, co nenosí kožené boty, co nosí kabáty a bundy místo "tenčkotů", svetry místo "cardiganů" a co je hlavně nesere, že jim taška přes rameno "krčí trenčkot" :D Slibuju, že až Tě v Pařížské potkám, neodplivnu si před Tebou, ale budu se srdečně smát Tvé povrchnosti. Nikdy nepochopím, jak si můžeš myslet, že co by "germanista" budeš mít nadále na nákupy začkových věcí.
    S pozdravem C.

    OdpovědětVymazat
  25. Tak ač s Víťou v mnohém nesouhlasím, tak se musím ohradit poslednímu anonymu od C...
    To s tou povrchností bloggerů je svatá pravda, nenosej se trička, nebo vršky, nosej se topy, nenosej se žabky, ale flip flopy....
    Ale trošku se mě dotknula tovje poznámka o Víťově povolání.
    Nevím, kde pracuješ ty, ale já JSEM již pár let vystudovaná germanistka a věř mi, že na nákupy značkových věcí si vydělám solidně. Čímž skutečně nemyslím háemko nebo Zaru, ale LV, Chanel, Dior...
    Takže bych trošku ubrala plyn a nevysmívala se někomu za to, co studuje...

    OdpovědětVymazat
  26. to anonym: urazame, urazame? Sice zaobalene a diplomaticky, ale...
    Ja by som to cele zhrnula: obe strany maju kus svojej pravdy a je len otazkou volby kazdeho z nas, co bude alebo nebude nosit.

    OdpovědětVymazat
  27. ahoj vitezslave. povazoval jsem te za inteligentniho, ale byl to asi omyl. ve sve zahledenosti do modniho sveta plneho krasnych lidi a krasnych veci jsi prestal pouzivat cast mozku a premysleni.
    organizaci peta mozna nejde spis o to, aby ses vseho kozeneho zbavil, ale spise o to, aby jsi si uz nekupoval nove kozene veci. tyhle kampane s odhalenyma znamyma lidma maji taky jiny vyznam, nez jsi pochopil. jde o to, ze by radsi chodili bez obleceni, nez si na sebe kuzi vzit. je to tak tezke pochopit?
    sam musis uznat, ze lide se k zviratum nechovaji spravne. jak jinak na to upozornit? tyhle kampane mi prijdou fajn a kdyby aspon par lidi si uvedomilo, ze kuze, kozich a podobne jsou v dnesni dobe prezitek, tak tahle kampan splnila smysl. snad je na svete vice lidi, kteri maji soucit, premysli a vidi dal nez jen za svoje ego, jako ty.
    sam jsem vegan a muzu te ujistit, ze neni vubec tezke se vegansky oblekat a obouvat. o zdravotni strance zde nemusime debatovat, protoze tohle je fashion blog.
    zdravim.

    OdpovědětVymazat
  28. Anonyme v 15:32 - jak jsi sama napsala, již pár let vystudovaná germanistka. V současné době je ale situace poněkud jiná a dovoluji si pochybovat o tom, že absolventi filozofické fakulty budou mít uplatnění ve svém oboru. Znám dost lidí studující FF a mnozí z nich jsou smířeni s faktem, že jim nezbyde než studovat ještě další obor nebo se smířit s prací ve fabrice. A zrovna pan autor je vyložený student FF při tom, jak se vysmívá "lesanám", "batůžkářům" a dalším. Snad by mohl méně kritizovat, vrátit se na zem a přemýšlet o věcech z více úhlů. Jak říká anonym v 15:45, kožichy jsou přežitek. A abych se vrátila k "jádru pudla" - Kde vezme student FF na diář od Diora? To by mě třeba zajímalo, protože jsem stejná studentka práv jako všichni ostatní jsou studenty třeba něčeho jiného. Proč bychom měli prahnout po módních značkách? Protože podle autora nic jiného není dost dobré? Proč třeba někdy nenavrhne alternativu?
    Se stále stejně soucitným pozdravem, C.

    OdpovědětVymazat
  29. A hele, tady někdo něco těžce nepochopil:) Ta kampaň PETA je docela šikovná v tom, že se snaží parodovat módní průmysl, a to jak těmi "sexy" plakáty, tak např. i soutěží o nejhůř oblíkanou celebritu. Napříště by mohli přijít s nějakou parodií fashion show, včetně takového toho tlachání okolo. Úplně to vidím - sehnat dědka, co si šlape na jazyk jako Tim B, a hurá na to:))

    Nejsem vegan, jím maso, nosím kůži i vlnu, kožešiny nenosím, páč to považuji za zbytečnou okázalost hodnou tak akorát ruského oligarchy a jeho šukprincezny. Vegany respektuji a svým způsobem obdivuji jejich zápal pro věc i to, že se dokáží trefit do černého, o čemž svědčí ostatně i tento článek (tento zatraceně zarputilý článek).

    S pozddravem

    MBfV

    OdpovědětVymazat
  30. Tleskám Vám, MBfV :) Ale bohužel Vítězslav má na to příliš malé obzory ;) Asi touží být ruským oligarchou :D
    C.

    OdpovědětVymazat
  31. C.: Nikdo si přede mnou neodplivl, ani jsem nebyl v kavárně, ani jsem si nekoupil nic nového. Seděl jsem večer doma, na Moravě, a neměl co dělat tak jsem se podíval na stránky PETA a některé věci mě pobavily. A to, jakým způsobem mě tu urážíš je ubohé. A proč si myslíš že ze mě bude germanista? Spousta lidí studuje jednu věc a pak dělá druhou. Proč házíš všechny bloggery do jednoho pytle? Nosím snad topy a flip flopy? Ne. Svetr a cardigan není to stejné. Kdybys dávala pozor, používám výraz „propínací svetr“ ;) Na diář od Vuittona jsem si vydělal a nikomu neříkám, aby prahl po módních značkách. Když ti stačí obyčejný diář, je mi to jedno. Mě se líbil tento. Ne proto, že jiný by mi nebyl dost dobrý. Chtěl jsem jej a vydělal si na něj. Ale to ti asi nevysvětlím. Koupil jsem si drahý diář a přijdou mi vtipné nějaké plakáty PETA = mám malé obzory.

    Anonym 15:45: Já chápu, co těmi kampaněmi sledují, jaký je jejich smysl. Já jsem si z nich jen udělal legraci, je to ironie. Co třeba ty fotbalistky? Vypadají jako ku.vy a jejich utkání vysílají pay-per-view. Myslím, že jejich divákům je úplně jedno, co na sobě mají a kožešiny by nenosily tak jako tak. A ten slogan „Ink not mink“ mi připadá prostě k smíchu :D Jasně, raději bude někdo nahý, než aby si oblékl něco ze zvířete. Ale aby se někdo nechal potetovat, než aby si koupil něco z norka? :D Pro jistotu jsem to napsal i v úvodu, viz první odstavec. Nic a nikoho tu nesoudím, jen si dělám legraci z PETA a na rozdíl od některých z vás u toho nikoho neurážím.

    OdpovědětVymazat
  32. Nějakk nechápu, co má studium germanistiky a nákup diáře od LV společného s ochránci zvířat??

    když je někdo student a koupí si drahou věc, může na ni dlouho šetřit a chodit na brigády, můžou pomoct rodiče, nebo mu může tetička odkázat miliony a nám je potom kulový, protože my všichni tady jsme na to nepřispěli, tak co. Milí anonymové, opravdu jste nikdy neměli nějakou věc po které byste toužili a nakonec si ji dopřáli a to i když byla poněkud nad finanční možnosti?? Pro někoho to může být goretexová bunda, kolo, rybářský prut, lístky a pobyt na letním festivalu,několikadílný výkladový slovník, foťák, nebo cokoli jiného, pro někoho je to LV diář, no a co? Každý máme to svoje, tak proč ty odsudky?

    O tom jaké bude uplatnění studenta germanistiky také nemá cenu polemizovat, třeba odjede do Berlína a bude dělat pr pro některý z concept storů, možností je od vozu ke koze, na fabriku to nevidím.

    Pokud tenhle článek dokáže přimět alespoň jednu osobu zamyslet se nad svými prioritami,pak je dobře ,že tu je, ale nějaké jedovaté plyvy nemají význam.

    OdpovědětVymazat
  33. Ježišmarija abyste se z toho všichni neposrali, že si Vítězslav koupil diář od LV... No jo, závistiví Češi. To že má drahý diář ještě neznamená že je povrchní jako někteří z vás když ho soudíte jen podle toho co tu píše a fotí. Je to blog o módě ježišmarija tak o čem tu má psát? A mimochodem v tom článku nevidím žádnou kritiku nebo předsudky. Jen se směje nad Petou a jejími plakáty. Tak jaký máte problém a proč se do Vítězslava hned navážíte. Malé obzory máte spíš vy.

    OdpovědětVymazat
  34. Milá C.,
    ano jsem pár let vystudovaná, tady pár znamená 2 roky... Což není tak dlouho. Trošku odbíháš od tématu, ale budiž. Pokud si někdo vybere obor typu sdružená uměnovědná studia nebo dějiny hudby, pak ano, asi se těžko uplatní a nic jiného než jít do fabriky mu pak nezbyde...
    Po značkách prahnout nemusíš, k tomu Tě nikdo nenutí a pokud jsi dostatečně sebevědomá, tak Tě přece nějaký módní blog nemůže rozhodit :)
    Na diář od Diora (obrazně řečeno) jsem si dokázala vydělat i při studiu. Narozdíl od lidí, kteří trávili 6 dní z týdnu v hospodě s krabičkou cigaret (no nebudu zas taková moralistka, taky jsem tam s nimi občas chodívala), jsem ale chodila od prváku po brigádách, zhruba od třeťáku začala učit již zmiňovanou němčinu - v jazykovkách a soukromě. Na léto jsem jezdila pracovat do zahraničí a jinak jsem makala a makám docela nadprůměrně.
    A protože mám hezké, značkové a kvalitní věci ráda, tak si na ně prostě ušetřím. Holt si nekoupím deset triček z New Yorkeru, ale jedno lepší a dražší... Taky jsem si narozdíl od spolužaček nekupovala nikdy rádobykožené kabelky z řetězců, ale našetřila si na Vuittonku za 20 tisíc. A s mým přístupem k věcem ji budu mít skutečně do konce života...
    A opravdu nechápu, co na tom komu vadí? Nikdo Tě nenutí si takové věci kupovat a ty bys neměla nikomu vyčítat, že je schopný, pracuje a ušetří si na ně...
    Howk.

    OdpovědětVymazat
  35. 1. Cele to mohlo vzejit z uslechtile myslenky (chranit zvirata), rad tomu verim, ale ted je z toho z 99% byznys - muj nazor.

    2. Timto clankem, diskuzi cele teto organizaci delame jen reklamu, negativni (coz je vetsinou silnejsi nez pozitivni), ale porad reklamu.

    3. Nekdy mam pocit, jakoby si lide dobre uvedomovali, ze jsou kolikrat jen povrchni prasata (omlouvam se prasatum, zviratum) bez citu a tento fakt se snazi kompenzovat tim, ze si cas od casu koupi u PRODEJCE DOBREHO POCITU nejaky suvenyr (srdicko a podobne cetky, ktere kdyz si koupite, tak pry prispivate na deti, zvirata, ubohe maminky s kocarkama atd. vsichni zname ty citove vyderace na ulicich), ktery si pak pripnou treba na kabelku a davaji tim svemu okoli najevo "ja nepatrim k tem zlym lidem". Nebo si koupi krem, ktery nebyl testovan na zviratech. To jsou z velke casti prave ti lide, kteri pak pokrytecky hlasaji, jak jsou ta zvirata, deti, tyrana a pritom si ani neuvedomuji, ze drzi v ruce Twistra z KFC (naplneneho az po okraj kuretem, ktere slunce nevidelo ani z rychliku) a v kabelce z krokodyla si pysne nesou svoji civavu.

    3. Podle prispevku, ktere ctu, nejen zde na blogu, mam rovnez opet ten udivujici pocit, ze nekteri lide (hlavne ti vselijaci ochranci vseho) by nejradeji sli zpet do lesa (ale to jen tak na oko) sbirat plody z kere, jako za starych "dobrych" casu. Vubec si uz neuvedomuji souvislosti. Vetsina techto lidi by nedokazala zit ani minutu nekde bez notebooku.

    4. K urazeni autora samotneho. I kdyz s nim a s jeho nazory nejde vzdy souhlasit, aspon z meho individualniho hlediska, tak je to, kluk jeden usata, clovek s nazorem, ktery ho dokonce verejne prezentuje. Diky za to. Tak to zkuste pochopit, vytvorte si taky svuj blog, budte trochu vic kreativini. Rozumim, je to mnohem tezsi, nez blit nesouvisejici sracky do diskuze.

    5. V prime souvislosti s psanim toho prispevku nezahynul ani jeden delfin.

    Mejte se krasne a berte to, prosim, jen jako nazor jednotlivce, treba pomileneho jednotlivce.

    Tomas

    OdpovědětVymazat
  36. Tady to jede. Asi proto, že je totiž neděle a všichni máme dost času...

    ad Tomas: k bodu 2: Toto je pravda. Třeba já měl vždycky ty ochránce zvířat za takové nudné otravy, kteří se berou smrtelně vážně. Ale když se podívám na fotku Wintour, kde vypadá jak ten padouch z Austina Powerse, nebo na Trollsenky (hlavně Hairy Kate:D), tak se bavím a říkám si, oni ti ekoteroristi mají slušný smysl pro humor. Určitě víc, než fashionistky, které neopomenou zdůraznit, kolik stála jejich Vuittonka a jak se na ni nadřely:)

    MBfV

    OdpovědětVymazat
  37. Zajímavá diskuze, baví mě to číst. Je udivující z kolika úhlů se dá na téma zvíře-kožešina-člověk podívat. Každý má svůj kus pravdy. Co se týče mě, nemusím mít za každou cenu kožich z norka, ale maso taky jíst nepřestanu.
    Další věc: to, že se někomu něco líbí a vydělá si nato, ať už je to diář či cokoliv jiného, oceňuji.
    S pozdravem, B.

    OdpovědětVymazat
  38. Vítku, že ty tyhle články píšeš schválně, protože tě baví sledovat, jak se pod nimi lidé vylévají a jsou nepříjemní? Jak tě znám, tak je to klidně možné. Jinak jak už někdo napsal, na tomhle článku je vidět, že umíš psát. PETu nekomentuji, vím o ní minimum.

    OdpovědětVymazat
  39. ABNY, není to záměr toho článku, ale musím přiznat, že mě to docela baví :D

    OdpovědětVymazat
  40. vitezslav: tvoji ironii v clanku beru, ale zrovna ink not mink mi prijde jako taky ironie. peta nikoho nenavadi, at se potetuje. jen vyuzila znamych a slavnych lidi, co maji tetovani a maji vztah k ochrane zvirata spojila to dohromady. je to zacileny na mlady lidi a ja jsem jen rad, pokud to ma a bude mit ucinek. mozna ne kazda kampan se vsem libi a zamlouva, ale pokud nekdo se zamysli, proc dana kampan vznikla, tak je to spravny.

    tomas: bod 2. jo, pokrtytcu je vsude spousta. staci si jen precist nejake reakce zde. nemam rad/rada tyrani zviratek, nikdy bych nikomu neublizila a podobne. ale maso jim a kuzi nosim. neni tohle okrytectvi take? kvuli jezeni masa a noseni kuze a kozichu prave jsou jatka, zvireci farmy a podobne ... opet by to chtelo trochu pouzivat mysl.
    bod 3. ano, jsem vegan a i se radim k ochrancum vsehomozneho. na druhou stranu mam rad techniku, pokrok a moderni dobu se vsim vsudy. o lezeni zpet na stromy asi nema cenu se teda bavit. prave, ze zijeme v teto dobe, tak bycho se konecne uz mohli zbavit davnych zvyklosti. takze kvuli par jedincum nesud vsechny.
    a pise se mylit se, nikoliv milit se.
    tomas: bod 2. jo, pokrtytcu je vsude spousta. staci si jen precist nejake reakce zde. nemam rad/rada tyrani zviratek, nikdy bych nikomu neublizila a podobne. ale maso jim a kuzi nosim. neni tohle okrytectvi take? kvuli jezeni masa a noseni kuze a kozichu prave jsou jatka, zvireci farmy a podobne ... opet by to chtelo trochu pouzivat mysl.
    bod 3. ano, jsem vegan a i se radim k ochrancum vsehomozneho. na druhou stranu mam rad techniku, pokrok a moderni dobu se vsim vsudy. o lezeni zpet na stromy asi nema cenu se teda bavit. prave, ze zijeme v teto dobe, tak bycho se konecne uz mohli zbavit davnych zvyklosti. takze kvuli par jedincum nesud vsechny.
    a pise se mylit se, nikoliv milit se.

    OdpovědětVymazat
  41. Promiň, ale nechápu. Pokrytec je podle tebe někdo, kdo jí maso? Jestli chceš, buď pokrokový, jez sóju přeskupenou nebo zlisovanou do podob jiného jídla, ale jíst maso je lidem přirozené. Stejně jako nošení kůže a kožešin. Tím, že konzumujeme zvířecí produkty, trpí zvířata? Ne, zvířata trpí, protože s nimi někdo hnusně zachází. Na vině jsou lidé, tak jako vždy.

    OdpovědětVymazat
  42. Z textu doufam plyne, ze jsem tim nemyslel vsechny. Do jednoho pytle rozhodne vsechny nehazu. Pokud to tak z prispevku vyznelo, omlouvam se.

    Diky za upozorneni chyby.

    Tomas

    OdpovědětVymazat
  43. pokrytec je podle me ten, jak jsem to napsal. vyjadruje se ze mu vadi trapeni a zabijeni zvirat a sam to podporuje. nevim jak lepe napsat. ano, tim, ze konzumujete zvirata, tak tim zvirata trpi - jsou poslana na smrt. bud ta smrt je "eticka" coz se ale deje jen opravdu v hodne omezene mire. vetsina zvirat konci po velkochovech na jatkach a tam ta smrt moc prijemna neni. zjisti si neco o zivote ve velkochovech a zabijeni na jatkach a mozna pochopis co myslim. chovat se humalne, kdyz uz jsme lide.
    doba je pokrokova a misto kuze existuje spoustu alternativ. to same se da rici o potrave. v dnesni dobe je opravdu lehke se kvalitne a chutne stravovat vegetariansky/vegansky, proc to aspon nezkusit? v minulych dobach take bylo normalni napriklad upalovat "carodejnice" u holek ochlupene nohy a spusta dalsich nesmyslu. cas pokrocil a lide otevreli nastesti oci.

    OdpovědětVymazat
  44. No a mně to prostě přijde hloupé. A taky je to jen a jen můj názor. Takže vy si klidně považujte za důležité mít LV diář (víte to, že diář je na jeden rok, že?), pro mě je důležitější milion jiných věcí. A stejně hloupé je podle mě nosit pravé kožešiny. Když umře zvíře proto, aby člověk mohl jíst maso, tak je to prostě přirozené. Jde jen o tom, jak to zvíře bylo chováno a jak zabito. Ale když má umřít zvíře, které nepatří do lidského jídelníčku, jen proto, aby někdo mohl ukázat, že má na to (žaludek/peníze), aby jeho kůži nosil, pak je to hloupé a spojovat to se včelami apod., to je jen alibismus. Snad už naposledy, C.

    OdpovědětVymazat
  45. Já netvrdím, že vegetraiánská strava je nechutná. Ale většinou je jednodušší a levnější najíst se "normálně". Každý to má jinak. Já jsem společenský člověk a kdybych číšníkovi řekl, že si nedám desert, protože je v něm med, který někdo násilím odebral ubohé včelce, tak by si o mě každý myslel svoje (že jsem magor).
    Udivuje mě, jak si všichni ti Peťáci a Greenpeacáci myslí, že během pár let všichni přestanou jíst maso, protože jim právě někdo vsugeroval, že je to špatné. Čarodějnice také upalovali naposledy před několika sty lety, ale papež se za to omluvil teprve před několika lety a nynějšího papeže Katolíci milují, i když byl příslušníkem Hitlerjugend. Budeš si muset počkat několik set let počkat ;)

    C.: Ten diář je kroužkový obal, do kterého se kupují nové listy každý rok. A co sním pořád máš? To tak strašně závidíš? Nebo ti vadí, že byl drahý? Nechápu...
    Zvířata, která se zabijí pro kožešinu se dají zužitkovat; například z tuku norků se dělají skvělá mýdla a krémy. A co to meleš o těch včelách? Vegani nesmí jíst ani včelí med, to jsem měl na mysli. Také si myslím, že je to hloupé ;)

    OdpovědětVymazat
  46. Účel PETA je možná chránit zvířata a ve své podstatě to možná myslí dobře. Ale NIKDO, kdo tvrdí, že VEGANSTVÍ(nebo i vegeteriánství) je pro děti zdravé, to nemá v hlavě v pořádku. Bez bílkovin(a spousty dalších složek, které se osmaženou cibulí opravdu nahradit nedají) obsažených v mase se nevyvíjí nervová soustava. Bez vyvinuté nervové soustavy je člověk primitivní. Rodiče, které své děti do 13 let drží bez masa, bych zavřela. Pointa? PETA jsou (nebezpeční) fanatici a všechny bych je nahnala do Ruska-tam by si svou nenávist ke kožešinám hodně rychle rozmysleli.
    Narcisse

    OdpovědětVymazat
  47. aaaaach mila narcisse. Stanovisko Americké dietetické asociace a Kanadských dietologů /takze ne zadna vegan lobby/ ale fundovany odbornici na vyzivu, schvalilo planovane a promyslene veganstvi jako plnohodnotne stravovani pro deti jakeholiv veku a i tehotne zeny /dokoment lze celkem lehce najit na internetu/. nevim jake ty mas vzdelani a znalosti kolem vyzivy, tak nech prosim komentare odbornikum. takze reci o zavirani nekoho nekam si drive rozmysli, nez povis.
    ale to uz jsme trochu odbocili od tematu.

    OdpovědětVymazat
  48. Neodpustím si reakci na poslední Vítězslavův post.

    Vegetariánská strava (neplést s veganskou) není (repsektive nemusí být) vůbec nechutná, v některých případech může být dokonce mnohem chutnější i výžinější než ta tzv. normální. Pokud bys byl vegan, neznamená to, že musíš využít každé příležitosti, abys lidem kolem sebe, lhostejno jestli vrchnímu v restauraci nebo kamarádům, dal najevo, že jsou méněcenní, protože jedí živočisné produkty. Pak by tě právem považovali ani ne tak za magora, jako spíš za pěknýho otravu. Ten dezert bys ale mohl zdvořile odmítnout, stejně jako ho odmítne diabetik, nebo jako muslim odmítne alkohol nebo vepřové. Pokud lidé kolem tebe za něco stojí, měli by pak tvoji volbu bez úšklebků respektovat.

    Tvůj názor na ty "greenpeacáky" a spol. jsem sdílel ještě donedávna. Někteří z nich jsou opravdu protivní a svůj životní styl vnucují všem. Možná to dělají proto, že si myslí, že kvůli nim celý svět přestane jíst maso. Ale řada z nich si prostě svobodně vybrala cestu, kterou považují za správnou, svůj názor si umí obhájit a rádi ho veřejně vysloví, ačkoliv jsou si vědomi, že tím asi nic nezmění. Stejně jako Ty těžko něco změníš článkem o nevkusnosti sportovních batohů. Každý máme přeci právo své názory prosazovat, a to mnohdy i kontroverzním způsobem. Akcím PETA nechybí vtip. Mohli by dávat na plakáty obrázky zvířat stažených z kůže a nebyl by to pěkný pohled ani pro fanoušky kožešin. Podobně postupují třeba odpůrci potratů. Místo toho volí odlehčenou formu, nadsázku a kromě toho taky, jak už jsem psal výše, parodují módní průmysl vyhlášením nejhůř oblékané celebrity, přičemž ale aplikují svoje vlastní kritéria. Nakonec je svým způsobem komický, že se svým článkem snažíš ironizovat něco, co už samo o sobě bylo myšleno ironicky vůči světu módy, tedy vůči světu, který je Tobě vlastní a Ty jej asi přeci jen bereš trochu vážně:))

    S pozdravem MBfV

    OdpovědětVymazat
  49. Jak už jsem řekl, netvrdím, že vegetariánská strava je nechutná. Moje spolubydlící vegetariánka je a "její" jídlo mi chutná. Také nejím maso každý den. Ale chutná mi a nevzdám se jej, ať dá PETA na plakát cokoliv.

    OdpovědětVymazat
  50. V: Kupuješ si snad drahé věci, aby Ti je okolí závidělo? Já jen říkám, že mi to připadá hloupé. Ale od toho asi fashion blogy jsou. Někdo utrácí za cestování, někdo za módu. Pokud sis na to vydělal sám, pak je to v pořádku. Ale podle mě je to prostě hloupé, je to nedůležitá věc. To je můj pohled. Tvůj je jiný, nevadí. Veganství a ochrana zvířat není totéž. Hájit zabíjení zvířat pro kožešinu vykládáním o "hlopých veganech" a včelách je prostě alibismus. Zrovna zdůvodnění o tom mýdle a krémech prostě neberu. To není zabíjení pro nutný užitek, to je pořád zabíjení z rozmaru... Ach jo. Dnes o tom byl zajímavý pořad - zabíjení goril a slonů. Domorodci by je prý nikdy nezabili, protože je jim líto zabít tak nádherná zvířata pro maso. Ale lovcům to líto není, protože slonovina prostě stále frčí. C.

    OdpovědětVymazat
  51. vitezslave! vidim, ze z teto diskuze zmizel comment s (opravnenou!) kritikou tveho psaveckeho mistrovstvi (byl z 28/3 v cca 00.20). bylo to dilem autora, nebo do teto diskuze zasahujes cenzurou? (v druhem pipade by to bylo pouze potvrzeni pravdivosti onoho commentu... )
    jon

    OdpovědětVymazat
  52. jasně že ho maže majitel bloggu protože snese jen malé než menší množství kritiky,spíše žádné a nadšené přitakávání si poctivě čárkuje do zápisníčku od LV :)

    OdpovědětVymazat
  53. A jéje, LV diář je fakt problém aneb jak se od PETA rychle dostaneme jinam. Většina obyčejných lidí, a myslím tím i Vítka nebo sebe, si značkové věci kupuje kvůli sobě a ne okolí. Je faj mít na krku šátek od vaší oblíbené značky, i když jí takřka nikdo nezná a nebo trochu profláklejší diář Copak včichni okolo něj vědí, že má v tašce diář za x tisíc? Těžko. Má z toho ale radost. Poslední dobou zjišťuji, že si lidé neumí ničím udělat radost a jen závidí a remcají. Když někdo udělá pravý opak a vysněnou věc si koupí, tak je to průšvih. Na obranu diáře- mám takové tušení, že je z canvasu, takže se nebojte, že kvůli němu chcípla kráva.
    Ještě ke koženým botám a kabelkám- některé značky to dělají tak, že odkupují vyčiněné a nabarvené kůže z fabrik, které je původně dostanou z jatek. A tam se ty zvířátka zabili primárně kvůli masu. Kožichy mi vadí, vždy si říkám, kolik norečků a nebo činčilek muselo chcípnout, aby se z toho vytvořila nevkusná hrůza. Proti botám a kabelkám nic nemám.
    Článek se mi moc líbil a byl vtipný. Jen tak dál:)
    M.

    OdpovědětVymazat
  54. ach opět první co napadne je že já závidím ne kdyby víťa poctivě nemazal ukázalo by se v kontextu bohužel
    a VíťA má z něj radost že na něj upozorní právě v článku o Peta že se nechá pokérovat aby ladil se svým diářem,prostě musí ho tu vypíchnout jako zlatý hřeb
    psal jsem že drahých věcí moc nemám ale závist nad diářem který jsem dobrovolně prodal tou vážně netrpím
    a vypisovat co mám a nemám by mi přišlo sebeponižující takže pokud bude tak vážný zájem sepíšu nafotím a pošlu emailem abych nebyl za toho kdo se krčí v koutku v tričku z kenvela a sliní nad notýskem z plátna

    OdpovědětVymazat
  55. Ach jo :D Teď se na sebe zlobím, že jsem o tom diáři vůbec něco řekla. Přitom jsem tím chtěla poukázat na něco úplně jiného. Takže na zvířátka se zapomnělo a mluví se o blbostech :D Zachytila jsem tu několik podobně smýšlejících lidí, jako jsem já. Ta druhá část nás má za závistivce, kterým Vítek leží v žaludku kvůli tomu, že "na to má". Ale asi po tisící opakuju, že mi prostě přijde zbytečné utrácet za malichernosti, stejně jako je zbytečné zabíjet zvířata pro kožešinu. Jak zde bylo řečeno, kožené boty jsou jedna věc. Ale kožich je prostě rozmar a nic jiného. C.

    OdpovědětVymazat
  56. V., skvěle napsaný článek (a vyjádřený názor) s kterým se navíc naprosto ztotožňuji.
    maso jím, nevzdala bych se ho, protože je to přirozené a nedovedu si představit, jak bych bez masa fungovala.
    kožešinu taky mám a i kdybych si jí před tím rokem nekoupila, zvíře z kterého ta kožešina je, by už zachráněno nebylo.
    a nesouhlasím se zabíjením zvířat ve volné přírodě (např. zmiňovaných slonů), ale zvířata, která jsou rovnou chována pro užitek - maso, kožešinu nebo cokoliv jiného by pravděpodobně ve volné přírodě stejně nepřežila. krutost při samotném zabíjení zvířat je pak zcela jiná kapitola.
    souhlasím s tím, že místo na vyhlašování nejhůř oblíkaných celebrit a házení rajčat na kožichy by se čas i peníze kampani věnované měly využít na zlepšení podmínek chovu zvířat.

    OdpovědětVymazat
  57. Jon: Chrabrý Vítězslav mi koment smazal, proč, ví jen on sám a tisíc dalších. Inu, je to velký kluk a silný myslitel a myslivec, co se vlka nebojí a v toleranci i formulaci myšlenek vyniká. Nejsilnější argumenty jsou ale označený nápisem "delete". Jen doporučuju si dát budíka na brzo, abys to stih eště promáznout.

    Jinak, Jone, zdravím a moooc chválím za prima koment. Jen si nejsem jistá, jestli to neni perla sviním.

    Koho "svině" urazily, tomu bych ráda připomněla, že se tu VŠICHNI shodujeme, že MÁME RÁDI ZVÍŘÁTKA! (Lišíme se jen v tom, že někdo problém s jejich odkráglováním MÁ a někdo NE. Chápu to dobře?)

    OdpovědětVymazat
  58. Jo, a jak jsme psala, že ve stylu a promyšlenosti študáka FFUK Vítězslava strčí do kapsy Indie Kid, tak přidávám, že ještě třeba Crazy Pig (16 let).

    Koukni občas na ně, a přiuč se něčemu. Třeba že sloh má být svižný a lehkonohý, pointa přítomná a jedno slovo ve třech větách nemusí být nutně šestkrát, protože češina je jazyk bohatý. K zamyšlení vybízí i tvoje hyperkorektnost, která je v ostrém kontrastu s hloubkou myšlenek, což ve výsledku vyznívá jako variace na Bylo nás pět. A nebo je to záměr a blog dílo spíše humoristické?

    A jináááč: NE, Vítězslavovi NEZÁVIDÍM, kritizuju ho proto, že píše veřejně a udělal místo pro kritiku. Kdo s tím má problém, ať si ho vyřeší.

    A jestli se tu objeví ještě nějaká zarytá milovnice zviřátek, která kožichy miluje, ale nehumánní zabíjení plyšáků se jí příčí, pak mám jasno i o sociologicko-psychologickém profilu fanynek a padá mi kámen ze srdce, že zkrátka "kde ni neni, ani smrt nebere."

    Smažžžžž mě! :)))

    OdpovědětVymazat
  59. Máš pravdu, občas je Peta spíš k pobavení.

    Taky je fakt, že Peta nemůže svými kampaněmi PŘÍMO ovlivnit to, jak se s těma zvířatama zachází.

    ALE:
    1. Jejich kampaně ovlivňují poptávku, hlavně po kožešinových kabátek... ta poptávka klesá, a nejspíš i díky nim, alespoň částečně. No a poptávka je v přímé úměře s výrobou... takže, čím míň se toho vyrobí, tím menší je šance, že dochází k násilí. Nebo ne? O tom to podle mě je.

    2. Tyhle kampaně jsou jedna z mála věcí, co dělají... samozřejmě se mimojiné snaží aktivně zasahovat proti násilí na zvířatech.

    3. Málokdo nad těmi kampaněmi nějak aktivně přemýšlí..... no a co si budeme povídat, nahá ženská většinu lidí prostě zaujme víc než cokoli jinýho... takže to dává smysl, ne? Jo, zakládají kampaně leckdy na lacinostech, ale tak je to skoro se vším v dnešní společnosti.. je těžký uspět nějak jinak, když ti jde o to zaujmout co nejširší masu lidí.

    Takže jo, máš v něčem pravdu, ale když se nad tím zamyslíš víc do hloubky tak pochopíš, že to je trochu jinak.

    OdpovědětVymazat
  60. A ještě k tý stravě.. jakto, že vegetariáni žijou déle, než masožrouti? Jakto, že i vegetariáni mohou být svalovci, když sval je samá bílkovina? Protože spousta jiných potravin, hlavně sýrů a ořechů, má bílkovin až až. Třeba olomoucký tvarůžky jsou asi z 90% bílkoviny. A hlavně v nich není cholesterol, narozdíl od masa.

    Jinak vegetarián nejsem, maso jím, takže to tady nijak neobhajuju, ale tvrdit, že maso je pomalu jediným zdrojem bílkovin je velkej vědomostní nedostatek. Nic ve zlým..

    OdpovědětVymazat
  61. děti děti, metabolismu člověka rozumíte jako koza petrželi... Proto vás prosím, už žádné další rozbory toho, jak to maso potřebujeme. to si myslíte, že se sval kuřete integruje do vašeho svalu? Jste jen módou posedlí maniaci a přemýšlet bolí...
    Myšleno anonymům, ne autorovi.
    Článek sám o sobě fajn, nemám ráda extremismus, ale nikdo to kromě PETY neudělá, je tu tudíž nutná!
    Anna

    OdpovědětVymazat
  62. http://i38.tinypic.com/r7w5dx.jpg

    OdpovědětVymazat
  63. Ano jak jsi psal, pro lidi je přirozené jíst maso a nosit kožichy. Ale dokázal by jsi to zvíře zabít nebo stáhnout z kožichu sám? Ono to je docela jednoduché, když člověk nevidí co se s tím zvířetem děje. Já si taky myslím, že maso je pro člověka přirozenou stravou, ale jím pouze bio čili to které žije v přirozených podmínkách. Maso z velkochovů nemůžu jíst z toho důvodu, že nedokážu překousnout jak se tam ke zvířatům chovají a ne kvůli tomu, že by mi nechutnalo. Zkus si přečíst knihu Věčná treblinka-je velmi zajímavá. Kris

    OdpovědětVymazat
  64. No jo, někdy jde vyměšování ztěžka, sám jsem u toho dnes ráno přečetl půlku přílohy Víkend MF Dnes. :D HEHE

    OdpovědětVymazat
  65. Ještě ti dám odkaz na jednu kampaň, ta ti bude zřejmě také připadat směšná Kris http://www.dogheaven.cz/vykup-psu.html

    OdpovědětVymazat
  66. Kris: "Ono to je docela jednoduché, když člověk nevidí co se s tím zvířetem děje" - Já to nijak nezlehčuji, vím jak to na jatkách vypadá. PETA by se namísto urážení mohla zaměřit na zlepšení podmínek, ve kterých jsou zvířata chována. Když bude někdo přesvědčovat, abychom nejedli maso způsobem "je to odporné = ty jsi odporný", tak to každého akorát tak víš co.

    Poslední anonym: Nevím, proč by mi to mělo připadat vtipné. V průběhu několika tisíciletí byla některá zvířata pěstována pro užitek, jiná pro potěšení.

    OdpovědětVymazat
  67. Každého ne, ale tebe jo. Nezevšeobecňuj.
    Myšlenka: Zabíjení na jatkách je hnusné, kožichy si kupuju, ať Peta udělá něco pro "pěknější" zabíjení: to vyměšování ti jde fakt ztuha.

    A propos, jak to vypydá na jatkách. Povídej.

    OdpovědětVymazat
  68. no takže, je to možná směšné, trapné a já nevím jaké (myšleno naprosto normálně, netvrdím, že se mi všechny peta reklamy líbí) ale hlavním účelem jakékoliv reklamy je dostat se do podvědomí, a tobě, nositeli norkového čehosi, se dostali do podvědomí svou směšností tak moc, že jsi o tom dokonce napsal článek. takže svůj účel to splnilo.

    Lenka Š.

    Lenka

    OdpovědětVymazat
  69. pardon za dvojitý podpis... (myslím, že o nic nejde, ale lidé dokáží i z tohohle udělat argument)

    Lenka Š.

    OdpovědětVymazat
  70. Nemyslím si, že by se v blízké době přestalo jíst maso úplně... Co kdyby se mezitím PETA soustředila na zajištění snesitelnějších podmínek zvířatům? Pokud vím, jsou na porážení zvířat směrnice a předpisy:

    http://www.agroweb.cz/Zachovat-welfare-i-pri-zabijeni-zvirat__s43x31789.html

    To, že je někdo nedodržuje a zvířata trpí je jiný problém a měl by se řešit.
    Článek o pěstování norků v USA:

    http://www.furcommission.com/resource/Resources/MFIUS.pdf

    A co takové "halal" maso, které jedí muslimové? Zvíře MUSÍ pomalu umírat vykrvácením. Pokud vím, tak například i ve Francii kde žije čím dál více muslimů, je halal zabíjení běžnou záležitosti. Dělá proti tomu někdo něco? Ne. Mají strach z Muslimů anebo aby se náhodou nedotkli etnické menšiny.

    http://www.ohz.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=382:ritualni-poraky-zviat&catid=37:novinky&Itemid=62

    OdpovědětVymazat
  71. No... marketing musi sokovat, aby zaujal masy...tak to proste je...tak proto jsou tam ti nazi lide...
    Ja jsem vegetarianka, s tim, ze obcas(1x za mesic) si koupim treba bio kure, protoze to aspon melo zivot, predtim nez ho nekdo zabil, abych ho ja mohla snist.PETA otvira lidem oci. Kdyz je ta reklama primeje k tomu, aby se koukli na stranku, na nejaka videa..., tak pokud nejsou uplne cynicti ignoranti, tak je to utrpeni zasahne. A omezi maso, nekoupi si pravy kozich, treba se kouknou na seznam netestovanych kosmet. vyrobku. Bohuzel jsou i lidi, kterym je to totalne jedno (a modni blogeri jsou hodne zastoupeni, co jsem si tak vsimla) nebo se spis ani nesnazi zajimat se o to, aby se nahodou nemuseli vzdat oblibene znacky...Ja jsem se taky musela vzdat hodne veci...Maso mi chutna, ale nedam si ho, musela jsem zmenit kosmetiku, mam omezeny vyber v restauraci....ALE mam ze sebe dobry pocit, ze svym chovanim neprispivam k utrpeni zvirat, ktere miluju...A o to jde, tak tady nerozpitvavej nahe fotbalistky, ale radeji se zamysli, jestli opravdu potrebujes praveho norka...a tak dale...vzdy je totiz dobre zacit od sebe a sveho okoli, nez kritizovat nekoho jineho, jak by to mel delat jinak...
    L.

    OdpovědětVymazat
  72. Adela Chloe: "kožešinu taky mám a i kdybych si jí před tím rokem nekoupila, zvíře z kterého ta kožešina je, by už zachráněno nebylo."
    Ty brdo, slecno, to je sice pravda, ale existuje takove pravidlo: kde neni dopyt, tam neni nabidka...takze by jste mozna zachranila to dalsi, ale hlavni, ze delate velkou modou, ze jo...
    L.

    OdpovědětVymazat
  73. a co takhle vyjádřit se ke smazanýmu commentu, víťo?

    jon

    OdpovědětVymazat
  74. vítězslave, jestli si opravdu myslíš, že jediná činnost pety je urážet kožichumilovné fashionisty (tj. že se peta nesnaží zlepšit welfare atd.), taks ve svém výzkumu vskutku moc do hloubky nešel.

    OdpovědětVymazat
  75. http://www.islamicconcern.com/

    OdpovědětVymazat
  76. jon: už nevím, co v něm bylo. Když je podle mě nějaký komentář hloupý, vulgární nebo mě uráží, tak ho smažu. Pokud chcete kritizovat, řekněte to alespoň na určité úrovni ;)

    lipsill: Ne, to si opravdu nemyslím. Ale za to si myslím, že ty neumíš číst.

    OdpovědětVymazat
  77. omlouvám se. evidentně jsem musela mezi "Co kdyby se PETA a podobné organizace zaměřily na to, aby dosáhly lepších podmínek v chovech zvířat?", "PETA by se namísto urážení mohla zaměřit na zlepšení podmínek, ve kterých jsou zvířata chována." a "Co kdyby se mezitím PETA soustředila na zajištění snesitelnějších podmínek zvířatům?" něco přehlédnout.

    OdpovědětVymazat
  78. Tak, víťo, chtěls na úrovni, tak tady to máš.
    Toto bylo uveřejněno 28.3.2011 asi kolem 0.20. O několik hodin později jsi tento comment smazal.

    Anonym:
    "Prátelé, tak nevim, kde jste vzali nadšení z V. autorského stylu. Čtu pár blogů a V. strčí do kapsičky i kvartánka (kvintánka?) Indie Kid, a to s prehledem. Mimochodem, pobobně blbě píše ješte novinárka ABNY, která navíc seká chyby stejně drsnosrstě jako V. Ale co, to je život. Jen mě fascinuje, jak někdo to nadšení může myslet nedejbože vážne.

    A V. hitovka nápadně často opakovaná: Je to ironie, hlupáčci, je smešnejší než V. sám.

    K anonymovi, co si myslí, že když nekdo kritizuje, je závistivý ubožák. Nemusí být, bobku. Svět není tak černobílý - víš?

    A k tématu článku:
    Že ty si vždycky ukousneš takový sousto! Rozhněvaný mladý muž, co je rád rozhněvaný, trošku si posurfuje, trošku si něco někde zjistí (ale ne moc, jen tak akorát, aby se podpořila prvotní myšlenka a duch nemusel svádět souboj vnitřní argumentace a protiargumentace) a smoly-smoly-sesmolíme článek. Ve stylu te strčí do kapsy kvintánka - a v názorové vyzrálosti primánka, bojím se. A až usvedčení z nedomyšlenosti budeš zase chtít svádet na IRONII, PANDEMII, SODOMII a jiné záludnosti nepochopení, tak prosimtrě, ušetri si práci."

    Ty říkáš: "Když je podle mě nějaký komentář hloupý, vulgární nebo mě uráží, tak ho smažu."

    Onen smazaný comment však vulgární není (to ty jsi ve svém článku se svými neohrabaně zamaskovanými kurv-mi mnohem vulgárnější).

    Hloupý onen článek není už vůbec. Naopak se hemží tím, co tobě tolik chybí - ironií a sarkasmem (viz můj první comment).

    A že tě uráží? No jo no, není lehké střetnout se s obrazem hlouposti, jež nám nastavuje zrcadlo argumentů ostatních. Obzvláště když nám vlastní argumenty dojdou, že?

    Na závěr ještě přátelsky míněná rada pro tvou další pisatelskou činnost: zkus se zamyslet na funkcí interpunkce v českém jazyce. Dřív než začneš psát svůj další post.

    OdpovědětVymazat
  79. A co kdybys raději chodila na blogy, kde se řeší práva zvířat? Toto je blog o módě. Tento článek je o tom, že mi některé kampaně PETA přišly vtipné, tak jsem si z toho udělal legraci. Už mě unavujete tím, jak se do mě navážíte, protože jím maso, mám rád kůži a podrobně jsem neprozkoumal kampaně PETA. Vám prostě vyhovuje, že někdo napsal něco, co jste si špatně vyložili. Viz první odstavec. A jestli se vám nelíbí můj styl psaní, tak bežtě na stránku, kde vám autorův styl vyhovovat bude.

    Jon: Smazal jsem to, například kvůli "jak to někdo může nedejbože myslet vážně" - no, občas to není tak vážné, jak si myslíte. Nebo kvůli té pasáži začínající "A k tématu článku:" Není to pravda a uráží mě to. Podle čeho autor komentáře usuzuje, že jsem byl naštvaný? A zjistil jsem si toho akorát tak tolik, abych si z toho mohl udělat legraci. Nedomyšlenost prý svádím na ironii. V úvodu jsem o tématu článku napsal. A teď se do mě navážíte, protože se nevyznám v problematice PETA a práva zvířat. Kdybych chtěl psát o tom, zjistil bych si o tom dost informací. Pokud se vám můj blog nelíbí, tak sem laskavě nelezte anebo si odpusťte ty vaše blbé komentáře a soudy.

    OdpovědětVymazat
  80. myslela jsem, že otázkou, kterou pokládáš v článku, dáváš prostor k diskuzi. s negativními ohlasy je asi třeba počítat. taktéž s tím, že se to zvrhne v nepříjemnou offtopic debatu zahrnující témata od lv diáře po veganství. pakliže ti vadí lidé kritizující tvé postoje, měl bys asi zvážit možnost zablokování komentářů.
    to, že píšeš blog o módě, je snad každému jasné. tématu práv zvířat ses ale dotkl sám.
    já osobně jsem vůči tvému blogu žádné negativní stanovisko nevyjádřila. fashion blogy mě baví, na tvůj článek jsem nenarazila googlením 'peta fashionblog legrace'. naopak - sleduji ho už nějakou dobu a po přečtení tohoto článku jsem na jeho obsah zareagovala prostě proto, že ač tvým cílem bylo vyjádřit rozpaky nad praktikami pety a 'udělat si z toho legraci', připadalo mi, že by neškodilo se jen o něco víc informovat.
    teď mám ale pocit, že pokud podle tebe někdo s tím co jsi napsal nesouhlasí, špatně si to vyložil a pokud možno by vůbec neměl reagovat. docelas mě zklamal.

    OdpovědětVymazat
  81. Děkuji ti za konstruktivní komentář a ne, nezklamu tě :)
    Nevadí mi reakce na článek. Vadí mi, když mě někdo odsuzuje na základě toho, jak že si vykládá text jinak, než jak to bylo myšleno a uráží mě, protože si o mě udělal určité mínění.
    Když si koupím něco drahého, jsem hned snob, když u oblečení uvedu značky, jsem hned povrchní a nic mi není dost dobré, když se mi nelíbí horolezecké batohy, tak jsem hned netolerantní a nenávidím všechny, kteří nosí jakékoliv batohy, hlavně pak lidi se skoliózou.
    Někteří mi sem pšou kritické komentáře, aniž by mě uráželi. Někteří si sem jen chodí vylévat zlost nebo co...

    OdpovědětVymazat
  82. Zkus být příště, až budeš psát "nemódní" článek, otevřený novým věcem. To by mohlo velice prospět. Líbí se mi nejnovější článek, je přesně o tom, o čem jsem říkala, že bys mohl psát-dostupné alternativy. Jen tak dál. Dnes potěšená C.

    OdpovědětVymazat
  83. zdá se ale, že ony kritické komentáře hážeš tak trochu do jednoho pytle. když například někdo poukáže na tvou chabou argumentaci či používání interpunkce (bez toho, aniž by tě jakýmkoli způsobem označoval za povrchního snoba atd.), měl by ses nad tím možná spíš zamyslet než se urážet.

    OdpovědětVymazat
  84. Vítězslave,
    tento článek jsi přehnal. měl být ironický, ale jediné, co z něj čiší, je totální nezájem o osud zvířat a posmívání se orginazaci, která sice má své mouchy, ale alespoň se snaží o dobrou věc - o pomoc.
    Co je za tvým článkem? Jen ironie a sarkasmus.
    Co je za jejich prací? Snaha zlepšit zvířatům životní podmínky a otevřít lidem oči, v jaké hrůze ta zvířata žijí a jak bolestivou smrtí umírají. Bohužel dnes to jinou než "šokující" formou nejde, dnešního člověka nezajímá nic, co je za vratama jeho dvorku, tím méně utrpení zvířat.
    Většina lidí si řekne - však co, jsou organizace a zákony, mělo by se to dodržovat, a sami neudělají nic, přitom by si ten kožich opravdu koupit nemuseli a maso pojídat několikrát týdně také ne.
    Co dodat.
    Dost mě mrzí lhostejnost, čišící z tolika komentů zde.
    A.

    OdpovědětVymazat
  85. Anonym: "A k tématu článku:
    Že ty si vždycky ukousneš takový sousto! Rozhněvaný mladý muž, co je rád rozhněvaný, trošku si posurfuje, trošku si něco někde zjistí (...)"

    Vítězslav: "Nebo kvůli té pasáži začínající "A k tématu článku:" Není to pravda a uráží mě to. Podle čeho autor komentáře usuzuje, že jsem byl naštvaný?"

    FIY!

    Rozhněvaní mladí muži = Angry young men - were a group of mostly working and middle class British playwrights and novelists who became prominent in the 1950's. The group's leading members included John Osborne and Kingsley Amis.The phrase was originally coined by the Royal Court Theatre's press officer to promote John Osborne's Look Back in Anger.It is thought to be derived from the autobiography of Leslie Paul, founder of the Woodcraft Folk, whose Angry Young Man was published in 1951. Following the success of the Osborne play, the label was later applied by British newspapers to describe young British writers who were characterized by a disillusionment with traditional English society. The term, always imprecise, began to have less meaning over the years as the writers to whom it was originally applied became more divergent, and many of them dismissed the label as useless.
    (source: http://en.wikipedia.org/wiki/Angry_young_men)

    Poroučím se!

    OdpovědětVymazat
  86. Juj!

    Ty jsi trošku demagog, viď.

    A JE to tu. Všechno, za co tě tu lidi kritizujou, je způsobeno tím, že tě nepochopili. Ahá. S podivem je to, že a, pochvalné komenty typu "Tleskám! Skáču! Palec nahoru! Moc dobře napsáno! Skvělý článek! Jen tak dál! Taky jím maso! Taky mám morčata!" vykazujou značnou dávku POCHOPENÍ tvého jádra pudla, obrovskou dávku zaujatosti textem a mega dávku inteligence.
    b, Prakticky všechny "kritické" komenty mají jasnou myšlenku a dokládají, že se někdo nad tvým textem opravdu zamyslel a pěkně své zadumání zdokumentoval.

    A co je špatně?
    a, nebo b,?

    Bé.
    A taky hnedle víme proč: protože jsme tě nepochopili (nežerem maso, nerozumíme vtipu, všichni sme vegetariáni, vegani, hipíci, agresoři a hlavně, hlavně ZÁVISTIVCI), krom nepochopení sme na tebe zasedlí a zbytečně tu zacláníme, páč ty nepíšeš kontroverzní články, přeci, ty píšeš večerníčky, a nejsi připraven na diskuzi, nemáš v rukávu trumfy protiargumentů, nechceš se přít, nebaví tě to, asi proto, že nemáš z čeho brát.
    A hlavně.
    Ty píšeš o módě.
    Peta, to je překlep.
    Omyl.

    Co je cílem tedy tvého příspěvku?
    Zasmát se?
    Tak hihihi.

    Já myslela, že chceš trochu rozvířit názory, nechat si prohnat perka po poli argumentace, a tak dál. Můj omyl.

    Až tě někdy zase napadne ptát se: Proč Ada z Módního pekla může psát o batohách, a já ne, tak věz, že Ada není ty. A gnedrový rozdíly teď na mysli nemám.

    Když nemáš na to psát o sporných tématech, drž se DIY košilí, tam se můžeš vyřádit, a dilema, jestli zvolit flitr stříbrný nebo rudorudý bude pár lidí bavit podobně, jako "debata" na téma morek z norka.

    Bez zášti!
    :)

    OdpovědětVymazat
  87. Jon:

    Bravo :D.
    Neměla sem sílu na V. reakci reagovat; tááákovej matrix jsme ještě nezažila :DDD.

    Díky díky díky :)).

    OdpovědětVymazat
  88. A.: Já se nikomu žádné organizaci nevysmívám. Jen mi přišly vtipné některé její kampaně. Já PETA respektuji. Chápu, že mají svoje cíle a z toho si srandu nedělám. Vlastně je mi úplně ukradená a jen jsem si z některých věcí udělal srandu…

    OdpovědětVymazat
  89. "V průběhu několika tisíciletí byla některá zvířata pěstována pro užitek, jiná pro potěšení."

    29. BŘEZNA 2011 14:18 Vítězslav: To je tedy "moudro". :)

    OdpovědětVymazat
  90. Vítězslav zase kličkuje známou trasou: Já vlastně proti ničeu nic nemám, ať si každý dělá, co chce, nic mě neprudí a dělám si jen legraci.

    A doufám, že mi to zblajznete.

    O hó.

    Adela Chloe a spol.:
    Dětská pornografie tu je taky i bez přispění kohokoli z nastupující generace pedofilů; znamená to, že její přítomnost legalizuje její užívání?

    Někdy vám ten prostoduchý svět až závidím.

    Veronika

    OdpovědětVymazat
  91. Veronika: Já nekličkuju. Dělám si jen legraci. Je v tom článku nějaký soud? Ne. Některé věci na PETA mi připadají vtipné. Jak jsi přišla na to, že proti ní něco mám?

    OdpovědětVymazat
  92. Asi jsem si je vyvěštila z jater obětních zvířat. Kde jinde bych je vzala?

    OdpovědětVymazat
  93. Hele ale to není jenom o tom, že Peta bojuje proti týrání zvířat prostřednictvím pěkných modelek co ukazujou kozy. V tomhle případě se snaží přilákat spíše více lidí (přeci jen, každý chlap se rád podívá na pěknou ženskou). Myslím, že je to pouze dobrý reklamní tah, jak přivést více lidí na stránky PETA. S tím výrokem o tetování jsem to moc nepochopila, podle mě to jde úplně mimo mísu tvého článku. Trošku se i protiřečíš, že respektuješ petu, ale vlastně si z nich děláš srandu. To moc respekt nevyvolává.

    OdpovědětVymazat
  94. Ahoj, moc hezkej článek a skvěle napsanej podle mýho názoru!

    OdpovědětVymazat
  95. 1) Získávání halal a kašrut masa je mi milejší než současné velkochovy. Ono je to pomalé umírání totiž mnohem rychlejší a zpravidla v lepších podmínkách než naše moderní, od náboženských předpisů osvobozené postupy;
    2) Muslimové nejsou etnická menšina;
    3) Že byl Ratzinger v HJ? Těžko mu vyčítat něco, co nemohl ovlivnit.

    OdpovědětVymazat
  96. Tak za prvé strašně dobře napsané, hrozně mě to bavilo číst.)
    Za druhé, s tebou celkem souhlasím. Ikdyž je mi to vpodstatě jedno, jak peta bojuje proti útisku zvířat, ty jejich plkáty sice trapné jsou, ale bohužel nemají pravomoce např. změnit zákon o lovu velryb v Japonsku apod.
    A konečně za třetí.. už jen jak jsem viděla těch 99 komentářů, tak jsem věděla, že se u nich pobavím :D Některým lidem fakt kape na karbit a nechápu, jak tu můžou stále dokola vytahovat nějaký tvůj diář nebo cardigany :D Kriste, ať si tomu říká každý, jak chce - napsat svetr je strašně obecné, prostě je to jen upřesněný pojem:)

    OdpovědětVymazat
  97. Tady si někdo kromě cardiganu přisedl ještě vedení...

    OdpovědětVymazat
  98. hlavně tu slečně (nebo možná mladému muži) jménem M. Golightly kape na kardigan!

    OdpovědětVymazat
  99. Ano, jen do mě :D Nechápu, jak jsi přišel na mladého muže, to by mě opravdu zajímalo;)

    OdpovědětVymazat
  100. To bude asi tou matoucí profilovkou. Dívka nebo rozervaný bohém? Člověk si už nemůže být jist ničím, známe některé fotky pana V.

    OdpovědětVymazat
  101. Nevidim, kde mas problem, moji profilovku by rozpoznal pravdepodobne i blbec. Taktez nevim, kdy Vitek vypadal jako holka.. Je asi lepsi psat pod anonymitou, nemuzeme videt, jak vypadas ty. Prestavam tu Vitovi spamovat:) Jen me zase prekvapila drzost anonymu, kteri se pod svuj nazor neumi ani podepsat;)

    OdpovědětVymazat
  102. Dosud jsem se podepisovala. Jen objasňuju, že druhý anonym mohl být poněkud zmaten. A doporučuju prohlédnout autorovi starší fotky, než tu začneš dělat závěry ;) C. P.S. Velmi ráda Ti ukážu, jak vypadá slečna, u níž není pochyb, že o slečnu jde, pokud na tom trváš :D

    OdpovědětVymazat
  103. K tomu můžu říct/napsat: "ANO!"

    OdpovědětVymazat
  104. Odpoved na "And I am a VEGAN" : And you re going to die much sooner...

    OdpovědětVymazat
  105. Ok, průmysl, který se zabývá chovem zvířat pro zisk je rozhodně obludná mašina, která zvířata vykořisťuje a nezřídkakdy týrá...ok, upozornit na to, kontroverzně lacině, extrémy a vtipně, to PETA umí...tohle se ale nikdy nedotáhne, živočišné produkty z trhu nevymýtíte, jen je třeba důsledně prosazovat normy a humanistitcké hodnoty, které by měly toto odvětví regulovat...protože pak zde jsou veškeré další aspekty našeho bytí, pokud se nechceme vrátit na stromy, nebo rovnou pod hladinu oceánů, kdy veškerý ostatní průmysl, těžba, zemědělství, energetika, odpadové hospodářství, války, územní plánování ničí a mění přirozené prostředí zvířat, které obecně trpí a strádají přítomností nadživočicha...ale s tím už neudělá nic ani nejextrémnější PETista, protože nahej do panenského lesa žít neodejde...

    OdpovědětVymazat
  106. "Anebo stáhnu trenky na půl žerdi a řeknu myslivcům, aby toho nechali a raději se nechali potetovat. A zvířata budou zachráněna!" ty válíš :D

    Největší paradox je to, že organizace, která bojuje za šetrné zacházení se zvířaty a v podstatě by tedy měla být strašně mírumilovná k celému světu, uplatňuje takhle brutální způsoby boje proti neveganům. Ta kampaň je vulgární, prvoplánová a pro mě celkově odpuzující. Ty olsenky jsou už absolutně pod úrovní akceptovatelnosti. Takhle asi moc lidí o své pravdě nepřesvědčí.

    OdpovědětVymazat
  107. Among the keys to Bowflex program's results is their understanding of their customers' desires their 100% Fulfillment Promise.


    Here is my homepage more helpful hints

    OdpovědětVymazat