středa 16. února 2011

Zážitek z brněnského nádraží


Photobucket

Seděl jsem na nádraží v Brně a čekání na odjezd vlaku jsem si krátil pozorováním lidí za oknem. S politováním musím konstatovat, že naprostá většina kolemjdoucích měla ohavné trekové nebo sportovní boty.

Proti trekové nebo sportovní obuvi nic nemám. Věřím, že trekovky jsou pohodlné, zvláště když lezete po kamenitých kopcích nebo se prodíráte bahnitým lesem. A při běhání nebo házené potřebujete správné boty, aby se nenamáhala chodidla. Ale ti lidi kolem vlaku neběželi, ani nehráli nějaký sport, a i když byla nástupiště brněnského nádraží naposledy opravována někdy v době hluboké totality (soudě podle informačních tabulí v azbuce), jejich povrch je velmi dobře schůdný i v polobotkách s hladkou podrážkou.

Aneb jak na svém webu uvádí Sportisimo: „Trekové boty jsou vhodné pro nejrůznější outdoorové aktivity, využijete je při rodinných procházkách i vysokohorské turistice. Nízké modely pro běžné nošení a do lehkého terénu Vám poskytnou dostatečnou oporu při lehké a střední turistice a volnočasových aktivitách. Pánská, dámská i dětská vysoká treková obuv s oporou kotníku je vhodná i pro střední a vyšší zátěž a náročnější venkovní aktivity.

Přesto měl každý, ale úplně každý – mladí, staří, muži, ženy – na nohou trekové nebo sportovní boty. PROČ?!

Foto: Sportisimo

88 komentářů:

  1. To je asi jako vysvětlovat jim, že lyžařská bunda svítivých barev patří na lyže. Oni to nepochopí.
    Už jednou jsem psala něco podobného, právě o těch bundách- a odezva byla taková, že se tihle "bundonosiči" oháněli tím, že když si koupí bundu za 4 000 na hory, nemají další peníze na kabát a ať si to kupují ti, co na to mají.
    (Zajímavý argument. Lyžařské vybavení je drahé. Pobyty na horách taky. Kdo říká, že si musí koupit kabát za další 4?)

    Je to o vkusu a bohužel, co můžu po roce a půl studií tady v Brně pozorovat, hezky oblečených lidí bez trekových bot tu moc není.

    (Ale jim se to zdá povrchní a nedůležité. Až mi to připomíná nejmenovaný film z prostředí redakce fashion magazínu..:D )

    OdpovědětVymazat
  2. Zamyslela som sa (uz asi po 100krat) nad otazkou "Proc?" a jedina odpoved, na ktoru som prisla: ich to skratka nezaujima. Svet, v ktorom zijeme my, je im ukradnuty. Tak ako je napriklad mne ukradnuty cely hokej, futbal alebo Ordinacia v ruzovej zahrade.

    OdpovědětVymazat
  3. vy to nevite? ty boty sou totiz kouzelny;) delaj sedmimilovy kroky, muzete v nich litat a este v nich udelate paradu;)
    neee ale sem prijemne prekvapena ze si s timhle druhem nevkusu aspon nekdo dela vrasky. ja uz sem davno zlomila hul...
    btw perlicka od nas ze tridy - jedna moje spoluzacka je schopna si tyhle boty obout dokonce treba i v kombinaci se sukni, cervenejma puncochacema a k tomu lyzarskejma ponozkama... divte se ze sem uz rezignovala:D

    OdpovědětVymazat
  4. Chapu, uplne je nesnasim. Ma je muj bracha, ale nosi je jen na lezeni po kopcich... :)

    OdpovědětVymazat
  5. v zime nosim nizke trekove boty porad, je v nich teplo, nepromoknou v kaluzi nebo rozbredlem snehu, jsou pohodlne a jednoduche na udrzbu...
    mrzi me, ze tim nekoho urazim...

    OdpovědětVymazat
  6. já je nosim taky, v zimě kvůli důvodům zmíněným v předešlém komentáři a v létě na vandry a hory a tak.

    jasně, mam i hezké kvalitní botky na podpatečku, ale ty nejdou nosit pořád a když mam lítat někde delší dobu po městě, případně když jedu domů s krosnou na zádech, tak mě ani nenapadne dělat parádu, pohodlí je mi milejší.
    na další drahé zimní boty zrovna nemám a kupovat si levné šmejdy nemá cenu, mám svoje nohy i záda ráda.

    (akorát k tomu nenosim svítivou lyžařskou bundu .( .)) )

    OdpovědětVymazat
  7. :DD jo tak tohle mě zaráží celej život :D
    některý z těhlech lidí se pohybujou i v mym blízkym okolí což mě dost děsí..

    http://stefanbittern.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  8. možná protože se ti lidi nepohybujou jen po nádraží???

    OdpovědětVymazat
  9. mas zaujimavy blog! precitala som si tento prispevok a totalne s nim suhlasim! mna ale este okrem trekových topánok vytáčajú aj lyžiarske bundy ktoré ludia nosia po meste! takze ked sa prejdem po Bratislave, neraz mam pocit ze som na horach alebo na svahu a nie v centre meste, ale musim uznat ze sa to uz zacina pomaly zlepsovat oproti minulým rokom.
    som tvoj novy follower!

    http://fashionfin.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  10. Mam je ve skrini taky, ale muzu te ujistit, ze je vytahuju ven na svetlo bozi opravdu jen v momente, kdy se chystam do prirody a na turu:)

    OdpovědětVymazat
  11. Hehe. Tak další věčně omílaný prohřešek. Zabte je, trekařé! Upalte, bundařé! Odvezte do rezervace na sjezdovků! (Jak krásný, když svět, v němž žijeme, vnímá jako postu hodný PROBLÉÉÉM treky a bundy. Znak pohody!).

    Osobně treky nenosím, lyžařskou bundu nemám, neb nelyžuju a zimu snesu jen jako kulisu Vánoc. Pomalu mě ale začíná děsit tahle mánie ve znamení netolerance. Ehmmmmmmmm.... na kolika blozích se kreativci a kreativkyně čílili, že když si vezmou něco óbr šik, že je ten tupý, netoleratní dav udupává zhusenými pohledy...? Tákže... Sfoukni drobky z norka a pohlédni na svůj práh, Vítězslave :). Někdo by moh napsat cyklický román typu řeka o tvých módních preferencích a polemizovat s výškou inteligence vs. selfprezentace. A vidíš. Lidi tě nechávají žít. Tak jim dopřej jejich křusky, neptej se PROČ a odplivni si jen potajmu. Jinak nebudeš nic než směšnej kluk.

    Veronika

    OdpovědětVymazat
  12. Taky jezdim na hory, beham, mam spoustu sportovniho obleceni,ale do mesta ho nenosim, nevidim k tomu duvod. Mam pekne trendy boty a jsou i pohodle, proc by mely zahalet doma. Na druhou stranu osvetu nikde nesirim, od toho jsou tu blogeri, aby rozsirovali obzor a donutili k zamysleni. Ale obavam se, ze skalni zastupce outdorove vybavy vzdy a vsude se to vubec nedotkne.

    OdpovědětVymazat
  13. "Sfoukni drobky z norka a pohlédni na svůj práh, Vítězslave."
    Tak to jsem se fakt pobavila...:-))
    Ale jinak mě taky dost štve, že si lidi pletou město se sjezdovkou. Vždyť existuje tolik pěkných a pohodlných bot (i bez podpatku).

    OdpovědětVymazat
  14. Protoze do nich tak moc netece. :) :D

    OdpovědětVymazat
  15. sami píšou "Nízké modely pro běžné nošení"
    uf
    přijde mi to dost ujetý to nosit

    OdpovědětVymazat
  16. no katasrofa nejvyššího kalibru!
    To tě nenapadlo, že ty lidi třeba na ty hory jedou, když jsou na nádraží? :0

    OdpovědětVymazat
  17. och, uľavilo sa mi, že tým netrpí iba Slovensko ... tieto topánky len prezentujú lenivosť nášho pospolitého ľudu zájsť aj do iného obchodu ako prvého športového ...

    OdpovědětVymazat
  18. to je asi takový případ jako když někdo nosí lyžařskou bundu (co naplat to přežijem) ale s tím kolíčkem na permanentku! konec! :D

    OdpovědětVymazat
  19. Protože to jsou přeci pořádné a kvalitní boty cop stačí na celou zimu. Můj táta když vidí že mám dlaší nové boty nebo když slyší úpění jak přejdu z 12cm na plošku hned poznamená že by mi koupil pořádní boty a já na to že horalka nejsem. Prostě lidi. Můj táta je zdárný příklad, chudák má doma holku co miluje módu místo horalky v zabahněných pohorkách.

    OdpovědětVymazat
  20. nevim, co je vetsi zlo. jestli v zime nosit trekove boty a nebo boty ktere tlaci a klouzou /diky tomu 2x upadnout. to musela byt dobra potupa :)/

    OdpovědětVymazat
  21. Souhlasím s těmi pár příspěvky, které se těch lidí zastali. Všichni blogeři jen brečíte, že si na vás lidi ukazují prstem a jací jsou to hlupáci, když nechápou, co je in a originální. ale na druhou stranu na ně plivete a smějete se jim za lyžařské bundy a trekové boty. A já se ptám také proč???
    Btw. já jsem nikdy trekové boty neměla, lyžařskou bundu skutečně nenosím, ale nechápu, proč z toho děláte takovou vědu. A příspěvku nade mnou díky za připomenutí - to, že se prezentuješ jako milovník módy, který si však koupí malé a kluzké boty, nebo bundu, která mu je krátká a vypadá v ní sprominutím jako blbec, to je dle mého mnohem směšnější.

    OdpovědětVymazat
  22. no a ted si predstav, jakej mocnej zazitek by jsi mel, kdyz bys vyrazil za brany nadrazi a dal si treba "sightseeing tour" nejakou salinou. ver mi, studuju v brne uz rok a pula nikdy me to neprestane bavit :D. jeden by neveril, jak jsou lidi tvorivy :D :D

    OdpovědětVymazat
  23. ...mně fascinuje ještě jedna věc. Velká část z vás jste studenti = inteligence národa. Přitom se prezentujete jako hovádka (pardón) s nadhledem, který ale nesahá za špičku vašeho nosu. A věřte mi, že nakupování na asosu, íbeji, stahování fotek z módních přehlídek a dlouhé disputace nad grémy a balistikou do koupele z vás člověka NA ÚROVNI neudělá. Vytváříte jen další (průměrnou) komunitu, která má svoje "zákony", svůj kodex, svůj fanklub, svoje nohsledy, svůj jazyk, svoje filmy (jestli si přečtu ještě jednou o Černé labuti, tak asi už budu muset vážně zakroutit hlavou), svojí hudbu, svoje doplňky, prostě svoji subkulturu. Vše se vyznačuje značnou mírou papouškování, nepůvodnosti, přetvářky (fakt ste tak vodvařený z půvabu Káti a Káti? Fakt ste tak nadšený z makrónek? Fakt je tak kůůl vidět po stý šedesátý prvý zelenou parku a kruhovou šedou šálu?) No asi jo, no, vlastně - vaše hlavní heslo je: KREATIVITA.

    A hlavně nezapomeňte Vítkovi VYSVĚTLIT, že teda ty TREKY taky máte doma, ALE nosíte je jenom POTMĚ, NA NEJHOROVATĚJŠÍ HORY, nebo když se dete "prodírat bahnem". Ale nikdy, NIKDY byste si je nevzali na NÁDRAŽÍ. Do Brna.


    V.

    OdpovědětVymazat
  24. Veronika uhodila hřebík na hlavičku. Totálně souhlasím. Jde hlavně o svobodu oblékání a tu valná většina českých blogerů asi zakazuje? Osobně nechápu tyto české "módní" fašisty, kteří nikoho neinspirují a jen na net hází své zážitky z nákupů a H&M showroomů. Je snad člověk divný když nemá polovinu věcí ze hmka, nechodí do Starbucks atd? Ta vaše diktatura se mi hnusí.

    OdpovědětVymazat
  25. hele. tohle se neděje jen v brně :D ja mam pocit, ze kamkoliv jdes, vidis sportovni boty, trekovy kalhoty, ridžojsky...rezignuju nad tim.

    OdpovědětVymazat
  26. Anonym 10:27: Mě ty boty neuráží. Jen mi připadá zvláštní nosit je po městě nebo do školy a vzít si k nim sukni nebo kabelku.
    Spartacus: Chápu, že se ti lidé pohybují i jinde. Myslím ale, že brněnské ulice se dají zvládat i ve vhodnějších botách.
    Veronika: Já proti těm botám nic nemám, ani neodsuzuji lidi, co je nosí. Jen mi připadá zvláštní je nosit do města. Já jejich vkus beru, jen k tomu mám svůj názor. To ještě neznamená, že nejsem tolerantní.
    Anonym 16:51: Ti lidi měli batohy nebo kabelky a evidentně jeli ze školy nebo z práce. Vlakem jezdím často a stává se mi to nejen v Brně.
    Anonym 21:21: Ne, nikomu nic nezakazuji a ne, není divné nemít polovinu věcí z háemka. Nikomu nic nediktuji, jen říkám svůj názor!

    OdpovědětVymazat
  27. Chapu Tve poboureni, na druhou stranu spousta bot, ktere vypadaji jako outdoorove, jsou v podstate pro mestske noseni. I firmy jako Salomon delaji kolekce do mesta. Jde o to, ze jsou pohodlne a stylove odpovidaji obleceni lidi, kteri je nosi. Nedovedu si predstavit kluka v kapsacich a mikine, jak ma na nohou polobotky od Armaniho... To by prece vypadalo jeste hur... Nebo se mylim?

    OdpovědětVymazat
  28. Kdyby měl polobotky od Armaniho, tak by určitě neměl kapsáče a mikinu.

    OdpovědětVymazat
  29. Ááá, rozšiřujem záběr "nevhodného oblečení" na kapsáče a mikinu :D. Jděte se bodnout :D.

    OdpovědětVymazat
  30. Tohle nemá cenu řešit. Pro většinu lidí je zkrátka tento typ obuvi pohodlný a nebaví je se zaobírat tím, jak to vypadá. Jiné vysvětlení bych nehledala, je to o pohodlí, ne o vzhledu...

    Nedávno jsem jela vlakem a naproti v kupé seděla slečna. Relativně hezká. Ovšem to, co měla na sobě - za to by si zasloužila facku jak již tebou zmiňované Brno!:D Dle našeho skromného názoru (já +přítel) zřejmě mířila na zkoušku...Měla společenské kalhoty s proužkem, bílou košili, kabelku a k tomu - šustku a POHORY !!!!

    No co se dá dělat...:)Já to beru takhle - když někomu nevadím já, nevadí mi on. Faktem ale je, že mě iritují kalhoty s rozkrokem u kolen a "kůl" trika velikosti xxxxl ála největší niga in da city, bič0..:D K tomu čepice s šiltem jako kakáč, drsný výraz a jde se..:D

    OdpovědětVymazat
  31. Plesá mi srdce, když vidím v naší sobecké době také lidi, kterým není osud naší dekadentní společnosti lhostejný. Protože co může být víc dekadentní než sportovní boty? Snad už pouze maskáče, nebo snad žabky. Ne, radši přepnu z ironického módu do normálního. Plně chápu, že tohle je fashion blog a já samotný jsem teď vlastně trochu pokrytec, protože mně samotnému záleží na tom, co nosím. Chci, abych nebyl zaměnitelný, ale zároveň mi neskutečně vadí příspěvku typu slečny lučiak (nenarazim na autora clanku a vlastne ho i chapu). "Svet, v ktorom zijeme my, je im ukradnuty. Tak ako je napriklad mne ukradnuty cely hokej, futbal alebo Ordinacia v ruzovej zahrade." V techhle dvou vetach je tolik arogance, až se mi chce zvracet. Ale arogance je přece cool, že? Zapomněl jsem. Kdo říká, že svět těchle "trekařů" je nutně horší? Že je chudší? Že jsou to ty obyčejné,stádovité ovečky, nad nimiž se ve svých super cool nových botech z topmanu pohybujeme? Měli byste si uvědomit to, že co člověk nosí, není nutně obrazem jeho vnitřního světa. Použiju možná trochu trapný a zprofanovaný příklad, ale Einstein se o módu taky nezajímal a přesto jeho přínos světu nekonečněkrát přesahuje přínos, který mu parta pseudoarbitrů elegance byť jen může přinést.

    OdpovědětVymazat
  32. Zajímavé názory:) Nutká mě to taky něco přidat. Vesměs souhlasím s Veronikou výše.

    Řekla bych, že jde o kompromis. Úplně se vybodnout na to, jak vypadám, neuznávat nic než praktičnost a vzít si pohorky i ke zkoušce mi přijde stejná blbost jako chodit v zimě v podpatcích a silonkách jenom proto, že to je zrovna náhodou v módě.

    Lidi, kteří vyznávají jiné hodnoty a móda u nich není zrovna vysoko, na jednu stranu docela chápu. Většina z nich vyrostla v době, kdy se na módních "přehlídkách" předváděly montérky. A kromě čerstvého závanu v šedesátých se naposledy něco jako styl a vkus vyskytovalo za první republiky. V tom vyrostli naši rodiče, kteří pak oblékali děti, nás, podle toho jak uměli nejlíp. Nedivím se, že teď neumějí nosit trendy nebo že to nepovažují za důležité, ale naopak mnohdy za povrchní. Myslím, že si zaslouží spíš pochopení.

    A u mláďátek je to zas o trochu něčem jiném:) Aspoň myslím. Na gymplu sem taky bundu chtěla, tenkrát vládly snowboardy, joyride, skateshopy a klukům se barevný bundy na sbowboard líbily, pokud vím... Sami kluci si kabáty nekoupili, protože si na to přišli moc mladí, a často sportovali a nerozlišovali "sportovní" a "běžné". Holky časem přešli na kabátky a jsem si jistá, že do zaměstnání se převléknou i kluci:)

    To dává smysl, ne?:)
    Melanie

    OdpovědětVymazat
  33. Já se jenom divím, kde vy módní blogaři žijete, že se neustále pohoršujete nad tím, jak se lidi oblíkaj. Neustále říkáte, jak všichni nosí trekový boty (no bóže), džíny, mikiny atd.. Ale není to pravda. Spousta lidí je mnohem vkusnějších a hlavně originálnějších než fashion blogeři. Tak proč ta věčná kritika? Dostkrát jsem tě potkala před školou, jasně, třeba ti to slušelo, ale za tu dobu než jsi dokouřil cigáro, tam prošla spousta lidí, který fakt vkusný byli, tak otevři oči :) Někdy to neni tak hrozný, možná je to i lepší ne tahle komunita "fashionstů" :)
    M.

    OdpovědětVymazat
  34. proč by se měl cítit hloupěji? V létě v těch vederech jsem dělala totéž. Tedy až na ten damaškový kapesník...

    OdpovědětVymazat
  35. Já nikde netvrdím, že ty boty jsou dekadentní. Ani nemám nic proti lidem, kteří je nosí. Ať si každý nosí co chce, ale mohli by snad rozlišovat oblečení podle příležitosti, ne? Proč chodí někdo do školy v tom stejném oblečení, kterým by spíš zapadl na sjezdovku nebo na někam na horskou tůru? Proč je nosí v centru Prahy? Proč si někdo obléká na ples lyžařskou bundu? Proč si někdo bere v neděli do Národního divadla v Praze pestrobarevnou košili, ze které mu leze chlupatá hruď? Proč jde někdo ke zkoušce v obleku a k němu si bere nylonový batoh s oranžovými pruhy? Proč jde holka ke zkoušce v pohorkách? Na fildě je to zjev celkem častý. Občas tam potkávám velmi hezké oblečené lidi, jak říká M., to ano. Občas.
    Říkáte, že jim jde o pohodlí. No jasně. Někomu jsou pohodlné papuče, spoďáry a nátělník. Jak byste se tvářili, kdybyste na ulici/v divadle/ve škole potkali někoho takto oblečeného? ;)
    Můj příspěvek není o tom, že trekové boty nebo lidi co je nosí jsou špatní. Tady jde o to, že dnešní lidé (ne všichni – aby zase někdo neslovíčkařil) jsou líní a protože by se asi po*rali, kdyby si měli vzít košili a – kravatu (!), tak radši vypadají jak blbci. Dnešní lidé často neví, co se sluší a patří, když vylezou do společnosti. To mi vadí. Já když jdu do přírody tak si také neberu lakové polobotky a frak, ale pohodlné pevné boty. Vypadalo by to blbě. Asi tak.
    Poslední anonym: Nevím, co děláš ve třicetistupňových horcích ty, já bych nedělal nejraději nic. A když je mi horko a potím se, tak se otřu kapesníkem a hloupé mi to nepřipadá.A zkus hned nechytat za každé slovo a brát některé věci s nadsázkou ;)

    OdpovědětVymazat
  36. Vítku, nedá mi to a ještě si trochu zaspamuju.

    Jednak: ty BOTY se těm lidem třeba LÍBÍ, nemusí je nosit JEN proto, že jsou pohodlné. Třeba se jim LÍBÍ. Rozumíme? Líbí. Ano, i TO je možné.

    Dál (a tohle je vzkaz i ostatním rozumbradům, co se schází - nebo by chtěli - s Rachel z InStylu):
    Pokud čtete InStyle, možná vám neuniklo úvodní slovo jednoho z posledních čísel. Co se tam praví? Inu, Rachel se oprávněně čílí nad tím, jak je společnost pesimistická a kritická a nedokáže vidět věci pozitivně (volná parafráze). A že pořád se jen mele o fuseklích v sandálech, ale spoustu inspirativního už člověk nevidí.
    Mám to dál komentovat?
    (Pro natvrdlý: Nad čím pláčou čeští-pokrokoví-in-kůůl-moderní-svěží-voňaví-nad věcí-kreativní-přející-tolerantní, protože inteligentní blogeři? Fusekle, šusťandy, treky, rídžojsy, batohy. Téma jak stodola, když není o čem jinak psát, že...). Takže doporučuju od Rachel OPRAVDU něco pochytit, ne jen zapózovat a prdnout na blog post.

    A nakonec už: Vítku, píšeš o stylu, o tom, jak tě uráží, když někdo neodhadne situaci a zmastí se do hnusnýho hadru, odbyde zkoušku, divadlo, a i to pitomý nádraží podcení. Prostě poukazuješ rozhořčeně na to, když je někdo ledabylý a nedbalý a nesrovná si v hlavě, co kam patří a tluče tím okolí do očí. A teď se dobře zamysli:

    Frak na vejletě je blbost, jasně. Vaťák na zkoušce taky (mně by třeba nevadil, mám ráda jinakosti, a přimlouvala bych se i za ten frak mezi jedlema, trocha surrealismu je fájn). Ale dobře - rozumím ti. Čti dál.
    Člověk nekomunikuje jen vzhledem, že. I slovem, že. A proto, pokud někdo (ty) tluče za VHODNOST, pak by si někdo (ty) měl pro napsání postů vzít k ruce PČP (jako filolog víš, že to jsou Pravidla českého pravopisu).
    Poněvač: z mého pohledu je neznalost jazyka českého a neschopnost správného používání slov ve správném tvaru podobně trapné, jako pro tebe všechno typu "škrtni, co nepatří na obrázek". (Možná, ale jen možná, jsou ti ty trekaři podobnější, než si myslíš.)

    A na závěr vtip: Když jsme u té patřičnosti... Nepatří liška spíš na trek? (haha, směj se!)

    OdpovědětVymazat
  37. Ad slečna, putující ke zkoušce v pohorách: středoevropská zima je hnusná. Brodit se břečkou na zkoušku v lodičkách nepovažuju za nejlepší nápad. Přezout se před zkouškou z pohor do lodiček ano...
    Oblek a k tomu bunda? Kolik stojí nový kabát? Jaký je průměrnýměsíčný příjem studenta? Má student i jiné zájmy, než kupovat kabáty? Předpokládám, že stejně jako dívka cestující v pohorách, on před profesora v bundě také nepředstoupí...
    Mnohem více než zdánlivá "nevhodnost" oblečení a obuvi mi přijde pobouřeníhodné zežmoulané, špinavé či nedejbože páchnoucí odění.
    A komu připadají trekovky v zimě více nepatřičné než bílé adidasy, ať zvedne ruku! (Zvláště u teeneagerů často praktikované. Je mi zima, jen to vidím.)

    OdpovědětVymazat
  38. Vím, že se holky přezouvají. Ale to jsem na mysli neměl. A co se týče poseldního odstavce, taky nechápu puberťáky v Coverskách a v džínách, které mají až po kolena mokré od rozbředlého sněhu...

    OdpovědětVymazat
  39. I don't think it's any surprise that I'll "side" with Vitezslav on this subject. I work for a fashion magazine, it's true.

    To be fair, there are a lot of comfortable shoes that are not trainers. To also be fair, this style-choice isn't limited to Czech Republic. If you walk down any street in America, or in the UK you'll find a lot of people wearing jeans, a sweatshirt and trainers.

    But would it be fair to say you see less of this style in other European cities? I feel like Germans, French and Italians choose trainers less often than the Czechs, Americans or Brits do. Maybe it's because their default style is often more classic and classy than the default styles of CZ/USA/UK, etc. It would be nonsense to see a man dressed in slacks, a shirt and then with trainers on. Or a woman in a trench coat with trainers (unless they were Converse or she was being ironic).

    For better or for worse, the current trend of styling for most people in Brno and most of the rest of the country is "sporty." Most people want to be comfortable and fit in with their friends and this style fits both of those criterion.

    But don't give up hope fashion-devoted. In the 7 years I've lived in Czech Republic I've seen more and more influence of "fashion" as time goes on. I'm glad that this post is allowing a (mostly civil) discussion of both sides of this debate.

    OdpovědětVymazat
  40. Pro Ráchel: Zajímavý komentář. Možná se to jenom moc řeší. Resp. mám dojem, že bloggeři to moc řeší - obvykle se jejich zoufání k trekařům (kupodivu;)) nedostane, poněvač ti obyčejně čtou jiné stránky - třebqa foto - treko - astronomo - ekologicko - lyžařské = soudím dle mých známých z VŠ, kteří jsou šusťáci a trekaři a to proto, že to odpovídá jejich životnímu stylu. Hodiny dokážou diskutovat o membránách a merinovlně, o vychytávkách do mrazu a deště a obyčejně jsou velmi akční = pohyb po městě je obvykle jen začátkem a koncem jejich denního putování přírodou. Nosit v batožině dvojí oděv včetně bot, aby se před nádražím na remízku převlíkli a neuráželi tak jemnocit liškobijce Vítězslava (lehká ironie), to je jim na hony vzdáleno, už jen proto, že: NETUŠÍ, že by jejich obleček mohl někoho naprdnout a ležet mu tak dlouho v žaludku. Protože jejich seznam "věcí k diskuzi" a "problémů" je jiný, než se řeší tady... a možná jsou i trošku míň militantní.
    (Btw. můj věhlasný učitel na kreativní fotografii chodil do hodin zásadně v kapsáčích, tričku, kostkované košili a v trekách. Jeho ego bylo natolik vyrovnané, že při pohledu na gely a laky a podpatky neblinkal a neměl potřebu vzdělat nás dle "jeho zákonů". Kdyby byl celý národ zeleno-hnědý, ale dokázal být nad věcí a nebyl poprděný ze svého vkusu a své estetiky, moc ráda bych nesla vlajku v čele.)

    Kdybych měla být plně pohlcena touhle diskuzí a blogem páně Víti, pěkně by mi to tu hnulo žlučí. Přiznám se, že jsem dlouho nestála tváří v tvář takové plytkosti a povrchnosti na takový odiv vystavované. Ale zatím ještě stále převažuje jen lehké překvapení, a zatím mě to ba (připadám si trochu jako Livingstone ;).

    OdpovědětVymazat
  41. Promiň, ale asi špatně čteš. Co ti hne žlučí a co ti připadá plytké a povrchní? Že se mi nelíbí trekové boty a že nechápu, proč je má někdo na sobě ve škole/v práci/v baru v centru Prahy v sobotu v noci?

    OdpovědětVymazat
  42. Vitezslave, ja uz jsem to tady jednou psala - spousta bot, ktere vypadaji jako outdoorove, jsou v podstate pro mestske noseni a nejsou vhodne do prirody. I firmy jako Salomon delaji kolekce do mesta. Stylove odpovidaji obleceni lidi, kteri je nosi a pritom jsou pouze vychazkove. Nedovedu si predstavit kluka v kapsacich a mikine, jak ma na nohou polobotky od Armaniho... To by prece vypadalo jeste hur...

    Lucka řekl(a)...

    Kdyby měl polobotky od Armaniho, tak by určitě neměl kapsáče a mikinu.

    Lucie, bingo! To je oc tu bezi!:D

    Jake boty tedy maji nosit ti, kterym se libi chodit v kapsacich a mikine?

    OdpovědětVymazat
  43. @Veronica: Certainly if they are going to the mountains I have no judgment, but I bet if I take my camera to Vaclavak tomorrow I will see the same. On a Monday. At noon. :-)

    OdpovědětVymazat
  44. Rachel: ...tak se jim to prostě líbí... Víc tolerance, prosím! Zbyde víc času na jiné věci :)!

    Vítězslav: nene, čtu až příliš dobře. Nejen tento post, ale i další v historii. U tohoto mě, pravda, víc než tvoje rétorika zaujaly příspěvky komentujících.

    OdpovědětVymazat
  45. "Že se mi nelíbí trekové boty a že nechápu, proč je má někdo na sobě ve škole/v práci/v baru v centru Prahy v sobotu v noci?"

    Děsivé... Já zase nechápu, že je někdo schopnej se zabývat takovým "problémem":DDD. To je parodie tahle diskuze? Nebo je to myšleno vážně? Mně osobně jsou sympatičtější lidi, kteří se zabývají důležitými věcmi a fakt nemají čas řešit jaké boty si vzít na jakou příležitost. Život je bohužel příliš krátký na to, abysme ho proplýtvali řešením takových blbostí. Myslím, že lidi, kteří příliš lpí na zevnějšku, přicházejí v životě o to nejdůležitější. Uniká jim ta esence bytí. Když někoho potkají, vidí buď člověka co má vkus, nebo člověka, co nemá vkus (ještě podle jejich subjektivních kritérií, což vlastně taky moc neznamená). Nevidí všechny ty poklady, které v sobě člověk skrývá. Je to smutné. Je mi líto lidí posedlých módou. Budou nešťastní, jak budou stárnout, až se tělo začne rozpadat, všechny peníze a čas vrazí do jeho udržování... Zbytečně. Stejně o to tělo přijdeme:)). Není lepší se někam v životě posunout?

    OdpovědětVymazat
  46. Dost me zaujal komentář, že trekové boty člověk nosí proto, že se mu líbí a je to jeho styl, to je zajímavé a myslím to bez ironie, takové průkopnictví, že někdo chce prosadit tyto boty nad jiné a nosit je i na jiné příležitosti než je trek, je to vlastně forma vizionářství a tak říkám do toho, vymyslete to a aplikujte, bude to zajímavé. Těším se, co uvidím.

    A k Vítězslavovi už mi chybí inspirace, nějaké nové fotky, nové kombinace, účesy a přehlídky jsou fajn, ale už mi ukažte něco "from real life", něco od Vás už tu nebylo pěkně dlouho, naposledy 25.12???

    OdpovědětVymazat
  47. Pěkné. A já myslela, že takovéhle úvahy mám jen já (ne tenhle konkrétní případ ale v dalších věcech podobný). Někdy se na sebe za to zlobím, že jsem povrchní... Myslíš, že jsme?

    OdpovědětVymazat
  48. Český národ si prostě oblíbil nošení trekových bot nebo sandály s ponožkami. Co mi s tím naděláme... My můžeme jedině psát své názory na svůj blog a vrtět nad tím vším svou hlavou :D

    OdpovědětVymazat
  49. Anonymní 21.1. 16:10: Takže pokud napíšu, že se mi nelíbí nevhodné oblečení, tak to hned znamená, že lidi soudím podle zevnějšku a pokud chodí jak otrhanci, tak je hned zavrhnu a jsem tedy chudák, že? A pak kdo je povrchní... ;) Víš, proč se má na ples nosit oblek s kravatou a černé polobotky? Aby dotyčný nevypadal nevhodně, nebudil pozornost a pak by nemusely vznikat ani takovéto diskuse.

    OdpovědětVymazat
  50. A víš že je to jen věc názoru? Někdo "vypadá nevhodně a budí pozoronost" s mývalem na tlapkách.
    Bebe

    OdpovědětVymazat
  51. Ale v Brně chodí i plno pěkných lidííí

    OdpovědětVymazat
  52. Neboj, já nemám nic proti Brnu a vkusu Brňanů, ti lidi nastupovali do vlaku, takže z Brna asi nebyli... Psal jsme jen otom, co jsem vidlě z okna vlaků na peronu ;)

    OdpovědětVymazat
  53. Ano, plný souhlas! Nikdy jsem nepochopila opovrhování tolika/většiny lidí hezkou (+klidně praktickýou) obuví.. vždyť boty jsou základ, vždycky se prvně dívám u lidí na to, co mají na nohou:) Ne, že by to byla nejdůležitější věc, ale pokud můžu soudit, tak z oblečení pro mě nejdůležitější jsou..

    www.dressandheels.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  54. Vojtěchu, pořád jsi neodpověděl - víš, že existují boty designově stejné jako ty trekové, ale určené pouze do města??? V lese by se rozpadly... Vzhledově se hodí ke kapsáčům a mikině. Jsou tedy určené do města (ne na tůry, jak píšeš) a odpovídají vkusu lidem, kteří vzhled tolik nehrotí. Tak co proboha nechápeš na tom, že je někdo (lidi, kterým se líbí) nosí do města (když jsou označené pouze jako vycházková, městská obuv)????? Samozřejmě vzít si je do divadla je asi úlet. Stejně tak je úlet když jdu do Státní opery a tam přijdou teploušsky vyhlížející japončíci, kteří vypadají děsně "cool" :DDD, až na to, že mají na sobě džíny! To mi teda připadá horší, než jít v Brně na nádraží v Salomonech. Můj přítel taky nenosí takový boty do města, má rád Campery a Martensky, ale v životě ho neiritovali kamarádi, kteří takhle prostě chodí oblíkaný. CO JE NA TOM????? Prober se! Není to snad každého věc? Každého vkus? Ano, rozumím, kultura je důležitá a oblékání k ní jistě patří. Myslím, že bysme ale měli začít fakt úplně jinde. Západní kultura nebyla nikdy nijak zvlášť na výši, tak proč si na to hrát a ještě to řešit jen u oblečení...??? Děkuji za odpověď. Hanina Dousková

    OdpovědětVymazat
  55. Jo a ještě by mě zajímalo - můžeš tady prosím dát nějaký tip na vhodnou obuv lidem, jejichž boty se ti nelíbí? Moc by mě zajímalo, co se podle tebe hodí ke sportovnímu oblečení více. Myslíš, že třeba ty polokecky od Armaniho by ke kapsáčům seděly? Jo a kde na ně mají např. studenti, nebo normálně vydělávající lidi vzít peníze. To se ráda poučím sama :D. Díky, díky!

    OdpovědětVymazat
  56. Myslím, že ten Vojtěch bude asi patřit mě. O botách, které vypadají jako ty nahoře a byly by určeny do města jsem ještě neslyšel - snad jsem jen viděl podobné na přehlídce - myslím, že to byl Lanvin? Ano, existují i vycházkové boty, které vypadají jinak než toto. Kožené, celkem hezké.
    A k těm tipům na boty: Já nevím, co si myslíte, ale za oblečení a boty moc neutrácím. Mám velikost 47-8, takže si většinu bot kupuje přes internet, např. na Ebay. Moje nejdražší boty za posledních pět let byly kožené kotníkové boty Armando Rodolpho, které jsem si objednal z USA a i spoštovným mě vyšly na zhruba na 1700 Korun a vydržely mi tři roky. Boty i oblečení často nakupuji ve výprodejích. Moje polobotky Baťa stály 900, kožené boty do půli lýtek Reserved 600, plátěné mokasíny z Háemka mám už druhým rokem - stály 200, a tak dále. Pokud si koupím něco dražšího na sebe, tak je to třeba zimní kabát nebo kožená taška. To, že mám spoustu oblečení a bot neznamená, že za ně utrácím spousty peněz, jsem taky jen student. A když už má někdo rád sportovní obuv, tak si snad může koupit něco co vypadá třeba jako kožené Converse One Star. Zrovna dnes jsem se díval na hezké tenisky od Lacoste nebo Hilfigera - stály kolem tisícovky. Stačí se občas podívat do "normální" obuvi. Projděte si Národní třídou až k Palladiu a dívejte se koklem sebe.

    OdpovědětVymazat
  57. Sama nechápu proč to tak mám, ale když vidím dvacetiletýho kluka co má mokasíny, upnutý kalhoty, kabát a na hlavě vystylovanej účes, tak si řeknu, že to není chlap. Na mě to působí hrozně nemužně :D Ale doopravdy si neumím vysvětlit proč, nevíte někdo? Nemáte to taky tak:D?
    Možná proto se kluci ani neoblíkají takhle...Sára

    OdpovědětVymazat
  58. Vítězslave promiň za to jméno, které jsem ti omylem přiřadila... No, Conversky ke kapsáčům... Nehodí se spíš k džínám? Každý ale nechce obouvat nekvalitní boty, které jsou navíc nevhodné i z ortopedického hlediska (viz Reserved, Háemko atd.). To je jedno, necháme to bejt. Pořád jsi mi nevysvětlil, na co jsem se ptala. http://outdoor.online-sport.cz/outdoor-obuv/turisticka-a-vychazkova-obuv-panska/merrell-moab-gore-tex-xcr-87107-panska/
    Tak třeba v tom odkazu píšou, že boty jsou vhodné pro každodenní nošení, kromě outdoorových aktivit. Jsou zdravější a kvalitnější než šlupky z háemka, do těch bych fakt nešla. Ale jak jsem psala výše - můj partner taky kupuje nejčastěji Campery, ty podle mě vypadají dostatečně městsky, jsou kvalitní a pro nohy dobré. Ale on nenosí kapsáče a mikiny a pro takový lidi fakt nevím, jaký boty jsou vhodný. Lakoště tyhle lidi třeba odmítají, působí příliš komerčně...

    OdpovědětVymazat
  59. Sáro, mám to dost podobně. Nemusím teda ani druhý extrém - okousaný nehty, mastný vlasy..., ale u chlapa mi připadá normální nějakej pěknej svetr/tričko, tmavý džíny nebo manšestráky, kvalitní boty, taška křížem... Hodně mám ráda značku Carhartt například (a myslím věci kde je logo úplně minimální....), nosí jí dost architekti a designéři, je to takové nenucené a zároveň elegantní (protože jedoduché) oblečení. Prostě sofistikované:). Zkrátka si to na sebe vezme normální chlapík, který nestráví před zrcadlem víc času, než já a přitom mu to sluší. My se často smějeme takovým nemužným týpkům. Všichni mi připadají přihřátí (proti homosexuálům ale nic nemám), jsou srandovní:D. Ale ve finále radši potkám takovýho cukrouše, než třeba neonácka :D

    OdpovědětVymazat
  60. Ty boty jsou určeny "pro multi-sportovní outdoorové aktivity a denní nošení". Spíš bych to chápal tak, že se dají nosit denně, protože jsou na to z ortopedického hlediska vhodné. Já bych si tyto boty do města nedal, připadají mi hrozné. Na stránce, která má v názvu "outdoor sport" bych si boty do města asi nekoupil...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty boty, co máš v úvodní fotce, jsou absolutně k ničemu. Jediné, k čemu se snad hodí, je odpolední procházka parkem, jinak vůbec k ničemu.

      Je to ukázkový příklad toho, jak outdoor vybavení (zde obuv) nemá vypadat. Outdoor bota má být z pořádné hověziny, silné jak noha od kulečníku, aby něco vydržela (ona když se dobře, a správně, napustí vhodným a správným tukem, krásně změkne), ne z nubuku, kde máš z 1m kůže 2m. S hladkou úpravou, aby do sebe co nejméně pouštěla špínu a vlhkost - impregnací ve spray obuv nenaimpregnuješ.

      Pokud už v kombinaci s cordurou (textilem), o. k., na léto tam, kde nemohu jít v sandálech. Nic proti, ale té cordury musí být mnohem, mnohem méně, musí být mnohem výš od země, a hlavně, v úplně jiné kvalitě.

      Tohle nenaimpregnuješ - po pár mílích máš nohy v chladu. Bahno, písek, popel - nic z toho už nikdy nevyčistíš, leda bys je vrazil do pračky. To je prostě marketingový tah na plazí mozek dementů, kteří o tom nic nevědí, a jsou ochotni vrazit do "tenisek" tří, čtyřnásobek jejich ceny za "hi-tech" a "outdoor" styl a membránu, kterou ani nevyužijí (a která je v takové botě prakticky na nic). Každý, kdo něco nachodil to ví - na netu to píší. Normální outdoor boty pořád vypadají, a vypadat budou, jako staré Popradky.

      Vymazat
    2. To je možné, ale podle webů, které je prodávají, jsou to trekové boty, které se do města nehodí. To je to, co jsem chtěl říct.

      Vymazat
  61. Trapárna. Ještě si tady začněte hájit svůj nevkus, když máte vkus vsouván až do dutiny ústní, ať se mi pak když vás vidím nechtělo blít. Vypadáte jak ukrajinsky brigádnici, burani, prasce.

    V.

    OdpovědětVymazat
  62. V. pobavila si ma - teraz si ukazala svoju inteligenciu a uroven, gratulujem! =D

    OdpovědětVymazat
  63. Achjo, závažné problémy lidstva opět vyplouvají na povrch, vsadím se že je to další kostka domino-revolucí v Africe. Teď jen půjdeme svrhnout milovníky hor... Já třeba nosím mnohonásobně dražší oblečení než je H&M, nepamatuju se, kdy jsem dal za triko míň jak dva tisíce, ale i tak si myslím, že mě móda nijak nepohlcuje, ani necítím potřebu se fotit a dávat lidem inspiraci svým stylem. Mám rád městskou módu, ale jezdím i lyžovat do Alp. Narozdíl od městké módy, do té zimní a outdoorové nijak moc neinvestuju, takže na svahu ve své bundě nejsem králem a rozhodně bych radši brázdil svahy v kabátu. A plno lidí které zajímá příroda víc než nákupní centrum to mají stejně, jenom naopak. A protože tráví velké množství času ve městě i když jsou srdcem a duší jinde, tak mi přijde přirozené, že nosí to nejlepší co mají, stejně jako to dělám já i ty, Vítězslave. Jen jejich nejlepší oděv na zimu jsou trekové boty. Třeba polobotky ani nemají a já se jim nedivím, k čemu taky když je vytáhnou tak často, jako já trekovky, které nemám ze stejného důvodu. Já chodím po městě v teniskách, ve kterých bych zdolal tak akorát tůru kolem přehrady. A kdybych trekovky měl, byly by asi lepší i na tu zimu na Václaváku...

    OdpovědětVymazat
  64. "A když už má někdo rád sportovní obuv, tak si snad může koupit něco co vypadá třeba jako kožené Converse One Star."
    :D :D
    "Zrovna dnes jsem se díval na hezké tenisky od Lacoste nebo Hilfigera - stály kolem tisícovky. Stačí se občas podívat do "normální" obuvi."
    :D :D :D
    Lol, díky za zlepšení nálady, takhle při pátku.

    OdpovědětVymazat
  65. vitku, rada jsem te poznala. a jeste radsi jsem, ze jsem si nasla po nejake dobe zase tvuj blog, tenhle clanek tady a ty gegy v komentech. hodne stesti :)

    OdpovědětVymazat
  66. Panebože. Všichni, kterým přijdte toto téma zbytečné by si měli uvědomit, že se tu boty řeší proto, že je to MÓDNÍ BLOG. Pokud vás dráždí, že se tu řeší módní témata, možná zkuste stránky jako www.reflex.cz, www.respekt.cz, www.lidovky.cz nebo třeba taky www.clovekvtisni.cz .

    OdpovědětVymazat
  67. Skvělý blog! Hrozný boty! Vtipný bylo, když jsem si takový potřebovala koupit, přišla jsem do Ecca a říkala jsem, že potřebuji boty do krušných hor, paní se mě na něco ptala, tak jsem se tvářila vyděšeně... Nakonec přinesla dost ošklivý boty na to, aby to byly pohorky, ty jsem je vzala a šla... Ne že by nebyly pohodlný, ale jinam než do Krušnejch bych s nima nevyrazila... Zřejmě má zbytek národa jiný názor....

    OdpovědětVymazat
  68. Skvěle jsi to napsal! Souhlasím s Hannah, vystihla to;)

    OdpovědětVymazat
  69. proboha tak se smiřte s tím, že češi prostě nemají vkus...a neřešte to pořád protože tím stejně nic nezměníte...akorát vás budou mít za povrchní a arogantní...mimochodem by mě zajímalo jestli jsou lidé v ostatních zemích evropy styloví jen doma nebo je u nich zvykem chodit do opery jako vidláci? (viz francouzi)

    OdpovědětVymazat
  70. U mě když byli na návštěvě šéf s šéfovou z hotelu, kde jsem pracoval, si s sebou přivezli i oblek a kravatu. A když už jsme u Francie, do některých podniků na sobě člověk nesmí mít sportovní boty a jeansy. A ve Skotsku je tomu prý podobně...

    OdpovědětVymazat
  71. neviem ako u vás v cesku - ale u nas na slovensku tiez po ulici beha viac muzov co nosia botasky, turisticke topanka atď... hlavne v zime, rifle, tricko, bunda - klasika. ale v divadle som este nikoho takto obleceneho nevidela, vsetci mi vzdy prisli obleceni vhodne - a to som v divadle často. ...mirka

    OdpovědětVymazat
  72. no viděla sem pohorky v divadle..i tenisky...:D no sme prostě ucha..

    OdpovědětVymazat
  73. No, o Slovensku bych se snad ani nebavila, to v tomhle případě téměř totožný, jak ČR :)

    OdpovědětVymazat
  74. ja si myslim, ze obliekanie ludi na slovensku a v cesku je takmer totožné... ale do divadla chodím tak 2x mesačne už vyše roka a ešte ani raz sa mi nestalo, ze by som tam videla niekoho vyslovene nevhodne obleceneho... tak nechapem ci v cesku su ozaj taki burani, ako tu pisu ostatni, alebo su tie diskusne prispevky prehnane. podla mna je to ta druha možnosť. ...mirka

    OdpovědětVymazat
  75. No, nevím, ale nedávno jsem byl v neděli večer na představení v Národním divadle a většina tam byla oblečena podle mého nevhodně. Já jsem si vzal smoking, protože jsem byl pozván do lóže. Oblek s kravatou tam mělo málo lidí, a například chlap ve vedlejší lóži měl pestrobarevnou košili s krátkým rukávem, měl ji rozepnutou a lezly mu z ní chlupy na hrudi. Spousta lidí měla jeansy a k nim v lepším případě svetr... Jinak měli třeba polotrička - tak se to jmenuje podle toho, že s v nich hraje pólo. Ale brát si jej do divadla?

    OdpovědětVymazat
  76. fúha - tak to je dosť husté čo tu opisuješ, víťezslave! =D Na slovenských uliciach vidím presne to isté, čo vídavam v Prahe napr. - ale asi teda ,možno, máme trošku väčší rešpekt, či úctu voči kultúrnym podujatiam alebo neviem čím to je =) ...mirka

    OdpovědětVymazat
  77. "Západní kultura nebyla nikdy nijak zvlášť na výši" Hanina Dousková

    No tys to ted Hanino fakt rozsvitila :)))))

    OdpovědětVymazat
  78. Hannah: ale i na módním blogu se může jeden divit míře povrchnosti. Nebo nemůže?

    OdpovědětVymazat
  79. Proč? Protože spousta lidí upředňostňuje pohodlí před rádoby módním stylem...

    OdpovědětVymazat
  80. Proc "radoby"?!

    Jojo, "free spirited people"

    Vlastne vsechno je relativni. Normy spolecenskeho chovani neexistuji, at si kazdy dela, co chce a chova se kdekoli jakkoli. Hlavne, ze mu to vyhovuje a citi se pohodne!

    Do divadla v obleku nebo spolecenskych satech? Sracka na to, pac se nenecham ovladat tema nakejma zkostnatelejma pravidlama.

    Deodorant?! Neeeee, ja sem ten prirozenej a budu smrdet kolem sebe na tri metry zakyslym potem, pac ja si preci nenecham diktovat vod spiknuti nadnarodnich chemickej spolecnosti.

    Jist slusne v restauraci?! Proc, jdete do prdele s nakejma pravidlama slusnyho stolovani vy SNOBOVE!!

    Ze si v panelakovym byte pustim parbu az se celej barak trese no a co, stezujes si vole?! Si zapsklej duchodce!!

    FREE SPIRIT RULEZ!!!!

    OdpovědětVymazat
  81. Abych řekl pravdu, tak taky moc nemusím, když někdo trekové boty nosí kam se hne. A že je takových lidí okolo mně spousta. Dojde mi velmi nevkusné, když si dotyčný člověk dá hezkou elegantní košili (ještě s dlouhým rukávem)a k tomu právě trekové boty. To ať se na mě nikdo nezlobí, ale ten člověk to musí vidět a vědět, že to prostě k sobě nejde. Já bych tak nevylezl na ulici ani omylem... Ono jak se říká "šaty dělají člověka" a také se od nich může odvíjet názor nás na druhé. také se říká, že se nemá soudit člověk podle toho co na sobě má že ano. jenže to už také dávno neplatí. Na místo sekretářky si také ředitel nevezme ženskou příšerně nebo lépe řečeno nevhodně oblečenou... Takže určitě by se lidé měli víc o to co mají na sobě zajímat. Já taky nosím takoové sportovně laděné boty, ale jsou to boty volnočasové, tzv. pro běžné nošení, ale takhle jak někdo, bych se teda do ulic nevymustroval...

    OdpovědětVymazat
  82. To je vidět, jak málo z Vás jelo někdy na hory, protože když se vydáváte na takovou tůru, přemýšlíte z čistě praktického hlediska. Když mám v plánu celý den nosit batoh vážící 20 kg, tak si sakra rozmyslím co v něm povezu. Vaše přemýšlení se omezí na to co potřebuji a to co nepotřebuji - to nechám doma ( a to jsou boty do města ).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já píšu o voze a ty o koze. Nikdo z těch lidí nejel z túry ani na túru - očividně jeli večer ze školy nebo z práce.

      Vymazat
  83. Hele asi to bylo tím, že jsi byl na nádraží... Víš, my když jedeme z tůry, tak většinou čekáme na nádraží na vlak, který nás doveze domů a to si fakt lodičky, jen kvůli lidem jako jsi ty, brát nebudu. Asi bys měl dělat něco užitečnějšího a ne se zabývat něčím, čemu vůbec nerozumíš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu. Já blbec - neuvědomil jsem si, že Brno leží uprostřed hornaté krajiny s divokým terénem, do kterého je treková obuv samozřejmostí. Jen mě zaujaly ty doplňky - třeba aktovky nebo tašky s knihami. Jeden by řekl, že se vrací ze školy a z práce. Nebo si na túry bereš aktovku nebo knihy či tašku s nákupem nebo kočárek?

      Vymazat