pátek 15. prosince 2017

Esence britského závodnického ducha v Dunhill Icon Racing


 photo Dunhill-Icon-Racing_05_zpsffpmimso.jpg

Alfred Dunhill na konci 19. století zdědil otcovu dílnu pro výrobu koňských sedel a doplňků do kočárů, a přeměnil ji na Dunhill's motorities. Pod heslem "Everything but the motor" ("vše mimo automobilu") začal vyrábět a prodávat oblečení a doplňky pro automobilismus, tehdy dobrodružný sport. To byl poněkud odvážný krok, když tehdy ve Velké Británii bylo asi 600 motorových vozů jezdících po prašných silnicích. Ale jak začala obliba motorismu stoupat, přeměnil praktické potřeby motoristů v luxusní a elegantní doplňky a oblečení jako závoje a kukly, pláště z exotických kožešin, piknikové soupravy, rukavice, skříňky první pomoci, kožešinové návleky na nohy, či takové "hračičky" jako skládací žebřík pro nakládání zavazadel na střechu uzavřeného vozu.


 photo Dunhill-Icon-Racing_02_zpsncc8hn0m.jpg

Včas si uvědomil, že lidé chtějí být nejen v pohodlí, ale že u toho chtějí dobře vypadat, a tak začal ve svých reklamních plakátech vyobrazovat osoby mající na sobě právě toto luxusní motoristické oblečení a doplňky. Ta doba a motorismus je tak fascinující! Představte si, že v té době byla projížďka autem výjimečným a dobrodružným povyražením, na které jste potřebovali speciální oblečení a výstroj. Dnes přijdete k autu, nasednete, nastartujete, a jedete, a kromě točení volantem nemusíte vlastně nic dělat, a jste v teple a v suchu.


 photo Dunhill-Icon-Racing_01_zpsks5uvwli.jpg

Tehdy v automobilech nebylo topení, takže povinnou výbavou byly kožichy a deky. Drtivá většina vozů byla otevřena a muži za volantem prý svoje těžké kožichy z bobrů přehazovali přes kapotu, když se někde zastavili třeba na oběd, aby jim nevychladl motor. Vozovky byly většinou prašné cesty, takže motoristé nosili dlouhé pláště, ušanky a brýle, a ženy závoje a občas kukly se slídovými průzory, které připomínaly ty, jaké nosí včelaři... A do toho přišel pan Dunhill, a začal toto oblečení vyrábět tak, aby jeho nositelé při jízdě automobilem vypadali stylově. Protože v běžném oblečení řídit automobil tehdy prostě nešlo.¨


 photo Dunhill-Icon-Racing_03_zpsttifbzd5.jpg
Francouzský motoristický magazín L'Illustration, 6. října 1928

Ikonické zapalovače a kuřácké doplňky přibyly o pár let později; víte, že Alfred Dunhill byl prvním, kdo sestrojil zapalovač, který bylo možné obsluhovat jen jednou rukou? Svůj slavný model plynového zapalovače, Rollagas, představili v padesátých letech, a dokonce vytvořili jedinečný kus z děloviny pro Bondovku Dr. No. Dnes značka nabízí luxusní pánské oblečení, tašky a další doplňky, a parfémy.

Co se týče parfému, vyzkoušel jsem všechny tři z řady Dunhill Icon, a i když byly každý poněkud jiný, líbily se mně všechny tři, protože parfémy střídám podle příležitosti a toho, zda je nosím ve dne či večer a v létě nebo v zimě.


 photo Dunhill-Icon-Racing_04_zpscgz0v7ti.jpg
Francouzský motoristický magazín L'Illustration, 6. října 1928

Pánská vůně Dunhill Icon Racing ztělesňuje nadšení z jízdy na otevřené silnici - v zeleném závodním sporťáku. V počátcích automobilových závodů měla každá země přiřazenu barvu, a British Racing Green byla barvou týmů anglických závodních jezdců (ach, kde že loňské sněhy jsou! Dnes je to samé logo, logo, logo!). K dostání je v úchvatném flakonu, který svojí texturou připomíná geometrický vzorek, jaký byl poprvé použit v roce 1924 na kovových zapalovačích Dunhill. Typická barva – British Racing Green – je spolu se značkou Dunhill již řadu let spojována s historií motorismu. 

 photo Dunhill-Icon-Racing_07_zpsrhwwsav5.jpg

 photo Dunhill-Icon-Racing_06_zpskfzfc4vu.jpg

Vůni bych popsal jako aromatickou a dřevitou. 
Napřed vás zaujmou svěží bergamot a grep. Já tam cítím hlavně ten grep, protože grepy miluji (ano, i s tou jemnou, velmi jemnou hořkostí). Po chvíli se rozvoní decentní, nasládlá vůně pomerančového květu a příjemná kořenitost pepře. Ty pak odezní, a zůstane vám vůně dřeva, vetiveru a pižma. Obzvláště oceňuji, že má výraznou intenzitu a vydrží dlouho. Přeci jen, parfémová voda je parfémová voda! 

Dunhill Icon Racing seženete už teď na Sensualite.cz, a od příštího roku bude k dispozici exkluzivně v síti parfumerií Marionnaud.

1 komentář:

  1. Souhlasím s tebou, ta doba je překrásná, a ty tvoje fotky jsou super!

    OdpovědětVymazat