pondělí 21. srpna 2017

Manolo Blahnik – The Art of Shoes v Museu Kampa


 photo Manolo-Blahnik-The-art-of-shoes 6_zps4kkm7jvr.jpg

 photo Manolo-Blahnik-The-art-of-shoes 4_zpsrhaxpsww.jpg

 photo Manolo-Blahnik-The-art-of-shoes 3_zpscapzdsap.jpg

 photo Manolo-Blahnik-The-art-of-shoes 1_zpsbev80e35.jpg

 photo Manolo-Blahnik-The-art-of-shoes 2_zpslp5pudnn.jpg

 photo Manolo-Blahnik-The-art-of-shoes 5_zpspp9wdeux.jpg

 photo Manolo-Blahnik-The-art-of-shoes 19_zps6vupbj2i.jpg

V Museu Kampa byla 11. srpna zahájena výstava bot Manolo Blahnika The Art of Shoes. Mě to zajímalo už proto, že jeho boty nejsou jen krásná obuv, Manolo Blahnik z nich učinil umělecké kousky, které jsou vyráběny ručně. U nás jsou asi nejvíce známy díky seriálu Sex ve městě, jehož hrdinka Carrie Bradshaw boty od Blahnika miluje, a kromě prstenu dostane pár střevíčků Hangisi z modrého saténu (mimochodem, dodnes se dají asi za 24.000 korun koupit ;) od pana Božského, když ji požádá o ruku.

 photo Manolo-Blahnik-The-art-of-shoes 12_zpsaaahb3d3.jpg

 photo Manolo-Blahnik-The-art-of-shoes 15_zpsqbf2htts.jpg

 photo Manolo-Blahnik-The-art-of-shoes 7_zpsl24f36iz.jpg

 photo Manolo-Blahnik-The-art-of-shoes 8_zps0c1mh7tq.jpg

 photo Manolo-Blahnik-The-art-of-shoes 9_zpsq32h6vux.jpg

 photo Manolo-Blahnik-The-art-of-shoes 10_zpsitmyppyl.jpg

 photo Manolo-Blahnik-The-art-of-shoes 11_zpszph0clis.jpg

 photo Manolo-Blahnik-The-art-of-shoes 13_zpsfdsbepco.jpg

 photo Manolo-Blahnik-The-art-of-shoes 16_zpspvbhcpqe.jpg

 photo Manolo-Blahnik-The-art-of-shoes 17_zpsoopeufzt.jpg
 photo Manolo-Blahnik-The-art-of-shoes 18_zpsj8th8omi.jpg

Výstava je rozdělena do tří místností, ve kterých si můžete prohlédnout 212 bot a 80 původních kreseb, podle kterých boty vznikaly. Jedna část je věnována botám, které Manolo Blahnik vytvořil pro film Marie Antoinetta.

 photo Manolo-Blahnik-The-art-of-shoes 20_zpsosu19r1v.jpg

Ve spolupráci s Preciosou představil jedinečný pár ručně vyrobených bot pro Prahu. Luxusní kozačky inspirované českou kulturou byly odhaleny v Preciosa flagship storu a můžete si je tam prohlédnout do 12. listopadu.

 photo Manolo-Blahnik-The-art-of-shoes 14_zpswgylkqs2.jpg

Jediné, o bych výstavě vytknul, je špatné osvětlení. Respektive žádné osvětlení. V Některých vitrínách je jakási lampička, ale kurátor výstavy zřejmě spoléhal na denní světlo, kterého je v místnostech sice dostatek, ale odráží se na vitrínách a dělá z nich bílé, neprůhledné krabice, zatímco některé boty jsou zase ve stínu. Spousta vitrín vypadá takto, takže se musíte pořád naklánět a jezdit hlavou po skle (a vrážíte Japonkám do ájfounů), abyste vystihli ten moment, kdy jde bota celá vidět.

Navíc jsou úplně celé ze skla, nemají ani plné dno nebo zadní stěnu, takže boty tolik nevyniknou a v tom prostoru se ztrácí. Není to úplně hrozné, ale když už si dal někdo tu práci a přivezl jsem tolik krásných bot, je škoda, když je pak prezentují hůře než by si zasloužily. Výstava za to však stojí a vřele vám ji doporučují!

Mimochodem, byl jsem svědkem, jak se tam nějaká paní dožadovala vstupu zdarma. V Blesku prý psali, že je to zadarmo, a ona pánovi u vchodu říkala, že má ten článek vystřižený a schovaný, a že mu jej přinese ukázat. Prosím vás, nikdy se neztrapňujte, kór když to psali v Blesku; vstupné stojí 280 korun.

Žádné komentáře:

Okomentovat