středa 9. srpna 2017

Ležérní letní outfit


 photo lezerni-letni-outfit_01_zpsxzi2yaoh.jpg

 photo lezerni-letni-outfit_02_zpse5p8chlj.jpg

 photo lezerni-letni-outfit_03_zpskukszfh8.jpg

 photo lezerni-letni-outfit_04_zpsw6mvytc8.jpg

 photo lezerni-letni-outfit_05_zpsagmgcplj.jpg

 photo lezerni-letni-outfit_06_zps94p7mwd1.jpg

Někde se píše, že "gentleman" nenosí košili s krátkými rukávy, jinde zase, že je to hit letošního léta (a myslím, že už i toho minulého). Já si myslím, že košile s krátkým rukávem je na volný čas v naprostém pořádku, pod společenský oblek si ji však neberte - to je peklo. A kdy jindy si ji obléct než v létě?

Když už ji ale chcete nosit, vyberte si takovou, která má zúžený střih i rukávy. Široké košile s "krátkými" rukávy sahajícími po loket a širokými jako u kimona nosí autobusáci.

Na Módním pekle minulý týden vyšel rozhovor se mnou a ty komentáře, to je teda něco. Jeden by čekal, že na Módním pekle, které vždycky kritizovalo nošení trekového oblečení a goretexu ve městě, sandály s ponožkami a lezoucí podprsenky a průsvitné legíny, najdete souhlasné komentáře, ale opak je pravdou. Samozřejmě se tam na mě všichni vrhli, protože většina komentujících přichází jen vysírat a ne účastnit se diskuse, natož tak konstruktivně kritizovat. Mimo jiné se mě ptali, co nosím, když jdu do ZOO, na chatu, na pivo po práci nebo na doma. Tak třeba toto jsem si vzal "na jedno" minulý týden večer po práci. Focení nám však překazila náhlá bouřka, která chodníky v parku změnila v bahno, a udělalo se tak hrozné dusno, že bylo jako v sauně.

Na sobě mám košili Balmain, kraťasy H&M, hodinky Wenger, mokasíny Roamers a tašku Astute Prague, české značky, která šije tašky z nádherné italské kůže, která naprosto úchvatně voní (už jste ji mohli vidět v tomto příspěvku). Sluneční brýle jsou z řetězce Tiger a slamák vyrobený stejným způsobem jako panamy (takže je odolný, a prý nepromokavý) je od německé značky Mayser, a mám jej z Bella Hats na Národní třídě, což je snad nejlepší obchod klobouky u nás.

P.S. Nezapomeňte mně zhejtovat zmuchlanou košili. Je z tuhé bavlněné látky, a ta se prostě mačká ;) O to více si toho všimnete na fotkách než při pohybu.

27 komentářů:

  1. Kosile je krasna, radost na Vas koukat :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jestli to nebude tim, ze vetsina lidi uz kritiku trekovek a ponozek do sandalu ve stylu "kouknete na ne na burany, haha" bere jako neco tak trapne obehraneho, ze se snad k tomu ani clovek prezentujici se kultivovanym oblekanim a znalosti etikety nemuze snizit. Skoda, mela jsem od toho rozhovoru rozhodne vyssi ocekavani, treba by to posunulo Peklo na vyssi level. Ale pokud bylo zamerem redakce zvysit sledovanost, tak se to rozhodne povedlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Otázky mohly být jiné, lepší, ale spousta lidí u nás nezvládne ani základy, takže stále kritizujeme goretex, nepadnoucí obleky a špinavé boty...

      Vymazat
  3. Co Peklo nemá pouze ve své režii Ada, úroveň jde bohužel dolů. Zato Váš blog mě baví pořád stejně již několik let. Negativní kritika je nejsnazší forma projevu, tu bych pouštěla jedním okem tam a druhým ven. :)
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tou Adou souhlasím, bez ní Peklo není to, co bývalo. S tou kritikou to ani jinak nejde. A děkuji za přízeň :)

      Vymazat
  4. Z kritiky čtenářů na Módním pekle bych si nic nedělala, ještě za "starých dobrých časů" se úplně stejně naváželi do Ady, jejich rétorika a argumentace se za ty roky nikam neposunula. Vlastně Vás může hřát u srdce, že jste jim to tam pěkně rozproudil, tolik komentářů jsem u článku už hodně dlouho neviděla. A klobouk dolů za Vaši trpělivost v diskuzi. Al.

    OdpovědětVymazat
  5. Diskuze na Módním pekle byla celkem přiměřená, bylo tam celkem dost dobře napsaných komentářů. Jen mi přijde, že vy Víťo neumíte snést kritiku. Jakmile někdo zkritizuje váš slovník, kožich, styl tak je hned vysírač.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiměřená? :D Kritiku snesu, ale většina komentářů je psána poněkud vulgárním a výsměšným tónem, ne slušně a konstruktivně.

      Vymazat
  6. V košili s krátkým rukávem problém nevidím, ale ty krátké kalhoty délky Bermuda mne poněkud více překvapují (https://en.wikipedia.org/wiki/Bermuda_shorts) a jsou minimálně stejně kontroverzní, řekl bych, že o dost více. Zejména v tom textu není zmínka, že by se s nimi mělo zacházet obezřetně. Trochu podobně, jako s bílám oblekem. Tj. vhodné v oblastěch blízko rovníku, nebo když teploměr překročí 30°C, a to pouze tam, kde je to zvykem, a i tak spíše pro outdoorové neformální aktivity. Přece jenom, původně to byla jen celkem málo používaná polní forma kalhot pro britskou koloniiální armádu. Měli ji i některé další armády, ale rozhodně nešlo o společensky whodný oděv a převážně byli nošeny dlouhé kalhoty. Širší rozšíření měl zejména mezi domorodými jednotkami. Širšího rozšíření doznal až za druhé světové války, a to stále jen jako vojenská polní uniforma. Pouze na Bermudách se etabloval jako společensky vhodný oděv do horkého podnebí a odtud se postupně šíří jejich přijatelnost no USA jako busines casual. Šlo o ekonomické řešení vhodné pro konfekční výrobu. S tím slamákem se to také moc kombnovat nehodí, jelikož se to míjí minimálně o několik desetiletí.

    Krátké kalhoty byli dříve záležitostí rostoucích hochů a chudých, kteří neměli na plátno, zatímco muži nosili dlouhé kalhoty i za teplého počasí. Také je dodnes v řadě zemí považováno za nevhodné pro muže odhalovat nohy.

    Proto nemám námitek proti takovénu oděvu na outdoorové sportovní aktivity v ČR, ale třeba na kolonádu, či centrum města bych je nedoporučoval. V horkém létě by se lépe hodily světlé dlouhé kalhoty.

    Naproti tomu mne nijak nevadí ponožky v sandálech, jelikož v některých zemích jde naopak o společenský standard. Považuji to čistě za věc osobních praferencí a trochu mne mrzí, že v ČR je v tomto výrazně pod vlivem britských anglocentrických názorů, které za to systematicky kritizují ostatní. Čeští rádoby gentlemani bohužel často neznají nic, než Londýn, který je pro ně mekkou formální módy, kterou nekriticky akceptují.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mluvíte o mužích, kteří nekriticky akceptují londýnskou módu a přitom mně říkáte, že bych ve městě neměl nosit kraťasy, protože podobné se nosily v koloniích? :D
      Nebojte, já vím, kam se šortky hodí a kam ne ;)

      Vymazat
    2. I bez toho mně přijde poněkud směšné mluvit v dnešní době o vhodnosti šortek. Samozřejmě jsou příležitosti, kam se nenosí, ale aby je muž neměl nosit vůbec? I já chápu, že oblečení se vyvíjí a mění s dobou. Také bychom mohli říct, že je třeba nevhodné, aby ženy nosily kalhoty či kabáty, ne? :)

      Vymazat
    3. Britskou armádu a kolonie zmiňuji proto, že byli průůkopníky krátkých kalhot a přístup k nim tam byl nejvztřícnější. Pár dalších zemí sice také mělo variantu uniformem s shortkami, ale ten přístup k nim byl o hodně rezervovanější. Proto jsem vycházel z toho nejvstřícnějšího postoje, abych nebyl považován za zbytečného puritána.

      Ještě bych doporučil zapracovat na doplňcích. Zejména ty mohutné plastové brýle jsou nevhodné. Taška by byla také lepší z kvalitního plátna nebo z béžové kůže, než z modré koženky.

      Vymazat
    4. Koženkové tašky nenosím, tato je z třísločiněné kůže. Přečtěte si o ní něco na https://www.astuteprague.cz ;)

      Já vím, že k botám a podobně by ladila béžová, ale já jsem si vzal prostě modrou. Proč ne?

      Vymazat
  7. Stylisti by vám možná vytkli kapsičku na košili, krátké rukávy na léto nevadí. Váš úbor se mi líbí, ale malinko mě překvapuje vysoká gramáž, tlustší látka tolik nepropouští vzduch,v košili vám muselo být horko?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za "normálního" tepla je v ní dobře, ale tady se udělalo 38°, hrozné dusno, a ještě jsme zmokli... Horko bylo ten den úplně všem, ať na sobě měli cokoli :)

      Vymazat
  8. Mne sa to páči.=D Vkusné, letné, príjemné farby a pekne zvolené doplnky. Nevadia mi ani krátke nohavice/bermudy... nevidím dôvod, prečo by sa mali muži v lete pariť v dlhých nohaviciach (nech majú akékoľvek nohy... čím nechcem povedať, že na vašich by bolo niečo zlé =D). Naopak napr. nechápem prečo ešte stále veľa mužov uprednostňuje trojštvrtinovú dĺžku kraťasov - to je podľa mňa hrôza.=D

    OdpovědětVymazat
  9. Tak jste mě donutil si vyhledat článek a diskusi na pekle. A můžu vám sdělit, že to je vážně síla. Ne ta diskuse, ale ten váš samolibý a nadřazený rozhovor. Stokrát je mi v tomto případě sympatičtějí chlap v trekovým oblečení než vy s tímhle životním přístupem. Pominu v diskusi pár opravdu urážlivých výkřiků, které já osobně bych nebral vážně, pak většina s tou vaší kritikou má plnou pravdu a já se s nimi naprosto ztotožňuji. Vysvětlovat vám důvody proč asi nebude mít smysl, neb byste mě stejně jako každého kdo se opováží vás něčím zkritizovat nazval haterem a nebo ještě něčím horším ( jakože to stejně uděláte a nebo mi to ani nezveřejníte ) . Ne, vy Víťo ač se snažíte tvrdit opak kritiku nesnesete a to ani tu nejmenší.
    A co se vašejho stylu týče tak asi nejvýstižněji to napsala jedna diskutující tím, že žijete ve vlastním pečlivě izolovaném skleníku a kdyby se většina národa oblékala dle vás tak by to nebyl život, ale skanzen . Pravda pravdoucí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já kritiku snesu, ale většina komentářů jsou nenávistné kecy, pořád mě tam někdo odsuzuje na základě nějakých svých představ - viz to s tím skleníkem. Jak to může někdo říct, když mě nezná? Stejně jako ostatní píšete, že jsem arogantní. Proč? Protože mně připadá nevhodné chodit do společnosti v trekovém oblečení? Nebo proto, že mně nepřipadá vkusné odhalovat menstruační vložku v legínách? Nebo mě soudíte, protože se vám nelíbí moje odpovědi, jak dokazujete v poslední větě, a že mám jiný vkus a jiné názory?

      Vymazat
    2. To, že se někomu něco nelíbí, neznamená, že vás uráží. Všichni spíš narážíme na ten váš styl-obleky všude a ven jenom v košilích apod. Prostě tyhle věci nosí většina lidí na nějakou zvláštnější příležitost a taky nechtějí utrácet za "super kousky"

      Vymazat
    3. Opravdu? :D Kam na to chodíte? Vždyť mě tu pořád někdo hejtuje, že tričko a džíny nejsou gentlemanské, že to není můj styl, a že od fashion blogera čekají něco jiného :D Na blogu pořád píšu o tom, že člověk se má oblékat podle příležitosti.

      Vymazat
  10. Tak ty argumenty se "skanzenem" jsou opravdu mimo, to se musim smat. Proste reakce z maleho rybnicku. Kdo si blog projede aspon v rychlosti, nemuze to napsat (nedavny outfit s vojenskou parkou apod.). Z muzu, kteri jedou striktne vintage styl by "peklarky" asi omdlely:) No nic. Kazdopadne mate konzistentni nazory a vkus a tomu fandim, i kdyz to nekdy vidim jinak. P.S. Tenhle typ kosil na leto miluju, je v tom neco roztomile kluciho a dustojneho zaroven.

    OdpovědětVymazat
  11. Taky jsem pročetl rozhovor na módním pekle a přijde mi teda dost zábavný. Ty rýpavé přirovnání a obrazy v něm mi dost pobavily. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Víťo,
    moc Ti fandím. Líbí se mi, když se muž umí pěkně obléknout a když vypadá za každé okolnosti chic. U diskuze na MP jsem se upřímně rozhořčila, tolik nepřejícných komentářů jsem tam už dlouho neviděla. Přijde mi to, že spousta z komentujících chce být "jiná a světová", nicméně když vidí jiný než masový styl oblékání a chování, tak jsou úplně stádově proti všemu, co jsi tam řekl. Osobně s Tebou souhlasím a myslím si, že oblékat se vhodně a vkusně není otázkou peněz, nýbrž vkusu a stylu každého z nás. Držím ti palce.
    Lill

    OdpovědětVymazat
  13. Bez těch brýlí, které se mi sem absolutně nehodí /a obvyklých slizce působících vousů/, by to i bylo pěkné a nepůsobilo by to tak seladonsky. Ta pekelná kritika pramení z toho, že tvoje komentáře, Víťo, vyznívají strašlivě povýšeně a narcisticky, hlásající jedinou a nejvyšší pravdu s tím, že jsi guru a ostatní jsou blbci a červi. Možná to tak nemyslíš, ale vyznívá to tak, kor ten pekelný rozhovor, takže se nesmíš divit, že to lidi štve. Jinak bílých ponožek je celá Evropa, nejen ČR. A v mnoha bohatších zemích se běžní lidi oblékají podstatně hůř než u nás. Globalizace je celosvětová a nekvalitní hadry jsou všude na světě, kolikrát ti lidi za to ani nemůžou, ne každý má čas a chuť prolézat eshopy, speciální obchody nebo bleší trhy či co. Nabídka v běžné masové konfekci je rok od roku z hadroidnějších materiálů. Sice osobně na oblečení dbám, ale není to první poslední a už vůbec to poslední, co ti něco řekne o člověku (možná celospolečensky ty blbé nálady ovlivňují to, že se lidi na to doslova kálí, někdy se jim nedivím). Co mi pomůže vyfintěný frajer, když to bude prachobyčejná svině, pardon za ta slova. Tož tak.

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den, možná jsem to přehlédl, ale nepíšete o slamáku, kde se dá kupit? Dá se koupit? Neprodáte svůj? :-D Díky Petr N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, nepíšu! Je to značka Mayser, a je z obchodu Bella Hats na Národní třídě, v podloubí mezi KFC a trafikou

      Vymazat
    2. Je z loňska, ale teď jsem viděl, že mají zase výlohu plnou krásných slamáků. Anebo jim ukažte fotku a zeptejte se, často objednávají nové zboží ;)

      Vymazat