neděle 27. ledna 2013

Saint-Laurent Paris a modelové jako z koncentračního tábora


 photo yves_zps98b6f52c.jpg

Na první přehlídku Saint-Laurent Paris v režii Hediho Slimana všichni netrpělivě čekali. Už v době, kdy navrhoval pro Dior Homme používal na molu velmi hubené modely, tak jsem byl zvědavý, jestli se jeho vkus změnil nebo ne. Když jsem pak uviděl první fotku z přehlídky na podzim a zimu 2013/14 a modela, který mi připomínal vězně z koncentračního tábora, bylo mi jasné, že zašel ještě dál.

Nejen, že se modelům rýsovaly kolenní klouby a ruce připomínaly ruce smrtky, ale také měli propadlé tváře a kruhy pod očima, stejně jako oběti koncentračních táborů. 

O přehlídce už jsem se zmiňoval na svojí facebookové stránce, někteří mě kritizovali právě za moje drsné přirovnání, další mi dali za pravdu. Jinde se zase píše o manorexii, mužské anorexii. Anorexie u modelek je celkem obvyklá, ale o anorexii mužů toho moc neslyšíme. Dalším problémem je skutečnost, že tato kolekce je navržena pro dospělé muže a ne pro teenagery, jak by se na první pohled mohlo znát. Ti modelové zkreslují obrázek muže a vnucuje nám představu, že bychom měli chtít vypadat jako neduživí, vytáhlí puberťáci. Znáte někoho dospělého, kdo takto vypadá? A proč někdo hladoví dobrovolně tak, až nakonec vypadá jako někdo, kdo byl v koncentračním táboře týrán hlady a měl zemřít?

Hedi Slimane ale dosáhl toho, co jistě chtěl - o jeho první přehlídce pro Saint-Laurent Paris se všude mluví. Zatím spíše jen o vyzáblých modelech, ale podle mého je kolekce povedená.

56 komentářů:

  1. http://24.media.tumblr.com/tumblr_mcboiwgxzr1qfhyi3o1_500.png

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ako tak, či anorexiu má, alebo nie, tak sa takáto postava na prehliadku mužskej kolekcie nehodí. Nie je to estetické.
    Toľko môj názor.

    OdpovědětVymazat
  3. Sú naozaj veľmi vychudnutí, nemusia mať hneď anorexiu, lenže keď mužská kolekcia, tak by človek čakal mužov, nie kostričky. Nie je to univerzálna veľkosť, lebo to NIE JE veľkosť! Zrejme to letí. Stačí sa pozrieť na Ducaia a jeho blog.

    OdpovědětVymazat
  4. Kolekce je skvělá, ale ti modelové ji podle mě dost sráží dolů.

    OdpovědětVymazat
  5. To je trend, který tu byl, je a bude. Oblečení se šije na figuríny, které jsou hubené, nežijí, takže netloustnou a jejich míry jsou pořád stejné a model/modelka to musí splňovat.
    Tento příklad, o kterém tu dnes píšeš, je ale odstrašující a podle mého názoru už příliš přehnaný, jinak krásné kolekci a přehlídce akorát sráží body dolů...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prosím Tě, neopisuj aspoň tady. viz příspěvek výše a body dolů.

      Vymazat
    2. Táhni ty blond špíno.

      Vymazat
  6. OMG! "letí, neletí, anorexie, koncentrák, neestetické,..." chtěl bych vidět mnohé z vás na kolik jste estetičtí.. prostě hoši maj hold rychlé spalování a nic nenadělaj.. ale je vtipné číst jakýkoliv "blogísek" (rádoby) o fešn nebo magazín a číst vaše rozhořčené články že LOL :D pán Slimejn získal co chtěl > pozornost :*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten článek je objektivní a nikde žádné rozhořčení nevidím.

      Že chtěl pozornost? Neříkej? A přečti si předposlední větu.

      A také se podívej na toto: http://cs.forvo.com/search/hedi%20slimane/

      Vymazat
    2. To jsi mu to natřel s tou výslovností :D :D

      Vymazat
  7. Je mi z toho na grc....ak chcem chlapa tak poriadneho a nie takýto vešiak na oblečenie.....ako nie je to neestetické, je to priam odporné. Má uplne prepadnuté líca a tie uši....no nemam slov....by som ho poslal na mesiac k mojej tete....ta b y ho vykrmila na normalnu vahu :D Kto by chcel chlapa, ktorý má nohy chudé skoro ako rúčka na metle? HUMUS

    OdpovědětVymazat
  8. No upřímně jsem se teda při pohledu na fotku zděsila, to už je vážně moc. Nisméně po přečtení komentáře "je to jejich práce" od slečny, kterou jsem považovala za docela inteligentní, jsem se zděsila ještě víc....... Tohle už opravdu nevypadá na člověka, jehož tělo jen rychle spaluje kalorie a nemůže přibrat na váze - jak tady někteří komentují. Katka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. souhlasím. se vším a do puntíku. bohužel. Lenka

      Vymazat
  9. Osobně se mi přesně takové typy mužů líbí. Můj přítel je dospělý a jeho postava odpovídá té, jakou má zde vyfocený model (doplňuji, že anorexií fakt netrpí). A upřímně, klidně si mě za to ukamenujte, ale stejně jako vypadá dobře oblečení na hubených modelkách, vypadá dobře i na hubených modelech. Myslím, že i to je jeden z důvodu, proč se tu Víťovi často píše, že vypadá v oblečení narvaný nebo mu nesedí... prostě se obléká jako skinny model, ale nemá jeho postavu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítek se obléká normálně, ale jo, na anorektikovi to vypadá lépe, jsou to chodící věšáky, co si budeme povídat. A to je jádro pudla, ne? Všichni jsou tak zblblí těmi anorektiky z přehlídek, že vám pak připadá divné, když vidíte někoho, kdo se snaží hezky oblékat a není podvyživený.

      Vymazat
    2. Nepřipadá mi to divné, ale zkrátka to nevypadá tak dobře. V saku štřihově dělaném na štíhlou postavu prostě bude vypadat jako krabice. Sama nejsem nejhubenější, takže vím, že pracovat se střihem je stejně potřeba jako vybrat hezké oblečení. Jinak osobně mi dost vadí to paušalizování, že když je někdo velmi hubený, musí být nutně podviživený, to je asi stejná pravda jako to, že každý, kdo má pár kilo navíc, se přecpává. Někdo to má dané geneticky a nechápu, proč by měl být takový člověk hned označován za vězně z koncentráku, to je vážně mimo.

      Vymazat
    3. "... modela, který mi PŘIPOMÍNAL vězně z koncentračního tábora..."

      Mně ten model může připomínat třeba Helenu Vondráčkovou nebo sv. Václava, to jsou moje asociace a těžko s nimi něco uděláš. Ale neříkám, že tak vypadá. Někdy mám pocit, že někteří lidé už snad neumí česky a neznají význam některých slov.

      Vymazat
    4. Opět ta Tvoje arogance. Teď jsem nenarážela jen na tento článek, ale i na fotku u Tebe na FB stránce, kterou jsi modely z té přehlídky za vězně z koncentráku de facto označil.

      Vymazat
    5. Arogance? Zkus to vzít z té druhé stránky. Napíšu tento úplně objektivní článek a hned se setkám s komentáři jako "Get over it" (na FB). Chytáte mě tu za slova převracíte, co říkám, a pak mě začnete urážet. Četla sis někdy ty komentáře a přemýšlela jsi o tom, jak bys na ně reagovala ty?

      K té fotce na FB - říká ti něco nadsázka? Proto jsem tam použil i tu anglickou frázi.

      Vymazat
    6. Ano, je pravda, že komentáře zde jsou někdy dost přes čáru a nevím, jak bych na ně já sama reagovala. Nicméně já jsem Tě ani v nejmenším urazit nechtěla, spíš jsem vyjádřila, jak to podle mě s vnímáním Tvého oblékání je. Pojmu nadsázka samozřejmě rozumím, ale na druhou stranu se mi článek úplně objektivní nezdá, přirovnáváš modela ke smrtce, píšeš o anorexii, jeho tělo označuješ za tělo nemužské, pubertální, což není lichotivé a podle mě ani objektivní. Zkrátka ne každý, kdo je hodně hubený, trpí těžkou podvýživou a anorexií, tudíž bych to neoznačovala za fakt. Těm "hubeňourům" asi taky není úplně příjemné, když je takhle každý vnímá.

      Vymazat
    7. Většina dospělých mužů, kterým je tato kolekce určena, takto nevypadá, to nemůžeš popřít. Problém je, že kolekce často předvádí modelové, kteří jsou často ještě v pubertálním věku, proto mají také ještě chlapecké rysy a jsou takoví "vyčouhlí", jako puberťáci, kteří najednou rychle vyrostli. Nebo snad ani toto není pravda? A o manorexii psali v jiných médiích, kde se k této přehlídce vyjadřovali, a to jsem také tak napsal.

      Vymazat
    8. Netuším, jaké věkové kategorii byla přesně přehlídka věnována, popravdě jsem viděla jen fotografie, které jsi zveřejnil Ty (stejně tak jsem ani o přehlídce jinde nečetla, možná, že kdybych tak učinila, přišel by mi Tvůj článek o mnoho smířlivější). Nicméně třeba v mém okolí je řada mužů ve věkovém rozpětí 20-30 let, kteří jsou velmi hubení a často i vysocí, asi proto mi ani zde publikovaný model nijak nezdravě vypadající nepřijde, vlastně mi spíš připomíná jednoho známého. Ale je pravda, že muži starší 30 let už takhle vypadají málokdy, u nich ale zase předpokládám, že už jsou dost rozumní na to, aby nepropadali nějakému diktátu světa módy.)

      Vymazat
  10. Tohle je typický trend přehlídkových mol, ať se jedná o ženy či muže. Doba je posedlá po štíhlosti a kdo štíhlý není, tak není hezký, zajímavý atd. Hlavně, že se každý rok objeví někdo, kdo bojuje proti anorexii, ale na přehlídkách se nic nemění. Model na přehlídce vypadá opravdu nezdravě....a ten smutný výraz v obličeji!

    Michaela.

    OdpovědětVymazat
  11. tak mě napadá .. pokud tohle přijde někomu normální a v módním průmyslu zcela běžné, tak kam až sahá ona pomyslná hranice, kdy dotyčná/ý řekne DOST?!
    nebylo by lepší, kdyby to oblečení opravdu předváděly jen pojízdné věšáky?

    OdpovědětVymazat
  12. :D :D :D tohle mě fakt baví!

    OdpovědětVymazat
  13. Nevím, jestli by sis neměl ten článek přečíst ještě jednou a pak až se k tomu vyjadřovat. Možná by sis všiml, že je to napsáno objektivně, tak mě do toho laskavě netahej. Já se ke tvým třiceti kilo také nevyjadřuji.

    OdpovědětVymazat
  14. Píše někdo, kdo vypadá jak...raději nebudu ani jmenovat..ty si ten poslední, co by měl někoho soudit/kritizovat apod...hlavně, že tvoje postava je dokonalá ( výsměch)...

    OdpovědětVymazat
  15. Ale copak? Vztek že tě nevzali na tu přehlídku jako modela, Ducai? :D

    OdpovědětVymazat
  16. Ano, ten model není ani zdravě štíhlý (perfektní útlá postava, V-shape), ani hubený, nýbrž podvyživený/nemocný. Je to extrém, který rozhodně není v pořádku, to ale neznamená, že poukázáním na tento nešvar setřeseš zodpovědnost za to, že ty naopak příliš optimální postavu nemáš, Vítku.

    OdpovědětVymazat
  17. Měřím 178 a vážím 60 kg, promiň Víťo :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No pokud jsi muž, tak nic moc. Vítek je tak akorát, nemělo by se mu tu nadávat, že je tlustý. Má úplně normální postavu, mně se tedy velmi líbí. Nelíbí se mi excesy vyhublý x morbidně obézní. Samozřejmě v případě nemoci za to člověk nemůže, to je ale minimum lidí, většinou za váhou (nad i pod) vězí špaté stravovací návyky a podivný životní styl.

      Vymazat
  18. No na molech toho bylo k vidění už hodně, ale tohle je moc i na mě :( Jen si říkám, co z toho ti modelové mají?

    OdpovědětVymazat
  19. Z lidí v této diskuzi, kteří obhajují tento vzhled je mi špatně. Je to smutné a pokřivené.

    OdpovědětVymazat
  20. Martině najez se, hlady říkáš kraviny.

    OdpovědětVymazat
  21. Ducai, ty s tvojím vyhladovaným telom a vražedným výrazom veľa vody nenamútiš. Choď sa najesť. Nerozumiem, ako si niekto ako ty dovolí komentovať čokoľvek na tomto blogu, kde by si sa mohol učiť, ako sa obliecť (bez creepers a ženských nohavíc) a ako sa tváriť (prosím ťa pred fotením si vyfúkaj nos, keď ho máš upchatý.) Súhlasím s oboma kometármi Andrey P. aj s Blondýnom.
    A nezáviď Vítkovi postavu golema, možno, keď budeš mať toľko rokov ako on, aj ty sa budeš aspoň vzdialene podobať na chlapa.

    OdpovědětVymazat
  22. A mně se to líbí.

    OdpovědětVymazat
  23. Nakolko by mal byt podla mna chlap chlapom aj na mole tak za mna hovorim NIE.
    Ale kolekcia sa mi paci a verim tomu, ze keby Slimane zvolil iný typ modelov a ich rozmerov, tak by to oblecenie posobilo este lepsie a krajsie.

    OdpovědětVymazat
  24. myslim, ze sexy muzou bejt hubenouri i statní muži s pandírkem, páč postava chlapa chlapem nedělá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No v takových případech toho chlapa dělá chlapem třeba drahý statusový symbol atd. Ještěže opačné pohlaví hledí na více faktorů, jinak by lidstvo mohlo i vymřít :)))

      Vymazat
    2. no jsem ráda žes mě pochopil:)

      Vymazat
  25. Otázka výběru modelů návrhářem je jedna věc, ale v reálu člověk s takovou postavou nic moc nenadělá. Já mám 175cm/54kg, a ač na to fakt nejsem hrdý, tak to nahoru prostě nejde. A to jím tak, že by z toho většina ostatních lidí vážila dvakrát tolik. Takže pokud někdo propaguje na molu hodně hubené muže, tak z mého pohledu je to vlastně dobře - aspoň mám trošku pocit, že vypadám vlastně normálně :)

    OdpovědětVymazat
  26. Výjmečně s tebou musím souhlasit :)

    OdpovědětVymazat
  27. Výnimočne s Vítkom musím súhlasiť :) Jednoznačne preferujem chudých mužov, ale tento je proste vychrtnutý. Ak tak niekto vyzerá od prírody, nič proti tomu nemám, ale propagovať to je priam zvrátené. Za chvíľu budú mať muži rovnaké komplexy zo svojej postavy ako ženy :(

    A postavu má Vítek úplne normálnu, videla som ho aj naživo. Že sa nie vždy oblečie tak, aby mu to pristalo, je vec druhá. Hlavne, Vítek, nie všetky farby robia tvojej tvári dobrú službu, skús sa nad tým niekedy zamyslieť ;)

    OdpovědětVymazat
  28. Vítku, odkud je ten béžový kabát co máš v záhlaví?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow! Z Londýna? To asi nebyla levná záležitost co? Ale je úžasný! Mohl by si s ním nafotit nějaký outfit.

      Vymazat
    2. Už jsem nafotil ;)

      http://www.czechfashionisto.com/2012/03/kabat-burberry-kasmirovy-svetr-nabrezi.html

      http://www.czechfashionisto.com/2012/05/muj-outfit-na-prehlidce-f.html

      Vymazat
    3. Díky! Tvůj nejlepší kousek i outfit.

      Vymazat
  29. Pár poznámek:

    1) Kolekce samozřejmě povedená je, byť ji mnozí kritizují pro nedostatek invence a recyklaci toho, co Hedi Slimane dělal před léty v Dior Homme (podle mě nápadně připomíná kolekci pro zimu 2005). Částečně je ta kritika oprávněná, protože ten look tu už pěkných pár let máme a většina toho, co bylo na přehlídce k vidění, se dá snadno nalézt v řetězcích typu H&M, byť v nesrovnatelné "kvalitě".

    2) Ano, znám dospělé muže (ve věku 25 - 30 let), kteří jsou takto hubení, aniž by drželi diety nebo trpěli anorexií nebo fetovali.

    3) Na této přehlídce nebyli profi modelové, ale kluci z různých indie kapel, prostě Slimanovi kamarádi, z nichž možná jednou budou rock stars. Nejde o někoho, kdo by záměrně hladověl, aby vypadal takto. Jsou to teenageři. Já v tom věku vypadal taky tak a v jídle jsem se nijak neomezoval. Kromě toho některé modely na přehlídce prezentovaly holky. Když si najdete fotky Micka Jaggera a Keitha Richardse (a mnohých dalších), zjistíte, že velmi hubená mužská postava není nic nového, ale je tu snámi už pár desítek let. To, že v mnoha případech byl vychrtlý vzhled prostě jen důsledkem ne příliš zdravého životního stylu, je druhá věc.

    4) Propadlé tváře a kruhy pod očima, to je heroin chic. Opět nic nového pod sluncem, i když u mužů to moc obvyklé není.

    5) Srovnání s koncentráčníky fakt není na místě. Zkus se, Vítku, ještě jednou podívat na fotky z Osvětimi, jak tam ti lidé vypadali. A vůbec i dej na žonglování s nacismem, holokaustem a tak pozor. Působí to nevkusně až hloupě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Seš debil? :D Napřed napíšeš blábol typu "hubení, aniž by drželi diety nebo trpěli anorexií nebo fetovali" a o pár řádků níže uvedeš jako příklad Jaggera a Richardse, což byly snad největší fetky své doby. Bravo! :D

      Vymazat
    2. Psal jsem, že znám i takový, kteří jsou hubení i bez diet, drog nebo anorexie. To je pravda. Jaggera a Richardse jsem uváděl jako příklad něčeho jinýho, a sice toho, že ten look - hubená postava, není nic novýho, že Slimane nedělá žádnou revoluci, ale jen recykluje celkem běžnou rockovou image. Chce to se napřed naučit rozumět psanému text, než začnes někomu nadávat do debilů;)

      Vymazat
  30. Lepší golem než podvyživená zombie, asi tak :) U chlapa rozhodně :)

    OdpovědětVymazat
  31. Víťo... žijete???

    OdpovědětVymazat