neděle 19. dubna 2020

Výhody merino vlny


Merino vlna patří mezi moje oblíbené materiály, protože kromě toho, že je na nošení snad ještě příjemnější než kašmír, má spoustu skvělých vlastností a předností oproti jiným materiálům. Poprvé jsem se s merino vlnou setkal - paradoxně - v Háemku. Teda ne, že bych o ní předtím neslyšel, ale nikdy jsem z ní nic neviděl ani neměl, a tehdy měli v kolekci Lanvin loves H&M hnědý a šedý svetr právě z merino vlny. A ať už byla kvalita "háemkové" merino vlny jakákoli, rozhodně byl poznat rozdíl oproti jiným vlnám, a kolegyni dodnes spílám za to, že si jej půjčila, a vrátila tak děravý, takže jsem jej musel vyhodit. Teď, kdy se k přírodním a udržitelným materiálům začínáme vracet ve větší míře, takovou vzácností není.

Photobucket

Získává se ze zvláštního druhu ovcí, které jsou chovány převážně v zemích nového světa - Austrálii, Novém Zélandu a podobně. V Austrálii je jejich rouno chrání před teplotními výkyvy velkého a horka a tuhého mrazu. Vlákna merino vlny jsou velmi lehká a tenká - prý mohou měřit jen třetino toho, co lidský vlas. Teď jsem dokonce četl, že špatně hoří. Takže si budu vyčítat, že tu úžasně hebkou šálu jsem před uzavřením obchodů v sekáči nechal, protože divně hořela, a mně se to nezdálo. :D 

K mání je v různých úpravách. Třeba silnější varianta pleteniny, která připomíná to, co si nejspíš představíte pod pojmem "vlněný svetr", ale také lehkou, tenkou pleteninu, která na omak jako by chladí, je hladká, a na první pohled byste neřekli, že jde o vlnu.

Nepletou se z ní jen svetry a šály, ale podobně jako z kašmíru či mohéru se z ní tkají látky na obleky a kabáty, už před několika lety jsem měl termo prádlo z merina, a dnes se používá i pro zimní sportovní oblečení. Jaké jsou tedy výhody merino vlny? 

V zimě hřeje, v létě chladí
Největší výhodou oblečení z merino vlny je to, že v zimě zahřeje, a v horku příjemně chladí. Přiléhavé tričko z merino vlny jsem nosil v létě pod košilí a sakem, a musím říct, že to bylo mnohem příjemnější na nošení, než klasické bavlněné tričko nebo nic. Čímž se dostáváme k dalšímu bodu...

Je prodyšná a nesmrdí
Merino vlna je prodyšná, což oceníte při změnách teploty při přechodu ze zimy do tepla nebo z tepla do zimy se nezapotíte. Merino vlna pohlcuje vlhkost, takže i když se zapotíte, nebudete mokří; merino vlna vše dokonale absorbuje, takže máte pocit sucha, ale přitom nesmrdí, jako když na sobě máte bavlnu, která jak je jednou mokrá, tak dlouho schne, a páchne. S merino vlnou nebudete mít mokrá záda ani koláče v podpaží. Jak si jednou zvyknete na merino vlnu, už skoro nebudete chtít nosit bavlněné mikiny. :)

Snadná (žádná) údržba
Svoje vlněné svetry peru jen výjimečně. Není toho potřeba. Pokud na svetru nemáte skvrny od jídla, stačí jej vyvětrat. Ideálně třeba na sušáku na prádlo nebo přes něco přehozený. Nenechávejte vlněné svetry na ramínku; vytahají se v oblasti ramen. Je to super. Praním se materiály opotřebovávají, a tím, že merino vlnu prát nemusíte, vydrží mnohem déle než třeba bavlna.

Udržitelnost a obnovitelnost
Je obnovitelná. Ovcím, ze kterých se získává, vlna nepřestává růst, a musejí se pravidelně stříhat. Kdyby se nestříhaly, hrozilo by jim přehřátí a jiné zdravotní problémy ohrožující jejich život. Nevím, co na to říkají vegani, ale stříháním merino vlny ovci neškodíte.


Vzhled
Merino vlna prostě skvěle vypadá. Ať už je hladká nebo hrubší, ať už na svetru nebo na čepici, vypadá prostě lépe než akryl nebo ovčí vlna. Na první fotce mám na sobě svetr české značky Live Sweaters, která v Česku plete svetry z merino vlny, ale také trička, ponožky, čepice, šály a ponožky. Mají příjemnou kvalitu, jsou lehké, a mají všechny z příjemných vlastností merino vlny.

1 komentář:

  1. Merino vlna je skvělá,jako prodejce ve sport.obchodu musim říct,že je velmi drahá,ale své zákazníky si dělá☝🏻Katka

    OdpovědětVymazat